Skrivene opasnosti u zdravoj hrani

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Iako svi odprilike znamo koje namirnice bi trebalo uzeti u obzir kao takve, postoje i one koje nazivamo zdravim a treba ih izbegavati. Namirnice koje želimo da razmotrimo u ovom tekstu uključuju sledeće karakteristike:

  • namirnice sa nedostatkom hranjivih vrednosti;
  • namirnice koje izazivaju probleme gastrointestinalnog trakta;
  • namirnice koje utiču na poremećaj absorpcije vitamina i minerala.

Za svaku pojedinačnu namirnicu koju predstaljamo u ovom tekstu, predstavićemo i odgovarajuću alternativu namirnica koje ublažavaju njihove nedostatake i zdravije su za organizam.

 

1. Mlečni proizvodi sa smanjenim udelom masti

- Danas skoro da i ne postoji nutricionista, kutak u marketu, rekreativac ili sportista a naročito jedna majka koja će pobiti prednosti mleka. Mleko predstavlja kao što znate i vi odličan izvor kalcijuma, proteina i vitamina D ukoliko je naknadno dodat u proizvodnji. Mleko i mlečni proizvodi se svakodnevnhttp://www.sport-pokret.com/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=581o koriste u različitim tečnim ili čvršćim oblicima, pružaju adekvatnu hidrataciju organizma, ali da li su uvek i najbolja opcija. Ono što nedostaje mlečnim proizvodima sa smanjenim udelom masti su upravo one - masti. Masti predstavljaju krucijalan faktor za potpunu iskoristljivost vitamina u organizmu kao što su A, D, E i K.

Trebali bi znati i to da je količina masti mlečnih proizvoda potrebna za apsorpciju vitamina E u organizmu za sada još uvek nepoznata, dok je u slučaju vitamina A i K prema nekim istraživanjima utvrđeno da je svakako prisustvo izvora masti potrebno. I pored svega toga, minimalna količina masti potrebna za apsorpciju i dalje ne prati neki poznati trend ili formulu.

Ono što vam mi preporučujemo jeste da pokušate sa mlečnim proizvodima umerenog sadržaja masti, ili da pokušate sa konzumacijom namirnica kao što su orasi, maslinovo ulje, avokado ili masna riba.

Najveći problem nastaje prema istraživanjima koje tvrde da oko 65% ljudske populacije nakon detinjstva ima smanjenu sposobnost za varenje laktoze. Netolerancija na laktozu je najviše izražena kod osoba istočno azijskog porekla, gde procenat ide i do više od 90% netolerancije na laktozu. Ova pojava veoma je česta i kod naroda zapadne Afrike, kao i kod onih arapskog, jevrejskog, grčkog i italijanskog porekla. 

Smanjena sposobnost varenja laktoze može dovesti do problema kao što su nadimanje, dijareja, gasovi itd. Ukoliko osećate češće neke od ovih simptoma, bilo bi dobro da razmislite o potpunoj eliminaciji mleka makar na nedelju dana kako bi utvrdili da li je ono glavni krivac za nastanak vaših problema. Nakon nedelju dana, možete pokušati sa umerenim unošenjem mleka sa povećanom količinom masti sve dok ne pronađete optimalnu količinu mleka i masti koja odgovara vašem organizmu.

 

2. Mahunarke

- Mahunarke su često popularna opcija za rekreativce u slučaju da žele da povećaju svoj unos proteina, vlakana i unosa gvožđda u organizam. Kod vegetarijanaca mahunarke čak predstavljaju ključan element jer u kombinaciji sa pirinčem predstavljaju kompletan izvor proteina. Međutim pre nego što navalite na mahunarke hajde da sagledamo njihove osobine i sadržaj fitatne i fitinske kiseline koje određuju njihova svojstva.

Fitatna kiselina je antioksidans ali utiče na inhibiranje absorpcije gvožđa, što tokom dužeg vremena može izazvati nedostatak istog u organizmu ukoliko se konzumiraju velike količine mahunarki. Istraživanja nisu uspela da otkriju koja je to velika količina mahunarki, ali generalna odrednica može biti jedna konzerva mahunarki dnevno u periodu od 6 do 12 meseci.

Minerali čiju apsorpciju ometaju fitati odnose se na cink, kalcijum, gvožđe, bakar i magnezijum. Nepotrebno je reći da konzumiranje veće količine mahunarki u jednom obroku može dovesti do problema gastrointestinalnog trakta (ili problema sa gasovima).

Ukoliko i vi imate problema sa mahunarkama, generalni savet je da meso, mlečne proizvode i jaja koristite kao primarne izvore proteina, dok mahunarke koristite kao dodatak jelima i samo kao potrebu za unos primarnih izvora vlakana.

 

3. Pirinčane galete

- Čest izbor kod rekreativaca i profesionalnih sportista kao primarnog izvora ugljenih hidrata. Mnogi novinski tekstovi i nuricionisti tvrde da je glavni razlog zbog koga treba izbegavati pirinčane galete činjenica da imaju visoku vrednost glikemijskog indeksa i insulina. I pored ovih činjenica, glavni problemi ovih namirnica su nutritivni nestaci i visok nivo obrađenosti. Samim tim postavlja se pitanje zašto ne bi koristili prave neobrađene namirnice. Jedna šolja kuvanog smeđeg pirinča sadrži 88% vaših dnevnih potreba mangana, 34,7% selena, 23,1% fosfora, 21,1% bakra, 20,9% magnezijuma i 3,5% vlakana. Svakako sve ove hranjive vrednosti nećete uspeti da izvučete iz galeta ali svakako moramo priznati da su jeftinije i odlične za brze užine s nogu.

Obratite pažnju i na sastav galeta koje kupujete. Većina osoba će pre izabrati one sa čokoladnim ili nekim drugi prelivom, što značajno povećava broj nepotrebnih kalorija. Ukoliko ste u potrazi za dobrim ugljenim hidratima a u isti mah želite da smanjite unos prerađene hrane, koristite pirinač u njegovom izvornom obliku ili izaberite ovsene pahuljice, krompir ili kvinou. Ukoliko baš volite pirinčane galete koristite one sa smanjenim udelom soli i preliva, pa iskoristite kikiriki puter ili neki sličan kvalitetan preliv koji će obogatiti vaš obrok i nutritivnim sastojcima.

 

4. Voćni sokovi

- Nema potrebe komentarisati da su kupljeni voćni sokovi sastav šećera i materija koje pružaju boju i karakterističan ukus i miris. Voćni sokovi nemaju sadržaj vlakana ali zato imaju visok sadržaj šećera koji podstiče velike promene koncentracije šećera u krvi, što se u stvari ne bi dešavalo ukoliko bi koristili voće u svom izvornom obliku i sadržajem vlakana. Pored toga, voće u tečnom obliku ne može pružiti dovoljno veliku sitost kao u slučaju čvrste hrane, pa vrlo lako može doći do prejedanja ili povećanog unosa ovakvih namirnica što kasnije može dovesti do povećanja masnih naslaga u organizmu.

Da li ste znali da komadi voća o što su pomorandža i grožđe obezbeđuju znatno bržu sitost nakon njihovog konzumiranja, od 60-120 minuta nakon konzumiranja u odnosu na njihove slične pandane u obliku sokova.

Naš savet je da svakako povremeno popijete i neki voćni sok ukoliko imate potreba, ali da razmislite o konzumiranju celih voćih komada koji će vam pružiti dovoljno nutritivnih sastojaka i vlakana.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas183
Juče243
Nedeljno1167
Mesečno3344
Ukupno669763

Currently are 17 guests and no members online