Bolovi u leđima

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Istraživanja pokazuju da oko 80% stanovništva nekada u svom životu osete nekakav bol u leđima. Najčešći bol se oseća u donjem delu leđa koji ima veze sa mnogim drugim faktorima uključujući prekomernu telesnu težinu, pušenje, smanjenu fizičku aktivnost kao i preterano sedenje. Problemi ove vrste se povezuju i sa neuravnoteženom snagom i elastičnošću leđa i abdomena. Povrede ovog dela leđa, uključujući istegnuća i uganuća, glavni su faktor invaliditeta za osobe iznad 45 godina starosti. Ove povrede se za mnoge pretvaraju u ogroman broj izgubljenih radnih dana tokom godine i koštaju mnogo potrošenih novaca na zdrastvenu negu. Bol u donjem delu leđa je označen kao najskuplji dobroćudni zdrastveni problem u Americi.

 

Kičma

Kičma je struktura koja se pruža od glave do karlice. U sastav kičme ulaze kosti (kičmeni pršljenovi), zglobovi sa hrskavicama, ligamenti, tetive, nervi i svi oni mogu da dovedu do pojave bola. Pršljenska tela su međusobno povezana hrskavičavim prstenovima koji amortizuju potrese – intervertebralni diskovi i malim facetnim zglobovima. Između svaka dva pršljenska tela koja su kost, nalazi se po jedan diskus. Sa zadnje strane pršljena se nalazi trnasti nastavak (processu spinosus), dok je sredini prazan prostor, kičmeni kanal u kome se nalazi kičmena moždina koji se sastoji od dugih nervnih puteva koji prenose senzibilitet za dodir, bol, temperaturu, seksualne senzacije i položaj i puteva koji prenose komande mišićima i unutrašnjim organima, kao i jedra motornih živaca. Iz kičmene moždine izlaze motorni i senzitivni korenovi koji potom grade sve živce koji se nalaze u telu. Ispod drugog lumbalnog pršljena se nalazi splet nervnih korenova, tzv. konjski rep (cauda equina) za donji deo tela i noge.

 

Uzroci i poreklo bolova

Bol u leđima može da se podeli na bol u vratu, grudnom delu kičme, slabinskom (bol u donjem delu kičme – lumbago) ili u krsnoj kosti (sacrum). Bol može da nastane iznenada (akutan bol) ili da je stalno prisutan (hronični bol – bol koji traje preko tri meseca). Bol može da se javlja povremeno ili da je stalno prisutan. Nekad je bol u leđima ograničen na jednu oblast, a nekada se širi u druge oblasti.

Osim bola, nadražaj dugih nerava ruku i nogu (vode od kičmene moždine duž ekstremiteta) mogu da izazovu i osećaj trnjenja, mravinjanja, žarenja, utrnutosti, da dovede do slabosti i drugih ispoljavanja.

Uzrok bola često ne može lako da se utvrditi, mada su indentifikovana četiri uobičajna razloga:

- diskushernija (pucanje spoljnih slojeva vlakana koja okružuju želatinasti deo diska);

- spondilolisteza (prednje klizanje tela jednog pršljena na pršljen ispod njega);

- trauma leđa (izazvana nezgodom);

- degenerativno oboljenje diskova (progresivna strukturna degeneracija diska između pršljenova).

 

Bol u leđima (dorsalgia) je porekla iz mišića, živaca (nerava), zglobova, kostiji i drugih struktura kičme. Bol u leđima bar jednom u životu ima 90% ljudi, a 50% zaposlenih ima ponavljane bolove u leđima. Bol može da ima različit karater što nije uslovljeno uzrocima. Nekad je u pitanju tup bol, a nekad oštri probadi ili žarenje.

Pušenje loše utiče na kičmu jer znatno otežava dopremanje hranljivih materija u tkiva putem krvotoka i ubrzava osteoporozu koja „istanjuje“ kosti koje postaju porozne i krte što može da dovede do spontanih fraktura (preloma). Osim toga pušenje usporava i procese izlečenja.

