Koenzim Q10

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Koenzim Q10 pripada grupi ubihinona (znači svuda prisutan), liposulubilna je supstanca (rastvorljiva u mastima) i veoma rasprostranjena u životinjskom svetu. Ovaj koenzim je proizvod ljudskog organizma i neophodan je za normalno funkcionisanje ćelija. U telu ima jednu od važnijih funkcija u završnoj fazi energetskog metabolizma ćelije jer učestvuje u stvaranju molekula ATP (adenozin tri fosfat - osnovna jedinica ćelijske energije). U njegovoj građi učestvuju ugljenik (82.08%), vodonik (10.51%) i kiseonik(7.41%). Nastaje u svim tkivima sisara iz aminokiselina tirozina, fenilalanina i acetil-CoA.

Koenzim Q10 se u organizmu najvećim delom nalazi u jetri, bubrezima i gušterači. Normalna funkcija ovih organa nije moguća bez dovoljne količine ovog koenzima.

Koenzim Q10 može se pronaći u manjim količinama u svim proizvodima životinjskog porekla (meso, iznutrice, morski plodovi).

 

Suplement

Nivo koenzima Q10 smanjuje se sa godinama i pojavom nekih hroničnih oboljenja kao što su: srčane bolesti, kancer, dijabetes, HIV/AIDS itd. Suplementacija koenzimom Q10 preporučuje se kod:

 • srčanog zastoja;
 • srčane insuficijencije;
 • zaštita srca tokom operacija (poboljšava funkcije srca);
 • visok krvni pritisak;
 • migrenoznih glavobolja;
 • neurološka oboljenja (mišićna distrofija, parkinsonova bolest);
 • sindrom hroničnog umora (da nije izazvan fizičkim naporom).;
 • kancer (smanjuje rizike vraćanja bolesti nakon operacija).

 

Dnevne potrebe

Nema podataka o dnevnoj potrebnoj količini koenzima Q10. Uobičajnom dnevnom ishranom u organizam se unese hranom od 3-5 mg. Suplementacijom dnevne doze se kreću od 30-100mg u zavisnosti od potreba i problema. Pošto je koenzim Q10 prirodni sastojak ljudskog organizma bezbedan je za upotrebu. U slučaju da organizmu nedostaju znatne količine ovog enzima, odmah po početku uzimanja suplementacijom mogu se primetiti znatna poboljšanja. U slučaju postojanja manjeg deficita, efekti uzimanja se ispoljavaju tek nakon 3-4 meseca. Pošto je liposolubilan (rastvorljiv u mastima), najbolje je da se uzima u obliku gel kapsula rastvorljivih u mastima. Nisu poznata stanja u kojima ne bi trebalo da se uzima, kao ni neželjena dejstva koja mogu nastati njegovim uzimanjem. Dijabetičari treba da prate nivo šećera dok su na terapiji sa koenzimom Q10 i da koriguju doze, jer ovaj koenzim dovodi do smanjenja nivoa šećera u krvi.

Namirnica koja ima najveći procenat koenzima Q10 je svinjsko srce. Na 100g kuvanog srca dolazi 24mg ovog koenzima. Pored ovog koenzima svinjsko srce je bogato i gvožđem i belančevinama. 

 

Istraživanja

Naučna istraživanja su pokazala da koenzim Q10 ima i potvrđena dejstva na srčani mišić koja uključuju:

 • smanjenje rizika od ateroskleroze;
 • smanjenje aritmija;
 • povećanje snage srčanih kontrakcija;
 • smanjenje rizika od nastanka angine pektoris i infarkta;
 • smanjenje rizika kod operacija na srcu;
 • jačanje imunog sistema, smanjenje malaksalosti, smanjenje akumulacije masnih naslaga itd.


Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas12
Juče243
Nedeljno996
Mesečno3173
Ukupno669592

Currently are 12 guests and no members online