Omega 3 masne kiseline

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Omega 3 masne kiseline nalaze se u morskim i biljnim uljima. Najvažnije omega-3 masne kiseline za organizam su alfa-linolenska (ALA), i dugolančane omega-3 masne kiseline eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). To su kiseline sa 18, 20 i 22 ugljenikova atoma i 3, 5 i 6 dvostrukih veza u svojim molekulima (redom), a naziv su dobile po tome što im se prva dvostruka veza nalazi na trećem ugljenikovom atomu u odnosu na početnu metil grupu.

Potencijalne zdrastvene prednosti suplementacijom omega 3 masnim kiselinama su kontraverzne. Pošto se smatraju esencijalnim, znači da ne mogu da se sintetišu u ljudskom organizmu, ali su od vitalnog značaja za normalan metabolizam.

Omega 3 masne kiseline veoma su važne u prevenciji i ublažavanju bolesti srca.

Istraživanja su pokazala da omega 3 riblje ulje može da pomogne:

 • snižavanju krvnog pritiska;
 • smanjivanje triglicerida;
 • usporavanje razvoj plaka u arterijama;
 • ublažavanje ubrzanog srčanog rada;
 • smanjivanje verovatnoće pojave srčanog napada i moždanog udara;
 • umanjuje šansu iznenadne smrti kod osoba sa srčanim oboljenjima.

 

Dejstvo omega 3 masnih kiselina

Istraživanja su pokazala da ishrana bogata ribom može smanjiti rizik od moždanog udara. Neka istraživanja su pokazal da osobe sa određenim problemima sa cirkulacijom kao što su proširene vene, mogu imati velike koristi od omega 3 masnih kiselina. Očigledno je da imaju veliki uticaj na smanjivanje nivoa triglicerida u krvi, a redovno uzimanje putem hrane ili suplemenata može da smanji rizik od srčanog udara. Istraživanja takođe pokazuju da ove masne kiseline imaju blagi antihipertenzitivni efekat. Osobe koje redovno unose ove kiseline u svoj organizam mogu smanjiti svoj sistolni krvni pritisak.

Kod raznih zapaljenja, iako nije potvrđena njihova odbrambena uloga, neka istraživanja su pokazala da sugerišu antiinflamatornu aktivnost. Na primer, postoje dokazi da osobe koje pate od reumatodnog artritisa uzimajući omega 3 masne kiseline iz izvora kao što je riblje ulje mogu imati smanjen i umereniji bol za razliku od osoba koje uzimaju standardne lekove.

Iako nije podržan od strane naučnika koji proučavaju poremećaje kao što je autizam, omega 3 masne kiseline su stekle veliku popularnost kod dece koje imaju ovaj poremećaj. Riblje ulje izgleda da može da smanji poremećaje u koordinaciji. Nažalost potrebna su dodatna istraživanja koja bi potkrepila ovu tvrdnju.

 

Omega 3 masne kiseline u hrani

Soja, orasi, repicino ulje (kanola), meso morskih riba (skuša, tuna, losos). Drugi izvori koji se koriste za dobijanje omega-3 masnih kiselina su ulje dobijeno iz morskih mikroorganizama, kao i sintetski dobijene pojedinačne masne kiseline (etil-estri EPA i DHA).

 

Dnevne potrebe

Potrebe za ovim nutritientima su procenjivane od strane svega nekoliko nacionalnih i internacionalnih tela, tako da imamo siromašne podatke što se tiče procenjenog dnevnog unosa za celu populaciju. Ipak, internacionalno društvo za proučavanje ovih masnih kiselina dalo je sledeće preporuke kod dnevnog unosa ovih nutritijenata: ALA (0,7% dnevno potrebne energije), EPA+DHA (500mg). Najbitnije je da ukoliko uzimate ove nutritijente putem suplemenata pogledate na bočici sastav EPA i DHA koji predstavljaju glavne sastojke omega 3 masnih kiselina. Najbolje je ukoliko uzimate suplemente da ih uzimate sa svojim obrokom kako bi povećali apsorpciju. Ukoliko ne koristite suplemente poželjno je jesti ribu najmanje 2 puta nedeljno ukjučiti i hranu bogatu alfa-linoleninskom kiselinom ( laneno ulje i seme,...)

 

Neželjeni efekti

Centar za kontrolu ishrane naveo je moguće neželjene efekte koji se mogu pojaviti prilikom konzumiranja velikih količina omega 3 masnih kiselina koje prelaze 3g dnevno:

 • u dužem periodu može izazvati manjak vitamina E u organizmu;
 • smanjenu glikemiju kod dijabetičara;
 • povećan nivo lipoproteina niske gustine (LDL) holesterol;
 • velike dnevne doze omega 3 masnih kiselina mogu povećati rizik od krvarenja;
 • velike doze mogu ugroziti imuni sistem

 

Preporuke

Administracija za hranu i lekove preporučuje da se ne prelaze dnevne količine od 3 grama EPA+DHA, a ukoliko se uzima iz suplemenata onda da se ne prelazi 2g. Jedite raznovrsnu ribu najmanje 2 puta nedeljno kao što je tunjevina, skuša, losos, haringa.

Ukoliko imate bolesti srca uzimajte 1g ribljeg ulja dnevno iz suplemenata ili iz ribe.

Ukoliko imate veći nivo triglicerida uzimajte 2 do 4g dnevno, ali OBAVEZNO uz konsultaciju sa lekarom. 

Oprez je potreban kod osoba koje su na terapiji varfarinom (zbog mogućeg antitrombotskog delovanja EPA i DHA), kod osoba koje boluju od hemofilije i kod dijabetičara. Manje količine na dnevnom nivou mogu biti jako blagotvorne ali nemojte preterivati sa ovim nutritijentima.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas91
Juče240
Nedeljno331
Mesečno4148
Ukupno670567

Currently are 13 guests and no members online