"Sitting-rising test" - jednostavan test zdravlja vašeg tela

"Sitting-rising test" - jednostavan test zdravlja vašeg tela - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Ovaj kratak i jednostavan test "izum" je brazilskog doktora Claudia Gil Arauja. Test je koristio u radu sa sportistima kako bi procenio njihovu gipkost i snagu, kao i stanje u kom se nalazi njihovo telo. Sledeći test možemo nazvati test sedenja i ustajanja (eng. sitting - rising test). Doktor Gil je svoj rad objavio i u časopisu "Evropski magazin o kardiologiji, i tom prilikom izazvao burne reakcije kod mnogih koji ne veruju u ovakav način merenja fizičkog zdravlja, dok su mnoge pristalice bile oduševljene ovom metodom.

 

Test sedenja - ustajanja (SRT)

Test koji možete uraditi bilo gde i bilo kada sastoji se iz spuštanja u sedeći položaj sa prekrštenim nogama bez ikakvih dodatnih pomagala, i ustajanja iz istog bez oslanjanja o bilo kakav predmet ili osobu pored sebe kao što je i prikazano na slici.

SRT test

 

Bodovanje SRT testa

Spuštanje na pod i ustajanje boduju se sa maksimalnih 10 bodova - 5 za spuštanje i 5 za ustajanje (10 bodova dobijate u slučaju da možete da sednete i ustanete lako, bez pridržavanja, gubitka ravnoteže i posustajanja). Po bod se oduzima svaki put kada kao pomoć korisitite šaku, koleno, lakat. Po pola boda oduzmite za gubitak ravnoteže.

SRT test bodovi

 

 

Ideja SRT testa

Osnovna ideja doktora Gila jeste da ukaže svojim pacijentima koliko je važno da svoje telo održavaju uvek u dobroj formi, gipko, elastično i snažno ukoliko žele zdrav i dug život. Shodno rezultatima testa uspostavljena je i tabela rizika. Pacijenti koji su sabrali osam i manje bodova imaju upola više rizika od brojnih bolesti od onih koji su imali 9 ili 10 bodova. Oni koji su pak dobili 3 ili manje bodova, 5 puta su životno ugroženiji za razliku od onih sa 8,9 ili 10. S obzirom da je ovaj test rađen na ljudima od 51-81 godine, doktor Gil tvrdi da je siguran za sva životna doba.

 

Savet

Živimo veoma brzo, hranimo se s nogu uzimajući sve što nam padne pod ruku, vrlo malo se krećemo i dosta provodimo za radnim stolom ili na kauču i na sebe i svoje zdravlje vrlo malo mislimo. Ljudima je sve teže da obavljaju i najlakše kućne poslove, imaju uglavnom previše kilograma i lošu ravnotežu. Ukoliko ste i vi uvideli da ste lošije prošli na ovom testu, možda je zaista vreme da nešto ozbiljnije preduzmete povodom svoga zdravlja.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas22
Juče214
Nedeljno1421
Mesečno3598
Ukupno670017

Currently are 54 guests and no members online