Išijas

Išijas - 5.0 out of 5 based on 2 votes
User Rating:  / 2
PoorBest 

 

Lumboishialgia ili išijas je oboljenje koje nastaje oštećenjem kičmenih korenova izazvanim prolapsom lumbalnih intervertebralnih diskusa. Išijas je bolest najdužeg živca u organizmu – išijadikusa. Stanje koje se manifestira kao bol u nozi. Najčešći je problem i veoma čest uzrok radne nesposobnosti, odnosno bolovanja.

 

Uzrok nastanka

Do pojave išijasa mogu dovesti najrazličitiji uzroci. Najčečće se dešava pri podizanju tereta iz nezgodnog položaja tela I usled nekog pogrešnog pokreta. Prerano starenje i degenerativne promene intervertebralnog (međupršljenskog) diskusa su svakako osnovni razlog ove bolesti. Zatim može nastati i kao posledica ravnih tabana, ili usled nepravilnog opterećenja donjih udova i prekomernog istezanja  živca zbog promena na kičmenom stubu i u karlici.

 

Klinička slika

Kliničku sliku karakteriše bol u krstima,različitog intenziteta (zavisi od težine prolabiranog diskusa) . Kompenzatorno, dolazi do pojave grča okolne muskulature kao i ograničene pokretljivosti zahvaćenog dela kičme. Mogu nastupiti više različitih intenziteta bolova u lumbalnom delu kičme, obično posle naprezanja. Aktuelni bol je lokalizovan u istom predelu i širi se ka zglobu kuka, niz potkolenicu i list noge sve do prstiju. Prisutan je osećaj mravinjanja, trnjenja, smanjen osećaj za dodir ili njegov potpuni gubitak. Bolovi se pojačavaju pokretima i naprezanjem (kašalj, kijanje, smeh). Istezanje išijadičnog živca (podizanjem ispružene noge) dovodi do pojačavanja bola. Mogu,osim senzitivnih, biti prisutni  i motorni ispadi u vidu slabosti ili potpune oduzetosti. Iz ovoga se može zaključiti da je pokretljivost ovog dela kičme vrlo ograničena, naročito unazad.

 

Simptomi koji ukazuju na hitan medicinski postupak

Retko ali ne i nemoguće, događa se da se simptomi išijasa toliko brzo pogoršavaju da zahtevaju operaciju. Ukoliko osetite neki od ovih simptoma preporučujemo da se odmah javite svom lekaru.

 • bol i drugi neurološki ispadi koji se pogoršavaju a ne ukazuju na moguće oštećenje živaca (npr. slabost);
 • simptomi koji se pojavljuju u obe noge (tzv. bilateralni išijas) i uzrokuju crevne probleme ili mokraćne smetnje mogu ukazivati na "cauda equina" sindrom ( mišićna slabost i ispadi na nogama koji izazivaju smetnje normalnog mokrenja i stolice);

 

Dijagnoza

Postavlja se  rentgengrafijom, elektromiografijom (EMG) ili magnetnom rezonancom (MR). Učestalost pojave išijasa povećava se u srednjim godinama. Retko se pojavljuje pre dvadesete, u srednjim godinama se ta mogućnost naglo povećava dok iza pedesete naglo opada i mala je verovatnoća da se pojave bilo kakvi simptomi ove bolesti.

 

Lečenje

Akutna bolna faza zahteva hitnu terapiju zbog težine bolova, koji su u velikom broju slučajeva nepodnošljivi. Neophodno je strogo mirovanje na ravnoj I tvrdoj podlozi, uzimanje lekova protiv bolova i atireumatika uz nadzor lekara , uz kortikosteroide, miorelaksante sa sedativnim dejstvom i vitamine B1, B6, B12. Kasnije se preporučuje fizikalna terapija, a u cilju jačanja muskulature uz izbegavanje podizanja tereta. 

Bolesnik se savetuje da spava na ravnoj postelji, da izbegava podizanje tereta pri ispravljanju, da ne pravi nagle pokrete i da sam sprovodi odgovarajuće vežbe. Ako postoji poremećaj funkcije sfinktera i potencije, značajne slabosti mišića i atrofije, znaci kompresije kičmene moždine i dugotrajni bolovi potrebna je hirurška intervencija.

 

5 najčešćih uzroka išijasa

Najčešći uzrok išijasa je pojačana fizička aktivnost, a ponekad uopšte nije moguće pronaći uzrok nastanka ove bolesti. Mogući uzrok su kompresije i upalni procesi u okolini živaca.

Kompresiju živca najčešće uzrokuju:

 • diskus hernija;
 • degenerativne promene diskova;
 • spondilolisteza;
 • stenoza spinalnog kanala;
 • piriformis sindrom.

Još neki od uzroka mogu uključivati:

 • trudnoću;
 • fibrozno tkivo;
 • istegnuće mišića;
 • infekcija u donjem delu leđa.

 

Utvrđivanje oboljenja

Jedan od najjednostavnijih testova koji se mogu primeniti kako bi utvrdili da li zaista bolujete od išijasa jeste primena Lazarevićevog znaka. Taj test se izvodi tako da bolesnik leži na leđima , a lekar pokušava njegovu ispruženu nogu da podigne od podloge. Normalno nogu dižemo bezbolno do 90 stepeni, osećajući samo napetost ispod kolena. Međutim kod išijasa dizanje noge izaziva bol u leđima. Kod lakšeg oblika išijasa, bol se oseća samo kod podignute noge, dok kod komplikovanijeg se može osetiti i kod podizanja "zdrave" noge. Test je pozitivan, ukoliko je ugao kod podizanja noge manji od 90 stepeni, a zbog jakog pritiska na koren živca, može biti samo od 10 do 30 stepeni. Pozitivan test ali sa uglom podizanja većim od 60 stepeni, pokazuje da pritisak nije toliko veliki.

lazaricev-znak

 

 

Terapija išijasa

Vrlo je važno pre početka bilo koje terapije utvrditi koji je uzrok nastanka išijasa, pa tek onda odrediti i način lečenja, jer u zavisnosti od oštećenja, razlikuje se i vrsta terapije koja će se primeniti.

