Šta zapravo podrazumeva "normalna ishrana"?

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Da li ste se nekada tokom svog života zapitali, da li su vaše svakodnevne navike u ishrani "normalne", ili kako uporediti svoj pristup ishrane sa onim koji stručnjaci smatraju da je zdrav pristup?

Ukoliko ste već usvojili životne stilove "SPORT-POKRET-a" o zdravom i planiranom načinu ishrane, onda sigurno znate i da svaka privremena rigorozna dijeta nije dobra i zdrava za vaš organizam. Međutim, šta zapravo znači "zdravo" kada imate višak kilograma kojih želite da se što pre rešite. Da li ste možda zbunjeni oko toga da li je zdrava ishrana nešto što bi trebali da prihvatite nakon skidanja viška kilograma, ili nešto što bi već trebalo da bude deo vaše svakodnevne rutine. Takođe, da li uviđate razliku između prirodnih normalnih stavova ponašanja u ishrani, poremećaja ishrane i utvrđivanja da li je vama ili nekome vama bliskom potrebna profesionalna stručna pomoć oko saveta zdrave ishrane?

Ukoliko su vam navedeni stavovi prilično konfuzni, znajte da niste sami. Oko nas je često mnogo zbunjujućih i kontraindikovanih tvrdnji oko toga šta je zapravo normalno kada govorimo o zdravoj ishrani.

U ovom tekstu putem kviza koji smo osmislili za vas, želimo da vam pomognemo kako bi utvrdili i popravili svoje svakodnevne navike ponašanja, stavove i pretpostavke. Test će vam ukazati na moguće probleme ukoliko postoje i obljasniti kako da ih rešite.

tanjir-zdrava-ishrana

 

Test - da li su vaše svakodnevne navike u ishrani dobre?

Šest izjava dole navedenih diskutuju o pratećim navikama ponašanja u ishrani i stavovima. Ukoliko se slažete ili delimično slažete sa navedenom izjavom označite DA, a ukoliko se ne slažete ili delimično ne slažete označite izjavu sa NE.

1. Normalno je da jedete kada ste gladni i prestanete kada se osetite sitim?

2. Kada je ishrana u pitanju trebalo bi da pratimo i udovoljavamo svojim trenutnim željama?

3. Kako bi izgubili višak kilograma potrebno je da se striktno pridržavate pravila o dnevnom unosu kalorija i vežbanju?

4. Normalno je da konzumirate hranu u bilo kom trenutku, a ne samo radi zadovoljenja nutritivnih i energetskih potreba svoga tela?

5. "Dobre" namirnice treba jesti u svakom trenutku, dok "loše" treba izbegavati po svaku cenu?

6. Kako bi izgubili višak kilograma, trebali bi unositi manje kalorija nego što potrošite, a to znači da bi većinu vremena trebali da budete gladni?

 

1. Odgovor je DA - Svaka zdrava osoba ima urođeni, biohemijski sistem kojim reguliše glad, kao odgovor na stvarne potrebe tela. Međutim, problemi kao što su emocionalno prejedanje ili neredovna ishrana, možda vas navode da izgubite kontakt sa ovim sistemom tokom vremena. Međutim, ukoliko odmah usvojite zdrave navike ponašanja u ishrani, koje podrazumevaju više manjih obroka u toku dana, sa dosta kvalitetnih namirnica kao što su voće i povrće, manji broj nemasnih proteina i malo zdravih masti, vrlo brzo ćete povratiti kontrolu nad svojom ishranom i začuditi kako brzo možete uticati i na skidanje viška telesnih masti prirodnim putem. Najbitnije je da svoje obroke jedete u miru i lagano ukoliko je to moguće, kako bi vaš organizam na vreme stigao da odgovori na unos hrane i signalizirao vam sitost. 

 

2. Odgovor je NE - Svako od nas normalno je da ima određene preferencije za masnom, slanom ili slatkom hranom. U normalnih okolnostima, one nam omogućavaju da napravimo pravi izbor hrane koji će zadovoljiti naše potrebe i utoliti glad. Nažalost, većina nas živi u okruženju obilja nezdrave hrane (sa gomilom praznih kalorija) koja je često i jeftinija od one nutritivno bogate i kvalitetnije, koja nas postepeno uvodi u začarani krug gojaznosti i izazivanja nastanka mnogobrojnih bolesti kojih u tom trenutku nismo svesni. Međutim, pokušaj negiranja želje za našom omiljenom poslasticom, obično će izazvati više problema nego koristi. Rešenje leži u umerenosti, čime zadovoljavamo našu želju za ukusima a ne stvaramo pretnju za naš organizam. Ukoliko ne možete nikako bez svojih poslastica, ograničite njihov unos i konzumirajte ih u prepodnevnim časovima, kako bi ih potrošili do kraja dana i smanjili mogućnost nastanka suvišnih kilograma.

