Razotkriveni mitovi o kreatinu

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

U ovom tekstu razotkrivamo mitove o jednom od najpoznatijih i najprodavanijih suplemenata u svetu, najčešće korišćenih od strane bodibildera koji žele da dobiju u kratkom vremenskom roku na snazi i masi tela.

 

1. Mit - što više kreatina unosite, to je bolje? Da li treba da unosim 10-20g kreatina dnevno i koristim fazu punjenja?

- Verovatno ste i sami čuli ili pročitali u nekom tekstu na internetu o ljudima koji unose oko 10-20g kreatina dnevno u različitim vremenskim intervalima. Da li je to i zaista potrebno?

Prema najnovijim istraživanjima, od 0,1g kreatina po kg telesnih masti, muški sportisti izluče oko 46% kreatina putem urina u roku od 24h. Za osobu tešku oko 100kg, koja konzumira 10g kreatina dnevno, to bi značilo da oko 4,6g kreatina ne bude uopšte iskorišćeno u organizmu i stvara samo pritisak na dodatan rad bubrega. U sličnoj studiji, istraživači su otkrili da manje doze kreatina (5g na dan) su efikasnije, tako da osobe mogu postići iste rezultate, bez faze punjenja za određeni period vremena. 

 

2. Kreatin je opasan za bubrege i jetru?

- Samo ukoliko već imate određene zdrastvene probleme sa pomenutim organima, ne bi trebali da uzimate ovaj suplement. Istraživanje obavljeno na zdravom fudbalskom igraču u trajanju od 5 godina, koji je koristio oko 15g kreatina dnevno, nije pokazalo nikakav negativan uticaj na bubrege i jetru. Još jedna studija urađena u Portlandu na Univerzitetu Oregon i predstavljenom na godišnjem skupu sportske medicine u Americi, ispitujući 36 zdravih muških i ženskih sportista koji su konzumirali 10g kreatina dnevno, nakon 12 nedelja ustanovljeno je da kreatin nije negativno uticao na organizam i organe.

 

3. Mit - Kreatin uzrokuje nakupljanje vode u organizmu?

- Takođe neistina. Istraživanja su pokazala da nakon tri meseca korišćenja kreatina, ispitanici nisu pokazali značajan porast vode u organizmu. U stvari ispitanici su pokazali povećan udeo mišićne mase i smanjen udeo telesnih masti. Druga stvar je koristiti najjeftinije proizvode kreatina koji nisu dovoljno dobro pročišćeni i sadrže višak natrijuma, koji može da izazove nadutost organizma i samim tim zadržavanje vode. Preporučujemo vam da koristite dodatne ishrane od proverenih i poznatih marki proizvođača.

 

4. Mit - Kreatin izaziva grčenje mišića?

- Ideja da uzimanje kreatina izaziva grčenje mišića je anegdotska bez detaljnih kliničkih ispitivanja. Klinička studija nije pokazala da uzimanje kreatina može izazvati grčenje mišića. U jednom istraživanju gde je korišćen placebo i kreatin kao dopuna, utvrđeno je da obe grupe mogu imati pojavu grčeva izazvanih zbog nedovoljnog unosa tečnosti u organizam, ali ništa značajno što bi uslovilo da oni nastaju zbog unosa kreatina kao suplementa.

 

5. Mit - kreatin treba popiti zajedno sa đusom?

- Koncept uzimanja kreatina sa nekim sokom ima veze sa funkcijom insulina u telu. Za pojačan unos kreatina u telu, oslobađanje insulina ima najveći značaj. Insulin u organizmu utiče kao neka vrsta kreatinske pumpe, koja "gura" kreatin u mišiće. U skladu sa vašim ciljevima, istraživanja su pokazala da i sok prepun šećera možda ne bi bio adekvatan kod unosa kreatina. Novija istraživanja pokazuju da kreatin možete uzeti i zajedno u kombinaciji sa proteinskim prahom za iste rezultate. Mi vam preporučujemo da probate sa jednom mericom whey proteina, 5g kreatina i oko 20-30g dekstroze kao dobitne kombinacije nakon treninga snage.

 

6. Mit - kreatin bolje deluje u tečnoj formi?

- U tečnoj formi, vi u stvari u većini slučajeva i ne dobijate pravi kreatin, već kreatinin, nusproizvod kreatina. Morate znati, da je kreatin kao dodatan ishrani najstabilniji u praškastom obliku. Ukoliko je izložen kiseloj sredini ili vlagi tokom dužeg vremena, kreatin će početi da se rastavlja i pretvara u kreatinin. Mi vam preporučujemo da ukoliko koristite kreatin uvek se bazirate na praškaste forme i izbegavate kreatin u obliku šumećih tableta ili tečne forme, jer u tom slučaju vi zapravo ne znate šta dobijate ili da li zaista dobijate kreatin.

