Kuhinjski pribor

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Ukoliko želite da budete pravi sportista, moraćete da naučite i da sami sebi pripremate hranu. Na taj način bićete sigurni da unosite u sebe dovoljno kvalitetnih kalorija ali i da imate obrok u tačno određeno vreme. Pre pripreme hrane morate se upoznati sa osnovnim načelima kuhinjskog pribora. Preporuke koje stoje u daljem tekstu imaju za cilj da vam olakšaju pripremu hrane i pomognu da izaberete pravilan kuhinjski pribor.

Izbegavajte pribore od aluminijuma kad god je to moguće. Pribor od alumiijuma se lako izgrebe i brzo oksidiše, a tragovi metala ostaju i u hrani. Osim toga, aluminijum privlači zračenja iz vazduha, pa se tako diže temperatura hrane u aluminijumskim sudovima, pri čemu se ona brže i kvari. Hrana u ovakvim sudovima gubi ukus i postaje beživotna. Tefloni takođe mogu biti problematični jer se brzo zagrebu, i postoji opasnost da hemikalije iz teflonskog posuđa uđu i u hranu.

Za svakodnevnu upotrebu preporučujemo sudove od livenog gvožđa ili emajlirano posuđe. U njima se toplota ravnomerno raspoređuje, a temperatura ne mora biti visoka tokom pripreme, a što je najbitnije lako se čiste. Savetujemo takođe da kod čišćenja ovog posuđa ne koristite žičane sunđere jer i emajlirano posuđe može lako da se uništi nepažnjom.

Ekspres lonac je bitan deo kuhinjskog pribora naročito kod pripremanja pirinča i sličnih namirnica koje brzo upiju vodu kod kuvanja i vrlo često se zalepe za dno. Najbolji ekspres lonci su oni koji imaju ventil u vidu zavrtnja. Ventil deluje kao sigurnost ukoliko temperatura naglo poraste. U ovom loncu namirnice retko kad prionu za dno, a lonac se lako čisti.

Drvene kutlače se obavezno koriste kod mešanja i pripreme hrane, one neće zagrepsti dno, niti će hrana imati ukus metala. Preporučujemo da imate u svom kuhinjskom priboru najmanje dve drvene kašike, jednu za kuvanje i drugu za vađenje hrane.

Nož je deo pribora bez koga je nemoguća priprema hrane. Dobar, oštar nož omogućiće vam da povrće sečete ravnomerno, brzo i lako. Postoji mnogo vrsta kuhinjskih noževa, i svaki od njih ima svoje prednosti. Na primer, nož od nerđajućeg čelika po svom imenu znači da ne rđa, ali sa druge strane je krt, i nema dovoljno oštro sečivo. Postoje dva tipa noževa od čelika koji sadrži ugljenik. Nož sa niskim sadržajem ugljenika je dobar, ali ako se ne suši brzo posle svake upotrebe i ne održava na pravilan način, podleže rđi i koroziji. Nož sa većim sadržajem ugljenika ne rđa. Ova sečiva se lako oštre i ne krnje se tako lako kao noževi od nerđajućeg čelika. Nož od čelika sa visokim sadržajem ugljenika je veoma prikladan za sečenje povrća, lakši je od većine noževa i prikladniji za upotrebu.

Povrće treba seći na drvenoj daščici koju naravno treba dobro oprati posle svake upotrebe zbog mogućeg stvaranja bakterija. Pre svake upotrebe drvenu daščicu prebrišite mokrim čistim sunđerom kako bi drvo upilo vodu. Time sprečavate da daska upije sokove iz povrća. Povremeno premažite dasčicu susamovim uljem kako se ne bi isušila. Isto možete uraditi i sa drugim drvenim posuđem. Nije preporučljivo upotrebljavati sapun za drvene dasčice, činije i ostali drveni pribor zbot teškog uklanjanja mirisa iz sapuna. Ukoliko sečete ribu na drvenoj dasčici, savetujemo vam da koristite posebnu dasčicu za ribu jer ostavlja jak miris, koji se često vrlo teško uklanja.

cediljka 0 full

Velika cediljka je vrlo korisna za pranje žitarica, mahunarki, ceđenje rezanaca i sl.

Kada je reč o pečenju hrane, veoma dobro su se pokazale tepsije od keramike. Njima treba više vremena da se zagreju nego onima od stakla, ali dobro održavaju toplotu i prilikom pečenja potrebno im je manje vode. Njihovo održavanje je veoma jednostavno.

Ukoliko u hrani koristite dosta koštuničavog voća, semenki, žitarica i sušenih namirnica biće vam potrebno i nekoliko staklenih bokala za njihovo čuvanje. Možete iskoristiti i nekoliko teglica. Jeftine su i lako se pronalaze i omogućavaju vam da na lak način izaberete namirnicu koja vam je potrebna.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 51 guests and no members online