 

3. Odgovor je NE - Morate znati da vaše telo ne funkcioniše kao bankovni račun koji strogo morate da kontrolišete kako ne bi došlo do finansijskih (a u ovom slučaju nutritivnih) problema. Kalorije koje unosite u toku dana skladište se u obliku energije, koja će biti iskorišćena za normalan rad vašeg metabolizma i u toku aktivnosti kojima se bavite u toku dana. Konzumirajući veću količinu kalorija u toku jednog dana, ne znači nužno i momentalno povećanje vaše telesne težine. A svakako ne znači, da bi trebali često da se prejedate i konzumirate sve što vam stane pod ruku. Kako bi konstantno radili na gubljenju viška kilograma i održavali "normalan" način ishrane za početak, nezdrave namirnice zamenite zdravim ili ih pripremajte na zdrave načine. Prženje zamenite grilovanjem, pečenjem ili kuvanjem. Masne soseve zamenite onim koji sadrže manje masti. Beli hleb zamenite integralnim. Izbacite ili smanjite unos gaziranih i veštačkih sokova. Smanjite unos proizvoda koji sadrže šećere. Smanjite unos grickalica koje sadrže trans masti i soli. Ograničite unos alkohola, Pokrenite se konačno!

 

4. Odgovor je NE - Hrana je nekada služila ljudima samo kao "gorivo" tela. Danas međutim, naša tela na hranu reaguju na mnogo različitih načina. Ljudi su počeli hranu da povezuju sa svojim fiziološkim stanjima kao što su stres, anksioznost i loše raspoloženje. Učimo svoju decu da se od najranijeg doba povezuju sa udobnostima hrane i svemu što ona pruža. Neke kulture čak imaju socijalno pa i duhovno značenje za hranu. Sasvim je normalno da povremeno koristite hranu i za ove svrhe. Međutim, nije normalno da hranu koristite kao primaran način zadovoljenja potreba, ili kako bi potisnuli neugodne misli i osećanja.

 

5. Odgovor je NE - Jednostavno dokle god vaš organizam ima razuman kalorijski deficit, biće u stanju da obradi unete kalorije i sagori veliki deo masnih naslaga - uključujući rafinisan šećer i zasićene masti - naglašavamo RAZUMNO unete kalorije u toku dana. Morate shvatiti da zdrava ishrana ne podrazumeva striktna i nefleksibilna pravila na koja morate misliti u svakom trenutku svakog dana. Radi se o pronalaženju balansa između zadovoljstva, zdravlja i fitnesa, i ispunjavanja postavljenih ciljeva telesne težine. To znači da kada primetite da povećavate telesnu težinu i ona počinje da vam smeta, pozabavite se malo zdravim načinom ishrane i izbacite kasne večernje obroke, a pojačajte svoj doručak. Za užinu pojedite neko voće i pijte dosta vode. Male stvari mogu učiniti mnogo za vas ukoliko to vi i zaista želite.

 

6. Odgovor je NE - pravilna ishrana uključuje više obroka u toku dana (to znači 3-5). Ukoliko zdravo jedete, to bi značilo da manju količinu kalorija unosite na svaka 3-4 sata u toku dana. A to znači konstantan priliv energije za vaš metabolizam i konstantno iskorišćavanje masti kao energije za vaše telo. Ukoliko ste gladni ranije, znači da su vaše porcije premale, želite da izgubite višak kilograma prebrzo ili je vaš apetit jako loš (jedete zbog zadovoljstva ili neke druge po vama izmišljene koristi a ne zbog nutritivnih potreba). Preporuka je da hranu posmatrate kao potrebu za energijom a ne da živite kako bi jeli, jer zasigurno kasnije sebi možete napraviti velike zdrastvene probleme, a to svakako ne želite. 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 55 guests and no members online