Namirnice koje izazivaju nadutost

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Nadutost je neugodan osećaj u želucu i gornjem delu creva koje se obično oseća kao prepunjenost u stomaku i osećaj pritiska. Vrlo često uzrok nadutosti može biti hrana ali nema nikakve veze sa gojaznošću. Samo u retkim slučajevima može biti prouzrokovana nekim medicinskim stanjima. Kada se primeti nadutost, veoma je važno utvrditi od čega ona nastaje i koja je to namirnica koja prouzrokuje njeno nastajanje.

 

1. Pasulj

pasulj bobice

Pasulj pripada porodici mahunarki koje sadrže visok udeo proteina i ugljenih hidrata. Osim toga, pasulj je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. Međutim, većina vrsta pasulja sadrži i šećere - alfa-galaktozidaze, koje se ubrajaju u skupinu ugljenih koji se ne probavljaju već probavne bakterije fermentiraju u debelom crevu. Bioprodukt ovog procesa su gasovi. 

Kod osoba sa osetljivim crevima ili sindromom iritabilnog creva, tokom fermentacije se stvara druga vrsta gasova, što može izazvati osećaj nadutosti, grčeve, a često i proliv.

Potapanjem pasulja u vodu pre kuvanja moguće je smanjiti ove uticaja, a menjanjem vode u kojoj se pasulj potapa i do nekoliko puta takođe će smanjiti mogućnost izazivanja osećaja nadutosti.

 

2. Sočivo

sočivo

Sočivo takođe pripada porodici mahunarki sa visokim udelom proteina, ugljenih hidrata i vlakana, a od minerala bogata je gvožđem, bakrom i manganom.

Zbog visokog udela vlakana, kod osetljivih osoba sočivo može izazvati nadutost. Posebno je to čest slučaj kod osoba koje inače u ishrani nemaju dovoljno vlakana. Kao i pasulj, i sočivo sadrži šećere koji doprinose osećaju nadutosti.

I u slučaju sočiva, potapanje u vodu pred kuvanje će pomoći u smanjenju rizika od izazivanja nadutosti nakon obroka koji sadrži ovu nutritivno visokovrednu namirnicu.

 

3. Gazirana pića

gazirana pića

Gazirana pića su vrlo čest uzročnik nadutosti, a krivac za to je gas ugljen dioksid koga sadrže u visokom udelu. Nakon ispijanja gaziranih pića izražena je pojava podrigivanja, a deo gasova ostaje u probavnom sistemu, što izaziva nadutost, a ponekad i grčeve.

 

4. Pšenica

pšenica

Pšenica je tema mnogih istraživanja i kontroverza tokom proteklih godina, prvenstveno zbog proteina glutena koji ova žitarica sadrži. I pored toga, pšenica je široko rasprostranjena namirnica koja se koristi u ishrani kao sastojak hleba, testenina, tortilja, pizza, ali i većini kolača, palačinki, vafla i sličnih poslastica.

Za ljude koji boluju od celijakije ili su intolerantni na gluten, pšenica izaziva snažne probavne probleme, koji uključuju nadutost, gasove, proliv i bolove u želucu. I pšenica, kao i pasulj i sočivo, sadrže gore pomenute šećere koji izazivaju probavne probleme kod većeg broja ljudi.

 

5. Brokoli i drugo kupasto povrće

brokoli i kupasto povrće

Kupusasto povrće je porodica povrća u koju spadaju brokoli, kupus, prokelj i još nekoliko vrsta. Sve one sadrže visok udeo vlakana, vitamine C i K, gvožđe i kalijum.

I oni sadrže šećere koje su glavni izazivači problema nadutosti. Zbog toga, kupusasto povrće se savetuje jesti kuvano jer se time smanjuje mogućnost izazivanja ovog neugodnog osećaja.

 

6. Mlečni proizvodi

mlečni proizvodi za sajt

Mlečni proizvodi imaju visoku nutritivnu vrednost i izvrstan su izvor kalcijuma i proteina. Među mlečne proizvode se ubrajaju mleko, sirevi, jogurti i maslac. Čak 75% svetske populacije ne može iskoristiti molekule laktoze, koja je šećer i koji se nalazi u mlečnim proizvodima, pa se to stanje naziva intolerancija na laktozu.

U ovim slučajevima unos mlečnih proizvoda izaziva mnoge probavne probleme, čiji su simptomi nadutost, gasovi, grčevi i proliv.

 

Savet

Svakako savetujemo da u slučaju pojavljivanja nadutosti obratite pažnju na namirnice koje ste uneli u prethodnim obrocima kako bi ih zamenili drugim ili drugačije pripremili, a sve sa ciljem kako biste izbegli ovaj neugodan osećaj. Ako nadutost ne nestane kroz nekoliko sati i ukoliko se zadrži kao stanje i tokom više dana, svakako posetite lekara i konsultujte se oko mogućih uzroka.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas95
Juče240
Nedeljno335
Mesečno4152
Ukupno670571

Currently are 16 guests and no members online