Kako do zdravog probavnog sistema

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Kada govorimo o varenju, verovatno mislite da ono i nije toliko važna stvar o kojoj bi trebali da razmišljate. Vi jedete, i varenje se jednostavno dešava samo po sebi, zar ne? Obično smo više zabrinuti o onome šta jedemo (da li je to ukusno i da li zadovoljava naše potrebe). U ovom tekstu želimo da obljasnimo šta se dešava u našem organizmu nakon uzimanja hrane, i koji su to procesi koji nam mogu ukazati na poremećaj varenja - nastankom simptoma kao što su nelagodnost, nadimanje, gasovi i ostali, koji mogu biti u nekim trenucima i zaista neprijatni.

Bez obzira da li imate neko hronično stanje koje utiče na proces normalnog varenja (gorušica na primer) ili imate neke neobljašnjive simptome koji se povremeno javljaju i nestaju, verovatno ćete se zapitati: "šta se podrazumeva pod normalnim kada je proces varenja u pitanju"? U daljem delu teksta pre svega pogledajte šta sve može uticati na zdravlje probavnog sistema i kako se sa njim ophoditi.

 

1. Nakon obroka trebalo bi da se osećate siti, ali ne i naduveni od hrane i da imate potrebu za izbacivanjem gasova

- Ukoliko često osećate da ste se prejeli nakon svog obroka, možda jedete previše brzo i unosite velike količine hrane. Kako bi naučili da pratite signale sitosti i gladi, trebali bi prvo da naučite da jedete sporije. Uzimajući delove hrane postepeno i umereno, pružiće vašem mozgu dovoljno vremena da signalizira vašem telu da je sada dosta i da treba prestati sa jelom. Osim toga brzo uzimanje velike količine hrane može uticati na sakupljanje velike količine vazduha u vašem stomaku, što može dovesti i do stvaranja neugodnih gasova.

 

2. Hrana treba da vam pomogne da se osećate dobro

- Nije normalno da nakon obroka osećate bolove u grudima ili stomaku, kao i bilo koje vrste mučnine. Stanja kao što su dijabetes i visok krvni pritisak, kao i određene vrste lekova mogu izazvati da hrana u stomaku ostane predugo, što može uticati da se osećate nelagodno, dok intolerancija na određenu vrstu hrane može izazvati slične efekte.

 

3. Hrana treba da utiče na priliv energije, a ne da vas čini sporim i letargičnim

- Ukoliko osećate često da ste umorni nakon obroka, onda zasigurno uzimate velike količine hrane, jer velike količine hrane crpe ogromnu količinu energije iz drugih telesnih procesa kako bi bile svarene. Ukoliko se osećate sporim, ne možete da se koncentrišete, imate određenu vrstu glavobolje, onda je sigurno da u svojoj ishrani imate nezdravu ravnotežu proteina, masti i ugljenih hidrata.

 

4. Kada legnete nakon svog obroka, trebali bi biti u stanju da možete lako da se opustite

- Znajte da nije normalno ukoliko nakon obroka osećate peckanje u zadnjem delu vašeg grla ili osećate da prilikom pritiska na stomak imate osećaj kao da želudačna kiselina želi da "napusti" vaše telo. To su sigurni znaci da ste preterali sa količinom unete hrane kao i sa njenim sadržajem.

 

5. Osećate se depresivno većinu svog vremena

- Tuga, umor, i slični simptomi depresije mogu biti povezani sa zdravljem vaših creva. Možemo reći i da, mnogi neurotransmiteri žive uglavnom u našim crevima - a ne u mozgu - pa ukoliko naš probavni sistem nije u top formi - to bi moglo uticati i na povećanje osećaja depresije prema mnogim istraživanjima.

 

6. Neobljašnjivo gubljenje ili dobijanje telesne težine

- Neobljašnjivo dobijanje ili gubljenje telesne težine može nastati pod uticajem celijakije (preosetljivost na gluten) ili poremećajem rada štitne žlezde. Digestivni problemi kao što su loša apsorpcija ugljenih hidrata, ili u gorim slučajevima pojavom pantljičare i drugih parazita u digestivnom traktu, mogu da utiču na promene nivoa energije i telesne težine. Ukoliko osetite neko slično stanje, generalni savet je da se odmah javite svom lekaru i uradite generalni pregled.