 

7. Mit - Sve vrste kreatina su iste?

- Baš kao što postoji velika razlika između šampanjca od 1.000 i 5.000 dinara, tako postoji i velika razlika između raznih formi kreatina. Tradicionalno kineske forme kreatina, su nižeg kvaliteta, sa više kreatinina, natrijuma i ostalih nepotrebnih nusproizvoda ili dodataka. Nemačke forme kreatina kao što su creapure su čistiji i provereniji oblici kreatina koje vam i mi preporučujemo.

 

8. Mit - Nove forme kreatina bolje deluju?

- Ne postoji nova ili unapređena forma kreatina koja može delovati bolje od starog dobrog kreatin monohidrata u prahu. Kada želite uzeti proizvod u koji želite biti i zaista sigurni, kupićete kreatin u prahu ili kreatin monohidrat. Brojne studije su pokazale da kreatin u prahu naše telo bolje apsorbuje i lakše prihvata, tako da u ovom slučaju ne treba štedeti i trošiti novac na tečne ili druge forme kreatina navedene u gornjem delu teksta.

 

9. Mit - Upotreba kreatina je 100% bezbedna?

- Iako korišćenje kreatina nije toksično, njegova upotreba nije 100% bez rizika. Kao i kod drugih dodataka ishrani, osobe koje već imaju neke postojeće medicinske probleme, nikako ne bi trebale da uzimaju kreatin bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom. Dakle, pre bilo kakvog korišćenja suplementacije, uradite dobro istraživanje, i detaljan medicinski pregled kod doktora.

 

10. Mit - Kreatin je idealan za sve sportiste?

- Određeni sportisti mogu imati veće koristi od kreatina, dok drugi skoro nikakve. Sportisti koji rade na treningu snage, visoko intenzivne treninge i rad sa većim opterećenjem, su idealni kandidati za uzimanje kreatina. To može uključivati sprintere, power liftere, bodibildere, bejzbol, košarku, fudbal i slično. Sportovi izdržljivosti i oni koji se bave više aerobnim (kardio) aktivnostima ne mogu imati velike koristi od uzimanja kreatina.

 

11. Mit - Kreatin se mora uzimati u određeno vreme?

- Kao suplement, kreatin pojačava sadržaj već postojećeg kreatina u vašim mišićima. Istraživanja pokazuju da bez obzira da li ga koristite ujutru, poslepodne ili uveče, pre ili nakon treninga, nema neke prevelike i značajne razlike. Kao što smo i ranije naveli radi boljeg apsorbovanja u telu, možete ga uzeti odmah nakon treninga zajedno sa proteinskim prahom i dekstrozom. Prednosti korišćena kreatina primetićete nakon nedelju ili dve od početka uzimanja, kreatin nije suplement koji daje odmah vidljive rezultate.

 

12. Mit - Dovoljno kreatina možete uzeti iz hrane?

- Prosečna osoba može iz kvalitetne dnevne ishrane, dobiti samo oko 1g kreatina maksimalno. Ukoliko kuvate obroke, takođe uništavate veći udeo kreatina iz hrane, kao što su govedina, bakalar, losos, haringa itd - prirodni izvori kreatina iz hrane (meso životinja, živina i riba). Zaključak je da hranom ne možete nažalost uneti odgovarajući udeo kreatina u telu.

 

Savet

Kreatin kao suplement može vam pružiti brojne prednosti, ali samo ukoliko su i vaši treninzi i dnevna ishrana adekvatni. Za početnike koji tek ulaze u sistem programa vežbanja i upoznaju se sa vežbama, kreatin ali i ostali dodaci u ishrani su potpuno nepotrebni. Međutim, ukoliko vežbate već određeni duži period vremena i želite da uvedete neku promenu, potrebna vam je dodatna snaga i energija tokom vežbanja, savetujemo da probate sa kreatinom (5g dnevno) - i koristite ne duže od dva meseca, nakon čega bi mogli napraviti pauzu od 4 nedelje i uzimati ga ponovo ukoliko želite. Predstavljena metoda je najbezbednija i neće stvarati veliki pritisak na vaše bubrege i organizam a pružiće vam željene rezultate.

Više o kreatinu pročitajte i u našem tekstu na sajtu - http://www.sport-pokret.com/ishrana/suplementi/162-kreatin

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas174
Juče243
Nedeljno1158
Mesečno3335
Ukupno669754

Currently are 58 guests and no members online