Osetljivost na ugljene hidrate i genetika

Osetljivost na ugljene hidrate i genetika - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Da li ste se nekada zapitali kako pojedini ljudi mogu jesti veće količine ugljenih hidrata bez straha od dobijanja viška kilograma dok se druge udebljaju i od same pomisli na njih. Da li intolerancija na ugljene hidrate može biti genetski uslovljena i da li sami možemo nešto promeniti ili moramo naučiti kako živeti sa tim.

 

Genetski poliformizmi

Predstavljaju prirodne varijacije u genima, DNA sekvencama i hromozomima. Oni čine svakog pojedinca specifičnim. Poliformizmi takođe mogu rezultirati promenama na većem broju gena. Dugo vremena su naučnici mislili da postoje dve kopije gena i da bilo kakva razlika između dva dela iste vrste mora imati veze sa razlikama u samim genima. Međutim detaljna istraživanja su pokazala suprotno, da postoji više od dve kopije gena. To se naziva CNV - varijacije broja kopija. Dve glavne forme CNV-a su - duplikacije (dodavanje gena) i brisanje (brisanje gena). Umesto standardne dve kopije svakog gena, neki gen može imati jednu kopiju ili ih može imati više. Naučnici veruju da do 12% svih ljudskih DNA ima CNV-e. Bilo koja dva čoveka na svetu se razlikuju genetski najmanje za 1%, većinom upravo kao rezultat razlikama u CNV-u. Čak i jednojajčani blizanci mogu imati razlike u CNV-ima.

Osim toga, CNV je povezan sa mnogim oboljenjima, od lupusa do Hronove bolesti. A upravo CNV može stvarati i razliku među ljudima kada se govori o toleranciji na ugljene hidrate.

 ugljeni hidrati i gojaznost

Enzim amilaza i gojenje

Amilaza je enzim koji katalizuje razlaganje skroba u šećere. Amilaza je prisutna u ljudskoj pljuvački, gde ona započinje hemijski proces varenja. Gen koji stvara amilazu je AMY1 varira u broju kopija, od osobe do osobe, a ti geni imaju jako velik raspon CNV-a, od 2 do 16 kopija. Možemo slobodno reći da osoba sa većim brojem kopija ovog gena u ustima može imati veći broj ovih enzima što znači da će razbijanje i probava skroba unesenog hranom biti mnogo bolja.

U zavisnosti od države u kojoj se nalazite mogu dominirati određene kopije gena. Na primer u društvima poput Japana, u proseku se nalazi 7 kopija AMY1 gena, dok recimo pripadnici naroda bliže Arktiku, poput ruskog naroda Yakuta, imaju 4 kopije ovog gena. Evropljani imaju sličan broj gena kao Japanci. Međutim, šta se događa u slučajevima kada pojedinci koji žive u kulturama u kojima je visok udeo skroba u ishrani, imaju manji broj kopija AMY gena od proseka?

Istraživanje objavljeno 2014. godine u časopisu Nature genetics potvrdila je da je nizak broj kopija AMY1 gena povezan sa gojaznošću. Istraživači su uporedili gene pojedinaca unutar iste porodice, uključujući blizance, s indeksom telesne mase (BMI) koji se razlikovao za više od 10 kg/m2. U poređenju blizanaca, koristili su specifičnu studiju kojom su tražili CNV-e povezane sa varijacijama BMI-ja.

Zadatak istraživanja je bio posmatrati braću i sestre od kojih je jedan normalne telesne težine a drugi gojazan, i tražili razlike u njihovim CNV-ima koje mogu objasniti razliku u BMI-ju.

Zaključak studije ističe da osobe sa većim brojem kopija AMY1 gena imaju više salivarne amilaze i niži BMI. Kako stoji u zaključku studije, ako imate više od 9 kopija AMY1 gena, 8 puta je manja opasnost da ćete biti gojazni od osobe koja ima 4 kopije ovoga gena. Drugim rečima, veći broj amilaza znači i manju telesnu težinu, i obrnuto.

Dakle, može se zaključiti da su osobe sa većim brojem AMY1 gena - tolerantnije na ugljene hidrate.

Osobe sa više AMY1 gena:

  • "Prirodno" manje jedu. Naime, više amilaze označava i veću probavu ugljenih hidrata u ustima , što daje veći osećaj slatkoće hrane i "punoće" ukusa. Kao rezultat toga, osobe sa većom količinom amilaze u ustima se osećaju sitije nakon manje količine hrane.
  • Ovo dodatno pojašnjava zašto se savetuje jesti sporije ukoliko želite izgubiti viša kilograma. Što se sporije jede, više hrane se može probaviti u ustima. Ovo takođe pripomaže bržem osećaju sitosti sa manje hrane.
  • Povećava se tolerancija na glukozu. Veće količine salivarne amilaze povezane su sa višim insulinskim odgovorom u predapsorbirajućoj fazi - amilaza razbija ugljene hidrate u glukozu i kratkolančane šećere (oligosaharide) koji se vežu za receptore slatkog ili oligosaharidne receptore, signalizirajući mozgu da počne otpuštati insulin.
  • Niži glikemijski indeks namirnica. Različite koncentracije amilaze u ustima rezultiraju različitim stupnjem apsorpcije ugljenih hidrata iz istih namirnica ili različitim glikemijskim indeksom za različite osobe. Drugim rečima, u zavisnosti od ovog enzima, namirnice za svakog pojedinca mogu imati različiti glikemijski indeks.

Imajte na umu, pre nego što okrivite svoje gene za udebljavanje, da oni nisu i jedini faktor koji utiče na sklonost ka debljini.

 

Šta bi svako od vas trebalo da radi kako bi sprečio prejedanje

Lagano žvakanje hrane

Naime, ako duže žvačete i hranu zadržavate u ustima, dajete više vremena amilazama koje imate u ustima da razbiju ugljene hidrate koje ste uneli. Stoga, osoba sa manjim brojem amilaza i laganim žvakanjem, može povećati probavu u ustima i doseći onu kao kod osoba koje imaju više amilaza, ali jako brzo jedu.

Uzimanje probiotika

Istraživanja potvrđuju da niže količine amilaze, kao i povezana gojaznost, mogu biti povezane i sa negativnim promenama u crevnoj mikroflori. Probiotici mogu pomoći u vraćanju zdrave crevne flore pa i poboljšanoj proizvodnji ovih enzima u pljuvački.

Unošenje kvalitetnih ugljenih hidrata

Pod kvalitetnim ugljenim hidratima podrazumevamo namirnice sa puno vlakana i nutritivno bogate poput mahunarki, minimalno prerađenih celih zrna žitarica kao i voća i povrća.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas95
Juče240
Nedeljno335
Mesečno4152
Ukupno670571

Currently are 13 guests and no members online