 

7. Imate problematično pražnjenje creva

- Broj odlazaka u toalet i pražnjenje creva nije toliko važan, koliko je važna regularnost tih odlazaka. Zdrava probava može podrazumevati pražnjenje creva jednom dnevno, tri puta dnevno ili tri puta nedeljno. Iako tekstura, mekoća i boja mogu da variraju iz dana u dan u zavisnosti od osobe do osobe, tečna, teško kontrolisana ili čak i bolna stolica, svakako predstavlja signal nekog poremećaja. Jedno od težih stanja jeste primećivanje krvi u stolici (čak i tamne ili crne mrlje mogu biti pokazatelji krvi). Krv u stolici može biti uzrok nastanka oboljenja kao što su čirevi, kancer, hemoroidi i sl.

 

8. Često se budite preko noći

- I dok poremećaji sna mogu imati mnogo uzroka, digestivni poremećaji mogu da izazovu da se budite preko noći zbog poremećaja želudačne kiseline ili potrebe za pražnjenjem creva. Povremeno buđenje i odlazak u toalet ne smatra se alarmantnim, ali česta ili svakodnevna pojava sličnih simptoma, trebala bi se proveriti kod lekara.

 

Šta podrazumeva zdrav probavni sistem

- Zdrav probavni sistem u stanju je da obradi više vrsta hrane u različitim kombinacijama tokom dana ili noći - bez izazivanja poremećaja na drugim telesnim procesima ili ometanja vaših dnevnih i noćnih aktivnosti. Znajte da za sada ne postoji takav test koji možete uraditi kako biste saznali da li imate zdrav probavni sistem. Najbolji način da utvrdite da li vaš probavni sistem dobro funkcioniše jeste da ga pratite tokom vremena. Možda zvuči čudno, ali pisanje dnevnika o svom probavnom sistemu može pomoći vašem lekaru da utvrdi i postavi tačnu dijagnozu oko nastalog problema.

 

Usvojite zdrave navike do zdravog probavnog sistema

saveti oko probavnog sistema

 

Pravilna ishrana

Unosite više vlakana putem voća i povrća i smanjite unos mesnih prerađevina, proteina životinjskog porekla i rafinisanog šećera. Sve ovo smanjuje nivo dobrih bakterija i povećava rizik od nastanka gojaznosti i dijabetesa. Unosite probiotike putem obogaćenih mlečnih proizvoda i probiotike koje možete pronaći u namirnicama kao što su banane, cele žitarice, luk i paradajz.

 

Suplementi probiotika

Ako probavni sistem dobro radi i osećate se odlično, verovatno ne treba unositi probiotike. Ali ako često osećate probleme sa radom probavnog sistema, probiotici vam mogu pomoći. Suplementi su dobar izbor jer nude dnevnu količinu probiotika, što je znatno teže postići putem namirnica, osim ako sastav svake namirnice ne poznajte savršeno.

 

Izbegavajte nepotrebne lekove

Pod ovim mislimo na laksative i lekove kao što su aspirin i ibuprofen, kao i antibiotici koji mogu značajno smanjiti broj dobrih bakterija. Svi oni koju uzimaju antibiotike trebaju da povećaju unos probiotika kako bi smanjili rizik od nastanka mučnine, proliva i grčeva.

 

Pazite sa unosom alkohola

Naučnici su dokazali da samo jedno alkoholno piće narušava ravnotežu dobrih i loših bakterija. Ako često patite od proliva, grčeva, zatvora ili gasova, smanjite unos alkohola i pratite reakcije probavnog sistema. Ako primetite poboljšanje, to vam je znak da alkohol treba što više izbegavati.

 

Vežbajte

Svakodnevna fizička aktivnost od samo 30 minuta će poboljšati rad probavnog sistema. Probavnom sistemu treba fizička aktivnost kako bi pravilno funkcionisao. Kada imate premalo slobodnog vremena, svaki trenutak iskoristite za hodanje, istezanje i duboko disanje.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas175
Juče243
Nedeljno1159
Mesečno3336
Ukupno669755

Currently are 11 guests and no members online