Test zdravlja štitne žlezde

Test zdravlja štitne žlezde - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

U ovom članku vam predstavljamo Barnov test provere zdravlja štitne žlezde. Doktor Broda Barns, lekar koji je daleko ispred svog vremena, još pre 50 godina utvrdio da je temperatura našeg tela dobar indikator aktivnosti štitne žlezde. Napravio je jednostavan kućni test putem koga možete proveriti stanje vaše štitne žlezde. Pored toga napisao je i knjigu o problemima i bolestima zbog smanjene aktivnosti ovog važnog organa.

 

Štitna ili tireoidna žlezda je žlezda sa endokrinim lučenjem, nalazi se u vratnom predelu i sekretuje hormone tiroksin i tironin, koji regulišu metabolizam svih ostalih tkiva. C ćelije štitaste žlezde sekretuju hormon kalcitonin, čija je uloga u regulaciji koncentracije kalcijuma u krvi i ima antagonističko dejstvo parathormonu, koga luče paraštitaste žlezde.

Štitasta žlezda je u obliku štita ili leptira i nalazi se u uvratnom delu neposredno ispod grkljana, a ispred i sa strana dušnika. Pričvršćena je za tireoidnu hrskavicu grkljana i pokreće se prilikom gutanja. Sastoji se od dva režnja, levog i desnog, koji su povezani suženjem-istmus. Ponekad postoji i treći, piramidalni režanj u srednjem delu žlezde. U svakom režnju nalazi se veliki broj folikula, koji su funkcionalne jedinice.

 stitna zlezda

Barnov test

Pre spavanja pripremite toplomer, dobro ga istresite i budite sigurni da je temperatura na njemu niža od 35C. Sledećeg jutra odmah nakon buđenja, stavite toplomer ispod pazuha i pripazite da između toplomera i ruke nema odeće. Ostavite toplomer oko 10 minuta.

Nakon 10-ak minuta, pogledajte vrednost i odmah je zapišite. Dobijena vrednost je poznata i kao "rana jutarnja bazalna temperatura".

 

Rezultati testa

Normalne vrednosti nalaze se između 36,5 i 36,8. Vrednosti mogu varirati zbog infektivnih bolesti kao i kod žena koje imaju menstrualni ciklus. Zbog toga se preporučuje da ovaj test radite kada ste zdravi i van menstrualnog ciklusa.

1. Ako je temperatura između 36,5 i 36,8 vaša štitna žlezda radi normalno;

2. Ukoliko je temperatura niža od 36,5 onda se radi o smanjenom radu štitne žlezde. Simptomi smanjenog rada mogu biti - depresija, nedostatak energije, umor, infekcija, hronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose itd;

3. Ukoliko je temperatura viša od 36,8 radi se o ubrzanom radu štitne žlezde ili nekoj infekciji u telu.

Radi tačnosti rezultata, preporučujemo da test radite 3 dana za redom. Ukoliko je vaša temperatura tela ispod ili iznad graničnih vrednosti, preporučujemo da se obratite svom lekaru kako bi dodatno utvrdili dijagnozu i dobili stručan savet.

 

Savet

Za dobar rad štitne žlezde potreban je dobar rad jetre, život bez stresa, selen, vitamin A, magnezijum i vitamin B.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas195
Juče240
Nedeljno684
Mesečno2861
Ukupno669280

Currently are 8 guests and no members online