Kombinacije obroka za podizanje energije i imuniteta

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Verovatno ste ukoliko već čitate ovaj tekst već pokušavali da se hranite zdravo, čitajući mnogobrojne napisane tekstove o ovoj veoma važnoj oblasti za naše zdravlje. Međutim danas, kada svakodnevne obaveze postavljaju najrazličitije zadatke, pritiskajući nas da se maksimalno angažujemo i kada potpuno zaboravljamo na nas same, često je teško zadržati ritam pravilnog unosa hrane, naročito u toku radnog vremena. I pošto je pravilan unos hrane svakome od nas jednako važan, pripremanje zdravih i brzih obroka kod kuće postaje prioritet, kako ne bi sebe ograničili na jedan obrok u toku dana i usporen metabolizam a samim tim i sticanje viška kilograma. U ovom tekstu smo se poveli prirodnim namirnicama, koje su u stvari i najoptimalnije za naše zdravlje.

 

1. Jaja sa đumbirom

- Jaja pripremamo na najrazličitije načine, ali ih najčešće pržimo na tiganju u obliku kajgane ili "na oko", zaboravljajući koliko pri tome unosimo i viška nezdravih masti. Pržena, pečena ili kuvana, jaja su svakako odličan izvor energije i proteina. Đumbir s druge strane, može pomoći našem organizmu da bolje i brže probavljuje hranu. Kombinacija đumbira i jaja omogućiće vašem organizmu dovoljno hranjivih proteina, energije i brže dopremanje hranjivih materija u organizam. Umesto začina koje ste tradicionalno koristili da začinite svoj obrok sa jajima, sada koristite za to đumbir.

 

2. Sladak krompir (batat) sa sirom

- Verovatno su mnogi od vas čuli da sladak krompir ima mnogobrojne vrednosti za ljudsko zdravlje. Osim što pomaže u prevenciji bolesti krvnih sudova i mozga, bogat je i beta-karotenom i luteinom, pa pomaže i u prevenciji karcinoma. Masne kiseline iz sira u kombinaciji sa beta karotenom i luteinom jednostavno pomažu ćelijama da se razviju zdrave i da budu imune na potencijalne maligne promene. Batat takođe ima veoma nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagle skokove šećera u krvi, a samim tim ni oscilacije u nivou energije, već će ova osoba tokom celog dana biti jednako aktivna.

 

3. Tunjevina sa limunom

- Primeili ste da se mnoge tune iz konzerve kombinuju u sosu sa limunom, a za to postoji i valjani razlog. Meso od tune, osim što sadrži veoma zdrave Omega-3 masne kiseline koje sprečavaju starenje moždanih ćelija i jačaju srce i krvne sudove boreći se protiv holesterola, ono sadrži i veće količine gvožđa. Samim tim doro je tunu posipati ili jesti već sa pripremljenim sosom sa limunom, iz razloga jer limun pomaže organizmu da lakše usvoji ili apsorbuje gvožđe.

 

4. Hleb i puter od kikirikija

- Hleb od celog zrna žitarica i puter od kikirikija zajedno pružaju kombinaciju važnih masnih kiselina koje pomažu u očuvanju i rastu vaših mišića. Ovo je svakako jedan brz i kvalitetano obrok koji će vam pružiti obilje energije, proteina, ugljenih hidrata i kvalitetnih masti.

 

5. Salata i zeleni čaj

- Japanska i kineska kuhinja osim raznih egzotičnih jela, nude i ona sa toplim napicima i hladnom hranom, koji jedni uz druge čine vašu probavu bržom, a zagrevanjem i hlađenjem organizma povećavaju potrošnju kalorija. Osim toga, zeleni čaj prema istraživanjima, sam po sebi povećava potrošnju kalorija za 4%. Salata, zbog niskog udela ugljenih hidrata, smanjuje pretvaranje viška energije i nakupljanje u masti tokom noći pa ste vi sa takvim obrokom u višestrukoj prednosti.

 

6. Sveži sir sa jabukom

- Sveži sir, osim velike količine proteina, sadrži i preko potrebne masne kiseline, neophodne za rad mozga i krvnih sudova. Vitamini iz jabuke hranjiva su energija za vaš um, pa je stoga ova kombinacija možda najbolja kada osećate da vam lagano popušta koncentracija, a pred vama je još mnogo posla.

 

7. Žitarice i banane

- Bez obzira koje žitarice volite da jedete u kombinaciji sa bananom, omogućavaju vam laku probavu, odličan izvor magnezijuma i vitamina B6 koji su vam najpotrebniji kada semnogo trošite na poslu. Banana osim toga brzo diže šećer u krvi, pa se preporučuje kada ste pod pojačanim stresom ili većom i dugom fizičkom aktivnošću.

 

8. Humus i ovsene pahuljice

- Ovsene pahuljice su odličan izvor energije i pospešuju probavu, ubrzavajući metabolizam. Humus je odličan izvor proteina i esencijalnih masti. Ovakva užina produžiće vaš radni učinak, bilo da ste na poslu ili obavljate fizičku aktivnost, a ujedno će nahraniti vaš mozak pa ćete se bolje koncentrisati na zadatke koji vas očekuju preko dana.

 

Savet

Bez obzira koju kombinaciju namirnica odaberete, budite sigurni da na početku naterate sebe da jedete više puta u toku dana, jer će vam kasnije to jako puno koristiti, naročito jer će vam omogućiti smanjenje ili održavanje zdrave telesne težine i ubrzan metabolizam.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas195
Juče240
Nedeljno684
Mesečno2861
Ukupno669280

Currently are 13 guests and no members online