Kalcijum kao prirodan lek

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Kalcijum je mineral koji je veoma važan za ljudski organizam. Kalcijum sprečava nastanak osteoporoze jer čuva naše kosti od razgradnje obezbeđujući njihovu čvrstinu kao i čvrstinu zuba, veoma je važan za zdravlje kože, potom ima važnu ulogu u kontrakciji mišića, lučenju insulina, metabolizmu, varenju, reguliše puls i podiže imunitet, i ima blagotvorno dejstvo na nervne ćelije. Apsorpciji kalcijuma u organizmu smetaju alkohol, kafa i gazirana pića pa ih je potrebno izbegavati.

 

kalcijum-u-namirnicama

 

Biohemijski sastav

2% telesne težine čini kalcijum. Od ukupne telesne težine 1% je rastvoren u telesnim tečnostima. U slučaju manjka vitamina D, telo ne može da koristi kalcijum. Kalcijum sa fosforom i vitaminom D učestvuje u mineralizaciji kostiju i zuba. Kosti predstavljaju glavni rezervoar kalcijuma. Kalcijum se iz tela izlučuje putem bubrega.

 

Prirodni izvori kalcijuma

Svi smo do sada odlično upoznati sa činjenicom da mleko i mlečni proizvodi pružaju dovoljno ovog minerala. Jedna čaša mleka ima oko 300mg kalcijuma. Međutim za osobe koje ne podnose laktozu ili imaju neke druge probleme sa konzumiranjem mleka i mlečnih proizvoda, postoje i drugi prirodni izvori kalcijuma.

Ljuska jajeta sadrži oko 90% kalcijuma. Mlevena ljuska jajeta sličnog je hemijskog sastava ljudskim zubima i veoma se lako apsorbuje. Kod osoba kojima je potreban kalcijum i nije moguće drugačije ga unositi, preporučuje se dnevna doza do 3mg. Ljuska je pored kalcijuma bogata i cinkom, gvožđem, bakrom i manganom.

Koristan izvor kalcijuma pored ljuske jajeta jesu i ribe (losos i sardine). Samim tim preporučljivo je jesti sardine sa kostima. U jednoj konzervi sardine u ulju možete pronaći 30% dnevne potrebne doze kalcijuma.

Kalcijum možemo još pronaći u orašastim plodovima (lešnik, bademi i orasi). 100g badema sadrži oko 200mg kalcijuma.

Kada govorimo o namirnicama neživotinjskog porekla, kalcijum možemo pronaći u lisnatom povrću kao što je spanać, brokoli, zelena salata, kelj, pasulj i rukola. Što se tiče voća, ceđena pomorandža pored vitamina C sadrži oko 70mg kalcijuma.

Dobra ideja zdravog međuobroka koji sadrži kalcijum za one koji vole namaze jeste i tahin (namaz od susama).

 

Apsorpcija kalcijuma

Kako bi naše telo dobro apsorbovalo kalcijum, neophodna mu je dovoljna količina vitamina D. Ukoliko ne unosite dovoljnu količinu vitamina D, postoji veliki rizik od smanjenja gustine kostiju i preloma. Vitamin D najbolje se dobija kada se izlažete zracima sunca, ukoliko ih ima naravno. Vitamin D takođe možete uneti i putem morske ribe (skuša, losos, tuna) ili ukoliko želite kombinaciju kalcijuma i vitamina D na jednom mestu, onda možete kupovati mleko i mlečne proizvode obogaćene ovim vitaminom. Pored svega toga suplementacija vitaminom D je takođe moguća.

 

Koje tegobe leči kalcijum

Pored toga što je svima poznato da je kalcijum gradivni element za jačanje i čvrstinu kostiju, zuba i noktiju, manje je poznata činjenica da kalcijum pozitivno deluje na nerve, mišiće, organe za varenje, krvotok i metabolizam. Kalcijum takođe povoljno utiče u trudnoći, tokom menopauze, tokom dojenja, ublažavanja tegobe PMS-a i usporavanja procesa starenja. Pored svega toga, uloga kalcijuma je kod sledećih bolesti nezamenjiva:

 • anksioznost
 • alergije
 • akne
 • astma
 • glavobolja
 • gojaznost
 • depresija
 • konvulzija
 • neplodnost
 • povišen krvni pritisak
 • problemi sa libidom
 • problemi sa organima za varenje
 • smetnje u rastu dece
 • stres
 • hipertireoza

Tokom skorašnjih istraživanja ustanovljeno je da kalcijum deluje kao aktivator enzima za razvoj moždanih ćelija, jer pospešuje provođenje bioelektričnih impulsa kroz telo, pospešuje dejstvo lekova, omogućava grčenje mišića i učestvuje u proizvodnji hormona.

 

Preporučeni unos kalcijuma

 • deci do 3 godine starosti – oko 500 mg dnevno
 • deci od 4 do 8 godina starosti – oko 800 mg dnevno
 • deci od 9 do 19 godina – oko 1300 mg dnevno
 • za odrasle od 19 do 50 godina – oko 1000 mg dnevno
 • za trudnice i žene koje doje – oko 1300 mg dnevno
 • za one koji boluju od osteoropoze – oko 1500 mg dnevno

Veoma je važno u mladosti unositi u organizam putem ishrane dovoljne količine kalcijuma, jer će se u suprotnom nedostatak kalcijuma odraziti kroz razne bolesti u kasnijim godinama života. Po organizam povoljno deluje kombinacija: kalcijuma, magnezijuma, cinka i vitamin D, zato što oni zajednički deluju, međusobno potpomažući lekovita svojstva.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas191
Juče240
Nedeljno680
Mesečno2857
Ukupno669276

Currently are 38 guests and no members online