Glutamin

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Glutamin je jedna od dvadeset aminokiselina, neesencijalna je (organizam je sam proizvodi). U našem telu se može naći u krvi i uskladištenu u mišićima a biće potrebna uvek kada ste bolesni ili imate neku tešku povredu.

 

Uloge GLUTAMINA u našem telu

Glutamin igra nekoliko različitih uloga u našem telu. Jedna od vrlo važnih jeste podloga za DNK (dezoksiribonukleinska kiselina) sintezu. To znači da bez glutamina, naše telo ne bi bilo sposobno da proizvodi mnoge ćelije koje su joj potrebne na dnevnoj bazi. Potom, glutamin igra veoma važnu ulogu u sintezi proteina. To znači, da posle svakog vašeg treninga, kada su vaši mišići "razbijeni", on im pomaže u oporavku kao i u dobiti na veličini ukoliko ste u kalorijskom suficitu. Pored ove važne uloge za sportiste igra važnu ulogu u množenju imunih ćelija i pomaže u promovisanju zdravog imunog sistema.Glutamin može služiti i kao alternativni izvor goriva za mozak, da se blokira katabolizam proteina u slučajevima ukoliko ste na dijeti.

 

Gde ga možemo pronaći u ishrani

Namirnice koje sadrže glutamin jesu: govedina, riba, piletina, jaja, mahunarke kao i mlečni proizvodi. Većina ljudi, pa čak i vegetarijanci biće u mogućnosti da ostvare pozitivan status glutamina koji je potreban u svakodnevnom životu. Međutim oni koji redovno imaju neku fizičku aktivnost ili imaju neku povredu, mogu imati velike koristi od suplementacije glutaminom.

 

Ko ne bi trebao da koristi GLUTAMIN

Oni koji imaju bilo kakvih problema sa jetrom ili bubrezima, nikako ne bi smeli da koriste glutamin u obliku suplementacije i trebali bi da se kosultuju sa svojim doktorom i urade dodatne analize.

 

Kako koristiti GLUTAMIN u obliku suplementa

Preporučeno je korišćenje glutamina u obliku praha 10g - 15g na dan (2x5g) i to pre i posle treninga i pred spavanje. Većina ljudi je tolerantna na dnevnu dozu od 20g ali po našem mišljenju nema potrebe preterivati i dovoljno je uzimati ukoliko je potrebno 2-3 puta na dan. Može se mešati sa vodom, sokom...Najbolje je uzimati male količine glutamina u jednom serviranju jer naše telo nije u stanju da odjednom obradi velike količine glutamina. Naučna istraživanja pokazuju da osobe koje koriste ovaj suplement osećaju se manje umornim, imaju više snage, fizički se bolje osećaju, imaju manju utrnulost mišića i sl.

 

Kako imati najveće dobiti od GLUTAMINA

Pošto se glutamin uzima kako bi pospešio maksimalni oporavak između treninga sa težinama, važno je uraditi sve što je potrebno kako bi oporavak tekao što pravilnije i krenuo što pre.

  • biti siguran da je uneta dovoljna količina ugljenih hidrata posle treninga koji treba da dopune ispražnjen glikogen u mišićima;
  • trebate biti sigurni da ste uvek dovoljno hidrirani tokom perioda oporavka. Čak i mala dehidratacija može imati veliki učinak na performanse i oporavak;
  • dozvoliti odmor mišića koji su radili od najmanje 48 sati;
  • preduzimanje mera za smanjenje opšteg stresa tokom dana koji je u direktnoj vezi sa podizanjem kortizola ("hormon stresa") koji može raditi protiv vaše suplementacije glutaminom.

 

Preporuke

Mišljenja smo da pre svake upotrebe suplementacije uradite celokupan pregled organizma i utvrdite vaše zdravlje. Uvek dva puta razmislite da li je upotreba određenog suplementa zaista potrebna i šta vama to konretno donosi. Uvek stavite na prvo mesto ishranu jer suplementi nikada ne mogu zameniti vaše glavne obroke u toku dana. Uvek se dobro informišite o suplementu koji želite da koristite, o njegovom kvalitetu i bezbednosti, o dobavljaču od koga kupujete suplement. Uvek stavite zdravlje na prvo mesto!

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas91
Juče240
Nedeljno331
Mesečno4148
Ukupno670567

Currently are 44 guests and no members online