Kreatin

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Kreatin je prirodni sastojak koji se nalazi u većim količinama oko 95% u skeletnim mišićima. Ostalih 5% kreatina obuhvata mozak, srce i testise. Sadržaj mišićnog kreatina varira od osobe do osobe, i zavisi od pola, starosti i tipa mišićnih vlakana. Uobičajna ishrana mesom obezbeđuje oko 2g kreatina dnevno, dok je kod vegetarijanaca nivo kreatina smanjen. Ishrana bogata kreatinom privremeno smanjuje sintezu endogenog kreatina i povećava mišićni kreatin i sadržaj fosfokreatina (organiski sastav u našem telu koji služi kao važan izvor energije. On sadrži rezervnu energiju koja se aktivira u slučajevima anaerobnog vežbanja - bez prisustva kiseonika). U ishrani kreatin možemo najvećim delom naći u crvenom mesu i ribi. Kreatin se formira u telu od aminokiselina Arginin, Metionin i Glicin i stvara hemijsku energiju - ATP (adenozin trifosfat).

 

KREATIN kao lek

Lečenja kreatinom se još uvek nisu pokazala kao 100% pouzdana. Iz ovog razloga ne postoji jasno određena doza koju treba upotrebiti prilikom bilo kakve vrste lečenja.

 • -depresija;
 • memorija;
 • parkinsonova bolest;
 • hantingtonova horeja;
 • atrofija mrežnjače;
 • reumatodni artritis;
 • mišićna distrofija
 • bipolarna psihoza i sl.

 

Šta omogućava KREATIN kod vežbanja sa opterećenjem

Kreatin omogućava da imamo duži i veći obim rada mišića. Suplementacija kreatinom može povećati udeo fosfokreatina i kreatina u našem organizmu i omogućiti  više ponavljanja a samim tim i veći priliv snage prilikom vežbanja sa opterećenjem.

 

Forme KREATINA

 • Kreatin monohidrat - Kreatin je jedan od najpopularnijih i najefektnijih suplemenata u prodaji danas. Izolovan je još 1835, a već 1847 je prvi put komercijalizovan kao ekstrakt mesa koji pospešuje telesni rad. Najkorišćeniji i najprodavaniji oblik kreatina u svetu;
 • Kreatin malat / etil estar - kombinovanjem jabučne kiseline i kreatin monohidrata dobija se trikreatin malat koji se mnogo bolje rastvara u vodi od običnog kreatina, eliminiše mogućnost javljanja stomačnih tegoba i mnogo efikasnije utiče na regeneraciju molekula ATP-a.
  Kreatin etil estar je esterifikovani kreatin monohidrat. Estri, kao organske supstance, se dobijaju reakcijom karboksilnih kiselina i alkohola i neka od istraživanja ukazuju na veću efikasnost esterifikovanog kreatina;
 • Kreatin aspartat - ovaj oblik kreatina vezan je za arginin. Veoma je sličan kreatin malatu a jedini cilj mu je stvoriti jedinjenje koje će omogućiti veću izdržljivost sportiste. 
 • Kreatin etil estar - najnoviji oblik kreatina koji je esterifikovani kreatin monohidrat. Estri, kao organske supstance, se dobijaju reakcijom karboksilnih kiselina i alkohola i neka od istraživanja ukazuju na veću efikasnost esterifikovanog kreatina. Jedna od veliki prednosti ove vrste kreatina je što se lakše apsorbuje kroz membrane ćelije i ne zavisi od efekta insulina. Ono što je još veoma praktično je da nema faze punjenja i doze koje se uzimaju su dosta manje nego kod kreatin monohidrata, upravo zbog visokog stepena iskoristljivosti u organizmu, dakle uzimanje se svodi na svega 2g pre i 2g nakon treninga;
 • Kreatin glukonat - predstavlja jednostavan kreatin vezan bilo za šećere ili glukozu. Šećer pomaže apsorpciju kreatina u organizam;

 

Suplementacija kreatinom

U svom neprirodnom i čistom obliku, kreatin se može naći u vidu tableta, kapsula i praška. Velike količine ugljenih hidrata mogu znatno povećati efekte kreatina, dok ih, s druge strane, kafa može izuzetno umanjiti. 

Postoje dva načina suplementacije kreatinom.

 • prvi se odnosi na fazu punjenja i konzumiranja oko 20g dnevno raspoređenih na 4 jednaka dela po 5g, tokom prvih 5-7 dana. Najbolje je ujutru nakon doručka, pre treninga, posle treninga i uveče pre spavanja. Nakon prvih sedam dana, uzima se 5g dnevno tokom 4-6 nedelja. Posle toga poželjno je napraviti pauzu od mesec do dva kada se može ponoviti ceo ciklus. Pije se razmućen u vodi. 
 • drugi način se odnosi na postepeno uzimanje 5g kreatina dnevno. Tokom dana treniranja posle treninga, a tokom pauza ujutru posle doručka.

Kod faze punjenja rezultati su brže vidljiviji nego kod faze konstantnog uzimanja po 5 grama dnevno. Ono što bi u fazi punjenja postigli za 5-7 dana, za to bi vam bilo potrebno oko mesec dana konstantnog uzimanja po 5 grama kreatina dnevno. Obavezno piti dovoljnu količinu vode u toku dana (od 2-3l) prilikom suplementacije kreatinom kako bi se sprečila dehidratacija, jer kreatin povlači vodu u mišiće, povećavajući tako njihov obim.

 

Rizici suplementacije KREATINOM

Dugotrajne posledice unosa kreatina još uvek su nepoznate, ali se nikako ne preporučuje ljudima koji imaju već neke probleme sa bubrezima i jetrom. Moguće je stvaranje probavnih smetnji prilikom suplementacije kreatinom ali su takvi slučajevi retki. Nikako ne preterujte sa dozama KREATINA i ukoliko je potrebno da ga uzimate ili ste se sami na to odlučili izaberite jedan od načina opisan u gornjem delu teksta.

 

Bezbednost KREATINA

Kreatin je prema naučnim istraživanjima bezbedan za suplementaciju i muškaraca i žena, mogu ga koristiti i tinejdžeri, a efekat ima isti na sve grupe.

 

Kreatin omogućava smanjenje masti u organizmu

Pošto kreatin omogućava da steknete veću mišićnu masu, samim tim trošićete i više kalorija a samim tim i višak masti u organizmu. Kreatin pomaže ubrzavanju metabolizma kroz svojstva hidratacije.

 

Preporuke

Mišljenja smo da svako ko tek ulazi u program vežbanja ne bi trebalo i nema potrebe da koristi suplementaciju kreatinom. Ishranu uvek stavljajte na prvo mesto, suplementi predstavljaju dodatak ishrani i ne mogu da zamene vaše dnevne obroke iz hrane. Uvek se dobro informišite o proizvodu koji želite da kupite, kvalitetu i bezbednosti kao i o dobavljaču. Uvek mislite prvo na svoje zdravlje, konzumiranjem bilo kojih suplemenata sami preuzimate rizik na sebe.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas93
Juče240
Nedeljno333
Mesečno4150
Ukupno670569

Currently are 49 guests and no members online