Razgranati lanac aminokiselina (BCAA) - razotkriveni mitovi

Razgranati lanac aminokiselina (BCAA) - razotkriveni mitovi - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Da li razgranati lanac aminokiselina (BCAA) vrede vašeg uloženog novca i da li su vam zaista potrebni, razotkićemo u ovom tekstu.

Poslednjih nekoliko godina velika pažnja je usmerena na razgranati lanac aminokiselina (BCAA), pa je teško opovrgnuti činjenicu da neke benefite ipak možete dobiti suplementacijom (BCAA) putem njenih sposobnosti da reguliše sintezu proteina u mišićima. Pored toga, one su vrlo pristupačne i praktično skoro bez ikakvih sporednih efekata.

BCAA (eng. branched chain amino acid) predstavljaju razgranati lanac aminokiselina leucin, izoleucin i valin. Primarne sposobnosti razgranatog lanca aminokiselina odnose se na poboljšanu mišićnu sintezu / hipertrofiju mišića, promovišu oporavak / smanjuju oštećenje mišića tokom treninga snage.

Više o BCAA možete pročitati i na našem sajtu (BCAA), dok ćemo se u ovom delu više bazirati na mitovima i činjenicama.

 

Dešifrovanje činjenica BCAA

Mit - BCAA su superiornije u odnosu na Whey protein (surutka) u maksimiziranju sinteze proteina

Činjenice - jedno istraživanje urađeno 2012. godine zapravo je pokazalo da su osobe koje su uzimale 25g whey proteina (koji je u sastavu imao 3g leucina), omogućilo izuzetno visoki proteinski sintetički odgovor u odnosu na one koji su uzimali samo BCAA u odvojenom obliku. Prema tom istraživanju dokazano je da odsustvo i uzimanje nekompletnih izvora proteina nema odgovarajući odgovor organizma u odnosu na cele izvore proteina (kao u slučaju proteina surutke).

 

Mit - BCAA nemaju kalorijsku vrednost

Činjenice - aminokiseline u stvari dokazano pružaju više energije po gramu, kao i drugi peptidni molekuli / proteini (4 kalorija po gramu). Dakle, ukoliko imate proizvod BCAA koji sadrži npr. 5000mg, to bi značilo da po jednoj porciji unosite oko 20 kalorija.

 

Mit - BCAA suplement i uopšte proteini su besmisleni jer ih možete uneti i putem hrane

Činjenice - BCAA predstavljaju slobodnu formu aminokiselina, koje brzo bivaju iskorišćene u organizmu nakon uzimanja. S druge strane, proteini koji se uzimaju putem hrane zahtevaju dodatno varenje / hidrolizaciju pre nego se aminokiseline odvoje i budu iskorišćene od strane organizma. BCAA aminokiseline su samim tim praktične za one sportiste koji imaju "gust raspored" i potreban im je brz priliv energije i obnova (rekuperacija) mišića nakon treninga.

 

Mit - uzimanje BCAA tokom perioda smanjenog unosa hrane povećaće sintezu proteina

Činjenice - mnoge osobe smatraju da će uzimanjem BCAA pri smanjenom unosu hrane omogućiti prirast mišićne mase i smanjiti udeo masnih naslaga. Realnost je da bez unosa drugih aminokiselina, da ne pominjemo i vitamine i minerale, ali i zdrave masti, nećete uspeti da izgradite puno mišićne mase. To ne znači da BCAA nisu korisne u toku perioda "posta", ali one same "magično" neće ništa učiniti kako bi vam pomogle u izgradnji mišićne mase.

 

Mit - s obzirom da aminokiselina L-leucin ima skoro 10 puta veći uticaj na proteinsku sintezu u odnosu na druge aminokiseline zašto jednostavno ne uzimati više L-leucina nego kombinaciju BCAA (to jest L-leucin u kombinaciji sa L-izoleucinom i L-valinom)

Činjenica - za početak, odnos "više je bolje" kada govorimo o L-leucinu u ovom slučaju ne važi. Kao što je i ranije navedeno, kompletni proteini imaju velike prednosti u odnosu na odvojeno uzimanje aminokiselina. Osim toga, istraživanja su pokazala da unošenje i upotreba čistog L-leucina tokom dužeg perioda vremena može uticati na nivoe insulina na suprotne načine i zbog viška energije dovesti do povećanog taloženja masti u organizmu.

 

Osnovno pitanje - da li vam je potrebna suplementacija BCAA

Najednostavniji odgovor je - NE. Kao i kod većine drugih dodataka ishrani potrebno je da utvrditi odnos između cene i koristi koju dobijate, kao i ciljeve koje želite ostvariti. Imajte na umu da ne bi trebalo da koristite BCAA kao zamenu za nedostatak unosa proteina iz hrane, jer na takav način nećete ostvariti zacrtane ciljeve. Uvek i na prvo mesto postavite svoju ishranu, potom program i način vežbanja, a zatim nakon godinu ili više iskustva u vežbanju razmislite o kupovinu BCAA ukoliko mislite da vam je to potrebno i koristeći ih najmanje mesec do dva razmotrite da li ste primetili bilo kakvo poboljšanje u oporavku i performansama.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas185
Juče243
Nedeljno1169
Mesečno3346
Ukupno669765

Currently are 14 guests and no members online