 

Konzervativne metode

Konzervativne metode lečenja išijasa nude zaista širok spektar mogućnosti, sa ciljem smanjenja bolova uzrokovanih pritiskom na živac. Obično se koristi više metoda, a ne samo jedna u kombinaciji sa vežbanjem kako bi se što bolje i brže rešio problem.

 • Mirovanje - samo u početnoj fazi prilikom jakih bolova (najčešće je to Williamsov položaj tj. ležanje na leđima savijenih kolena i kukova);
 • Vrući / hladni oblozi - u akutnoj fazi bolesti primena vrućih obloga ili leda koristi se kako bi se ublažili bolovi, posebno u prvoj fazi nastupa boli. Uobičajeno obloge se drže na bolnom mestu nekih 20 min i stavljaju se svaka 2 sata (isprobajte koji vam više odgovara);
 • Terapija lekovima - analgeticima protiv bolova, antiinflamatorna sredstva protiv upale i sredstva protiv spazma mišića;
 • Epiduralne inekcije koje će pomoći da se smanji upala;
 • Vježbanje, istezanje, kretanje;
 • Fizikalna terapija.

 

Alternativne metode

Uz klasične medicinske postupke koji se redovno primjenjuju kod terapije išijasa, neke od alternativnih metoda terapije takođe pokazuju vrlo dobre rezultate u oslobađanju bolova koji se javljaju prilikom nastanka išijasa.

 • Kiropraktika - Kiropraktika je zasebna zdravstvena disciplina i profesija. Ona se u prvom redu bavi diagnostikom i lečenjem oboljenja u čijoj osnovi se nalaze reverzibilne smetnje statike i dinamike ljudskog tela a naročito kičme. Važno je da se obratite stručnom i profesionalnom kiropraktičaru. Kiropraktičar se usredsređuje na pojedinačne kosti i nastoji postići pravilnu poravnatost zglobova;
 • Masaža - Kad su mišići u grču, masaža može trenutno ublažiti prateću ukočenost i napetost. Veruje se da masaža oslobađa endorfine kao i akupunktura;
 • Akupunktura - Dokazano delotvorna protiv bolova u leđima, veruje se da pomaže i kod išijasa. Terapija otklanjanja bola i lečenje pomoću tankih iglica koje se zabadaju pacijentu na određene delove tela.

 

Terapija vežbanjem

Vježba je svakako jedan od najvažnijih koraka u prevenciji i rehabilitaciji osoba koje pate od bolova u donjem delu leđa i od išijasa. Program vežbi treba započeti odmah čim popuste bolovi, dakle u krevetu. U početku je poželjno vežbe kombinovati sa ostalom terapijom, naročito sa masažom i fizikalnom terapijom. Od vežbi najčešće se rade vežbe na strunjači za istezanje leđa, a kasnije vežbe za jačanje trbušne i leđne muskulature. Osim vežbi na strunjači jako je poželjno i vežbanje u bazenu jer voda rasterećuje telo. Terapija i specifične vežbe kod išijasa određuju se za svakog pacijenta posebno, u zavisnosti od oštećenja koje se krije u pozadini kao i od nizu drugih faktora kao što su opšta fizička forma pacijenta, jačina bolova i dr.

 

Primeri terapijskih vežbi

Možete probati svaku od prikazanih vežbi. Obratite pažnju da nijednu vežbu ne radite do granice bola ili na silu, već lagano i postepeno kako bi sprečili nastanak još veće povrede pod prekomernim istezanjem.

1. Jedna noga je ispružena, a drugu savijemo u kuku i kolenu, pokušavajući je privući ka trbuhu i prsima. Isto ponovimo i sa drugom nogom.

isijas-vjezba-1

 

 

2. Sedeći obuhvatimo kolena, legnemo na leđa i vratimo se u početni položaj.

isijas-vjezba-2

 

 

3. Lezite na leđa, stopalo leve noge stavite na koleno desne. Rukama uhvatite desnu natkolenicu malo iznad kolena i privucite lagano na prsa. Zadržite 30 sek. Isto ponoviti i sa drugom nogom.

isijas-vjezba-3

 

 

4. Sedeći na stolici ili pilates lopti, pokušajte da se što više sagnete i probajte da dohvatite nogare stolice, opuštenih ruku između raširenih kolena. Zatim se uspravite, odmorite i pokušajte ponovo.

isijas-vjezba-4

 

 

5. Legnemo na leđima, raširenih ruku i nogu savijenih u kolenu i kuku. Noge okrenemo zajedno na jednu stranu a potom i u drugu, a onda u početni položaj na sredinu.

isijas-vjezba-6

 

 

6. Iz ležećeg položaja podignuti gornji deo tela , oslanjajući se na pod laktovima i podlakticom. Zadržite se u ovom položaju sve dok vam u njemu ne bude neugodno, a potom se ponovno spustite u početni položaj.

isijas-vjezba-9

 

 

7. Iz klečećeg položaja dignemo levu nogu i desnu ruku. Vratimo se u početni položaj i isto ponovimo drugom rukom i nogom.

isijas-vjezba-11

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas178
Juče243
Nedeljno1162
Mesečno3339
Ukupno669758

Currently are 12 guests and no members online