6 brzih testova zdravlja

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Da li ste znali da jednostavnim samopregledima svoga tela možete utvrditi da li imate povišen nivo holesterola, probleme sa plućima, cirkulacijom, organima za varenje ili jednostavno imate lošu krvnu sliku.

 v281033p0

1. Da li imate anemiju

- Test: okrenite dlan bilo koje ruke na gore, a svojom drugom rukom pritiskajte prste unazad. Dlan će vam pobledeti, ali tri glavne linije koje ga horizontalno presecaju treba da budu crvene. Blede linije bi ukazivale na anemiju.

- Savet: za početak uradite nalaz krvi, a potom promenite svoju ishranu. Unosite namirnice koje sadrže gvožđe, poput spanaća, ali nikako ih ne unosite zajedno sa sirom, jer smanjuje apsorpciju ovog minerala u organizmu.

 

2. Koje namirnice vam ne prijaju

- Test: ukoliko nakon jela osećate nadutost ili vam se na licu ili vratu pojavljuju crvene mrlje, možda ne podnosite neku namirnicu.

- Savet: pokušajte sami da na vratu izmerite broj srčanih otkucaja u minuti, a potom pojedite porciju sporne hrane posle koje ste osećali nadutost i nakon nekoliko minuta ponovo izmerite broj srčanih otkucaja. Zdrave normalne odrasle osobe bi trebale da imaju u miru od 60-70 srčanih otkucaja. Ako vam se puls ubrzava za više od 10 otkucaja u minuti u odnosu na prvo merenje, to može da bude znak da vam namirnica koju ste pojeli ne prija. Uradite Alcat test, kojim se određuje nivo IgG antitela u krvi, nastalih kao posledica netolerancije na različite namirnice.

 

3. Da li držite holesterol pod kontrolom

- Test: posmatrajte u ogledalu pažljivo predeo oko očiju i pokušajte da uočite bele grumenčiće oko kapaka, to su naslage masnoće koje ukazuju na povišen nivo holesterola u krvi. Ovakve naslage stvaraju se kad je ukupan holesterol viši od 6 mmol/L. Opasan je jer se taloži na zidovima krvih sudova i povećava opasnost od razvoja srčanih oboljenja.

- Savet: Uradite analizu krvi. Ukoliko vam holesterol prelazi 5,2 mmol/L, pređite na dijetetsku ishranu sa malim procentom masnoća. Lekar će vam, ukoliko je potrebno, prepisati terapiju za snižavanje nivoa holesterola. Bilo bi poželjno da krenete sa nekom fizičkom aktivnošću i dovedete se u red.

 

4. Dišete li punim plućima

- Test: zapalite sveću i postavite je na oko 30 centimetara od lica, duboko udahnite i izduvajte prema njoj sav vazduh iz pluća. Ako ne uspete da je ugasite iz prvog puta, znači da vam je kapacitet pluća smanjen. Uzroke treba tražiti u lošoj kondiciji, astmi, bronhitisu ili pušenju.

- Savet: obratite se lekaru koji će vam uraditi spirometriju i izmeriti kapacitet pluća. Ako ste pušač, oslobodite se poroka. Okrenite se fizičkim aktivnostima. Krenite od svakodnevnih polučasovnih šetnji, a posle nekog vremena možete i ozbiljnije da vežbate.

5. Kakva vam je cirkulacija

- Test: uštinite se kažiprstom i palcem na tri ili četiri različita mesta na bedrima. Promena boje od nekoliko sekundi ukazuje na početnu fazu zadržavanja tečnosti u tkivima. Nakupljanje vode u tkivima simptom je slabe cirkulacije, a zadržavanje tečnosti otvara vrata nastanku celulita kod žena.

- Savet: sa godinama krvni sudovi slabe, a ukoliko se i slabije krećete to dodatno ubrzava slabljenje krvnih sudova, pa samim tim i cirkulacija postaje otežana. Da bi krv mogla normalno da cirkuliše, neophodno je da imate dovoljno vode u organizmu. Ostanite hidrirani u toku celog dana. Ginko biloba: ovo sredstvo baš i nije uobičajeno u kuhinji, možete ga najčešće naći u apoteci, u obliku kapsula i tableta. Ginko biloba poboljšava priliv krvi u kapilare, naročito one u mozgu, pa se, između ostalog, preporučuje i kao sredstvo za poboljšavanje pamćenja. Pšenične klice: možete ih naći u prodavnici zdrave hrane i onda njima posuti žitarice koje jedete za doručak ili ih dodati nekom obroku. Pšenične klice su bogat izvor vitamina E, koji jača krvne sudove.

 

6. Kakva vam je probava

- Test: u čaši vode razmutite kašičicu sode bikarbone i popijte. Trebalo bi da osetite mučninu, a ako je niste osetili, moguće je da imate probavnih problema.

- Savet: soda bikarbona u kontaktu sa želudačnom kiselinom proizvodi gasove koji izazivaju mučninu. Izostanak reakcije ukazuje na nizak nivo kiseline u želucu, koji ne sme da se zanemaruje. Ako je rezultat testa pozitivan, izbegavajte masne umake i pikantnu hranu koja se teško vari. Obavezno uradite analizu krvi.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas27
Juče214
Nedeljno1426
Mesečno3603
Ukupno670022

Currently are 14 guests and no members online