Fermentisana hrana i naše zdravlje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Fermentacija predstavlja spori proces razgradnje pojedinih komponenti (najčešće ugljenih hidrata), pod uticajem mikroflore, uz nastanak sastojaka kao što su sirćetna kiselina, mlečna kiselina, alkohol itd. Pod mikroflorom podrazumevamo bakterije vrenja u slučaju vina, plave plesni kod sireva, mlečno kiselinske bakterije kod mleka itd. Mikroflora delovanjem svojih enzima pruža karakterističan ukus i miris namirnicama, koje pak u tom slučaju mogu opstati mnogo duže vreme, čak i do nekoliko meseci.

Dolazi do aerobnog procesa u kome se razgrađuju molekuli kao što je glukoza. Fermentacijom se otpušta onoliko molekula koliko je potrebno kako bi proces glikolize otpočeo. Glikoliza predstavlja proces u kome se stvaraju dva molekula ATP na jednom molekulu glukoze. Dakle fermentacija se koristi u procesu čuvanja i produžavanja svežine namirnica.

Fermentacija povrća, voća i drugih namirnica jedna je od najstarijih metoda konzervisanja, čija je svrha da se od kvarenja sačuvaju namirnice i dobiju karakteristična organoleptična svojstva (miris, ukus, vlažnost, tekstura i druga svojstva). Među najčešće korišćenim fermentiranim namirnicama su kiselo zelje, kiseli krastavci, kvalitetni čajevi, vino, jabukovo sirće, jogurt i kiselo mleko, kefir, plavi sirevi itd.

 

fermentisana hrana strana

 

Uticaj fermentisane hrane na zdravlje

Fermentisana hrana ima niz zdrastvenih prednosti. Fermentisane namirnice imaju sposobnost pojačavanja psihičke stimulacije. Istovremeno dok klasična ishrana ljudi može uticati negativno na ljudsku mikrofloru, a u kombinaciji sa sedelačkim načinom života i nedostatkom sna dovesti do niza zdrastvenih problema, fermentisane namirnice su one koje upravo mogu ovde pomoći.

Mikrobi koji se nalaze u fermentisanim namirnicama smanjuju anksioznost, umanjuju uticaj stresa na zdravlje i poboljšavaju ukupno mentalno zdravlje. Moždani neurotrofični faktor (BDNF) može porasti posredstvom ishrane bogate fermentisanim namirnicama - BDNF se nalazi u regijama u mozgu u kojima se kontroliše apetit, unos tečnosti i kontrola telesne težine, što ovaj faktor čini značajnim u njihovoj regulaciji. Takođe, fermentisana hrana snižava upalne procese u organizmu kao i nivo oksidativnog stresa.

Prehrambene navike značajno utiču na ukupno zdravlje: kako fizičko, tako i psihičko. Takođe, upravo zbog procesa kroz koje je prošla, fermentisana ishrana ima nizak udeo šećera što poboljšava kognitivne funkcije, a dugoročno značajno smanjuje opasnost od nastanka dijabetesa.

Fermentirane namirnice utiču na zdravu crevnu mikrofloru. Crevna mikroflora je važna za sazrevanje imunološkog stanja, razvoj normalne crevne morfologije, održavanje hroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crevne sluznice, odbranu od alergena ali pomaže i u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama.

Dodatno, naučnici su povezali nivo mikroba u crevima sa autizmom, a fermentiranoj ishrani su dokazali pozitivne učinke na usporavanje nastanka neuroloških poremećaja.

 

 

Značaj fermentisanih namirnica

 • bogate su neophodnim aktivnim enzimima koji pomažu u procesu razgradnje hrane
 • osiguravaju izgradnju snažnog imuniteta i zdravu probavu
 • pomažu u detoksikaciji organizma
 • regulišu funkciju probavnog trakta, uspostavljaju zdravu i redovnu probavu
 • pomažu u pravilnom iskorišćavanju hranjivih materija iz hrane
 • jačaju creva, pomažu pri zaceljivanju propusnosti creva
 • pomažu u aktivnoj borbi protiv alergija, intolerancije na neke namirnice
 • sprečavaju i zaustavljaju prevlast štetnih gljivica u organizmu, pomažu u borbi protiv gljivičnih oboljenja npr. Kandida, gljivična kožna oboljenja…
 • pomažu pri regulaciji telesne težine i štetnih masnoća u krvi
 • pomažu u postizanju zdrave, čiste kože
 • pomažu telu da se lakše odvikne od zavisnosti od slatkog i prekomernom unosu hrane bogate jednostavnim ugljenim hidratima

 

Savet

Pored mnogobrojnih zdrastvenih prednosti fermentisane hrane, kako bi imala i zaista za vaš organizam poželjne bakterije, generalni savet je da je trebate i sami pripremati, kako bi bili sigurni da ste dobili bogat izvor poželjnih bakterija, a ne veštački umetnutih bez pozitivnog učinka na vaše zdravlje.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas195
Juče240
Nedeljno684
Mesečno2861
Ukupno669280

Currently are 10 guests and no members online