vitamini stalna 1

 

Vitamini

Vitamini (na latinskom vita = život) predstavljaju bilo koju kompleksnu organsku supstancu koja se prirodno nalazi u biljnom i životinjskom svetu i esencijalna je u malim količinama za metaboličke procese. Čovek u dovoljnoj količini ne može da sintetiše ni jedan vitamin, a pojedine uopšte ne može da sintetiše, tako da se moraju unositi sa hranom. Današnji način proizvodnje i prerade hrane, uz industrijsku zagađenost sredine i stresni način života koji vodimo, uslovljavaju potrebu za dodatnim količinama vitamina.

Jedni su topivi u mastima (A, D, E, F i K) i deponuju se u čovečijem organizmu. Drugi su topivi u vodi i deponuju se u minimalnim količinama. Sve vitamine i oligoelemente treba uzimati uz hranu ili posle jela, više puta dnevno jer se na taj način znatno povećava stepen apsorpcije. A, D, E, F i K vitamine treba uzimati uz masnu hranu. U slučaju manjka jednog vitamina svi drugi se teže koriste. Prilikom davanja jedne specifične kombinacije vitamina, za jednu određenu bolest, uvek treba dati i jedan multivitaminski preparat. Svi se izlučuju sa mokraćom izuzev vitamina A, D i E, koji se uglavnom izlučuju sa fecesom. Kako se vitamini topivi u vodi izlučuju četiri časa nakon uzimanja da bi se u toku dana obezbedilo kontinuirano dejstvo vitamini se u poslednje vreme proizvode u obliku mikrogranula, iz kojih se postepeno oslobađaju.

Minerali

Minerali su neophodni za apsorpciju vitamina. Da bi se povećala apsorpcija minerala oni se vezuju za amino kiseline i ovaj proces se naziva helacija (heliranje minerala). Minerali su podeljeni prema značaju i količini u telu na: esencijalne, esencijalne u tragovima, verovatno esencijalni u tragovima i neesencijalni u tragovima. Isključivo prema količini dele se na: makroelemente i mikroelemente.

Svi esencijalni elementi u tragovima postaju otrovni ukoliko ih uzimamo u suvišku. Međutim osim u hrani oligoelementi mogu da se nalaze i u vazduhu. Na primer na morskoj obali, u isparenju morske vode ima puno joda i magnezijuma. Kobalt, magnezijum, bakar, cink, hrom i selen nalaze se pre svega u klicama zrna i njihovim opnama. Upotreba isključivo belog brašna i rafiniranih proizvoda vodi njihovom hroničnom nedostatku. Deficit verovatno esencijalnih elemenata (svih: nikl, silicijum, kalaj i vanadijum) uslovljava sporiji rast u dece.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas91
Juče240
Nedeljno331
Mesečno4148
Ukupno670567

Currently are 24 guests and no members online