Lečenje

Bol u leđima koji ne prolazi za tri dana zahteva medicinski tretman. Lečenje bola u leđima je usmereno na to da se u što kraćem periodu bol smanji u što većoj meri, a osoba što pre i što bolje osposobi za normalno funkcionisanje. Neophodno je utvrditi sve faktore koje su doveli do bola, faktore koji ga podržavaju kao i faktore koji ga održavaju odnosno produžavaju njegovo trajanje. Nekada je lečenje efikasnije ako se usmeri na uzroke o kojima se ređe misli kao što je neprepoznata depresija, dugo sedenje sa iskrivljenom kičmom ili nešto slično.

Davanje analgetika (paracetamol, nesteroidni antireumatici, itd.) je svakako najčešći vid terapije čija uspešnost često nije zadovoljavajuća. Veoma je bitan i način na koji se lekovi protiv bola primenjuju što je u domenu odluke lekara specijaliste.

Primena kortikosteroida intramuskularno (injekcije u mišić) nije pokazala koristi.

Olakšanje se može osetiti i kod primene miorelaksanata, lekova koji opuštaju mišiće smanjujući tako pritisak na nerve i samim tim i bol.

Primena toplih kupki i tuševa svakako može biti od koristi. U akutnoj fazi nekad ove procedure mogu i da pogoršaju stanje što je nemoguće predvideti. Akupresura može da ublaži bol. Takođe povoljan efekat imaju i vežbe, izbegavanje opasnih i primena zaštitnih položaja, što je u domenu fizikalne medicine i što treba da prepiše specijalista fizijatar i nadgleda fizioterapeut.

Kod hroničnog bola su primenjivi edukacija, relaksaciona terapija kao i kognitivno-bihevioralno-emocionalna terapija.

Operativni, hirurški tretman se primenje kod bolesnika sa slabošću ruku ili nogu, odnosno kod urgentnih stanja kada sve prethodne procedure ne mogu da daju nikakva poboljšanja. U nekim slučajevima operacija ne donosi očekivano poboljšanje (oko 25%).

 

Preventivne mere

Preventivne mere u sprečavanju bola u leđima su nabavka odgovarajućih ležaja i dušeka, jastuka, ergonomski oblikovanih stolica i fotelja, prestanak pušenja, povećano kretanje uz uvođenje adekvatnik vežbi za jačanje leđa i stomaka koji nam omogućavaju pravilno držanje tela. Osim toga, veoma je važno da pazimo na naša leđa tokom svakodnevnih poslova i dizanja predmeta koje ne možemo da savladamo svojom težinom i kada najčešće nastaju povrede. Važno je takođe nositi udobnu i kvalitetnu obuću sa niskom (ali ne i ravnom) petom. Za osobe koje već imaju problema sa leđima savetuje se da uvedu planiranu i praćenu fizičku aktivnost najmanje 3 puta nedeljno po pola sata.

 

Loše navike koje mogu uticati na probleme sa leđima

1. Pogrbljena leđa

  • često se nalazimo u situaciji da sedimo tokom dužeg perioda vremena u kancelariji, automobilu i na kraju kod kuće a tada verovatno neprimetno zauzimamo položaje koji krive naša leđa. Čestim zauzimanjem ovakvog položaja mi činimo da se naša leđa postepeno krive a mi postajemo pogrbljeniji, što uskoro može dovesti i do raznih problema sa našim leđima. Jedini način da sačuvate kičmu i druge delove tela zdravim je da se pokrenete. Stanite ispred ogledala sa strane, i proverite svoje držanje tela, potrebno je da: ispravite ramena, podignete glavu, bradu malo uvučete, poravnate kukove sa kolenima i sa ramenima;

2. Nagli pokreti

  • nagla ustajanja, ili cimanja leđa, posebno ukoliko nosite i neki teret mogu biti pogubna za vaša leđa. Kada podižete terete to radite iz nogu to jest iz čučnja, a potom lagano potpomažete leđima, jer ukoliko je ceo pritisak na vašim leđima može se desiti da ona i ne izdrže vaše naprezanje i da dođe do povrede;

3. Prekomerna težina

  • višak masnih naslaga, posebno u predelu oko stomaka, može da uzrokuje veliki pritisak na vaša leđa i stvoriti mnogobrojne probleme. Uključivanje kardiovaskularnih vežbi, osim skidanja viška kilograma pomoćićete i vašim leđima ali i ostalom delu vašeg tela, pre svega bićete zdraviji. ZA početak uključite lagane dnevne šetnje, vožnju bicikla ili plivanje, i smanjite dnevni unos kalorija;

4. Pušenje

  • Nedavno je utvrđeno da duvan, pored svih ostalih negativnih dejstava koje ima na organizam, loše utiče i na kičmu. Naime, nikotin blokira transport kiseonika i drugih važnih materija kroz organizam, što posebno loše utiče na diskove u sastavu kičmenog stuba. Bez kiseonika i drugih neophodnih materija - dolazi do degenerativnih promena diskova. Istraživanjima je utvrđeno da se zbog toga problemi sa leđima češće i ranije javljaju kod pušača, kao i da se pušači mnogo teže oporavljaju nakon operacija kičme i da kod njih ređe dolazi do potpunog oporavka.

 

Smernice u vežbanju

Prevencija je pre svega ključ za izbegavanje ovakve vrste bola. Ukoliko već imate ovakav bol u leđima konsultujte vašeg lekara da li možete i kakvom vrstom aktivnosti smete da se bavite. Oni koji imaju pozitivnu dijagnozu bolova u donjem delu leđa treba da izbegavaju savijanje unapred bez oslonca, okretanje u struku a naročito kada nose neki teret, podizanje obe noge kada leže na leđima ili na stomaku, a posebno brze pokrete kao što su uvrtanje, savijanje unapred ili hiperekstenziju leđa.

Sledeće vežbe se preporučuju za donji deo leđa:

Položaj Aktivnost
Na leđima, sa savijenim kolenima Polako privucite jedno koleno ka grudima i zadržite ga 5 sekundi i vratite, pa isto učinite i sa drugim.
Na leđima, sa savijenim kolenima i spojenim nogama Polako rotirajte kolena sa jedne na drugu stranu dok ih držite spojenim.
Na šakama i kolenima Izvijte leđa u luk kao mačka, zadržite poziciju 5 sekundi pa opustite.
Na šakama i kolenima Polako sedite unazad između kolena pa se zatim vratite u početni položaj.
Na šakama i kolenima Polako približite jedno koleno grudima pa zatim potpuno ispružite nogu unazad. Ponovite isto i na drugoj strani.
Stajanje uza zid. Postaviti iza leđa gumenu loptu Čučnite tako da vam je donji deo leđa pritisnut uza zid. Stopala pomerite od zida i savijte noge do položaja polučučnja i zadržite se tako nekoliko sekundi. Postepeno ispravite noge.
Na stomaku ležati sa ispruženim rukama i nogama Podignite jednu ruku, zadržite je tako pa je spustite. Promenite ruku. Podignite jednu nogu, zadržite je pa je spustite. Probajte da podignete jednu ruku i suprotnu nogu i zadržite nekoliko sekundi, a onda promenite stranu.
Na leđima, sa blago savijenim kolenima Spustite leđa ravno na pod tako što ćete kontrahovati stomačne mišiće i rotirati kukove unazad.
Dodatne aktivnosti Bočno istezanje, savijanja abdomena, lateralno podizanje noge (na stranu), istezanje prepona, listova, kvadricepsa i podkolenskih tetiva.

 

Preporuka

Kičma svojom građom i oblikom obezbeđuje snagu i podršku čitavom telu. Ukoliko želimo da imamo dobru i zdravu kičmu, izuzetno je važno da postignemo prirodnu i ujednačenu napetost svih mišića redovnom fizičkom aktivnošću. Kretanje je najbolja preventivna zaštita kičme. Važno je izbegavati nezdrave svakodnevne navike i čuvati se od prekomerne težine tela, jer predstavljaju najveće neprijatelje kako za kičmu tako i za celokupan organizam. Kada bolovi i problemi nastanu, nekad ih je vrlo teško izlečiti i vratiti u normalu, bolje je sprečiti nego lečiti. Ojačajte svoja leđa i trbučne mišiće i ne marite za probleme sa leđima.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas195
Juče240
Nedeljno684
Mesečno2861
Ukupno669280

Currently are 14 guests and no members online