Gastritis - uzroci, simptomi i lečenje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Jedna od najmasovnijih bolesti, kada osećate kao da vam je "vatra" u stomaku, neizdrživo i bolno pečenje u želucu,a od te vatre pa do čira samo je korak. Promene na želucu nastaju kao posledica stresa, pušenja, nezdravog načina života, genetskom predispozicijom, a promena ishrane i načina života mogla bi da vam pomogne.

Gastritis je upala sluznice želuca koja može biti uzrokovana infekcijom, iritacijom, autoimunim poremećajima ili vraćanjem žuči u želudac (žučni refleks). Infekcije mogu biti bakterijske ili virusne dok ukoliko je reč o iritaciji kao uzročniku, istu mogu uzrokovati razni nesteroidni antiupalni lekovi, alkohol, ishrana ili preterano izlučivanje želudačne kiseline.

Razlikujemo dva oblika gastritisa i to akutni koji se pojavljuje iznenada i reč je o kratkotrajnoj tegobi i onaj hronični koji traje duži vremenski period. U sklopu spomenutih oblika nadalje se razlikuju erozivni gastritis, stresni, hronični (Helicobacter pylori-gastritis), autoimuni gastritis i dr.

stomach-problems-gastritis-11
Uzroci

Glavni uzroci za nastanak gastritisa leže u neadekvatnoj ishrani, prebrzom jelu, izbegavanju kuvane hrane, preobilnim obrocima, upotrebi NSAIL lekova (aspirin, diklofen, brufen), infekcijama Helicobacter pylori i drugim bakterijama, stres, nervoza, unošenje velikih količina alkohola, pušenje, toksini.

 

Simptomi

Ukoliko osećate bol u gornjem delu abdomena, preterano štucate i podrigujete a nije od fine hrane koju ste maločas uneli, imate poteškoća s probavom u vidu tamne stolice, mučnine i povraćanje, osećate gubitak apetita ili čak povraćate krv kod težih slučajeva, vreme je za posetu lekaru.

Kad ste pokucali na vrata ordinacije i podelili svoje sumnje sa ljudima u belom, verojatno ćete čuti kako je potrebno sprovesti EGD (ezofageogastroduodenoskopiju) i biopsiju (uzimanje komadića tkiva), odnosno testove koji pokazuju gastritis a vrše se endoskopom.

Lekar će vam reći da je pregled bezbolan dok će vam rodbina govoriti kako je to nešto zbog čega su zažalili posetu lekaru. Istina je verojatno negde na sredini. Postupak se izvodi kroz pacijentova usta i grlo sve do želuca i dvanaestopalačnog creva tankom osvetljenom cevčicom (endoskopom) koja na kraju ima malu kameru. Kamera služi za posmatranje sluznice jednjaka, želuca i creva. Moguće je izvršiti i rendgensku pretragu jednjaka, želuca i sreva dok će krvna slika pokazati anemiju ukoliko postoji krvarenje.

 

Lečenje

Zavisi od uzroka koji je doveo do nastanka gastritisa. Kako bi ste eliminasali simptome i krenuli sa početnom fazom lečenje, uveliko će vam pomoći lekovi koji neutralizuju želudačnu kiselinu, ili sličniji koji smanjuju lučenje želudačne kiseline. Od lekova koji neutraliziraju želučanu kiselinu, na tržištu su prisutni H2-antagonisti (ranitidin, cimetidin, famotidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol).

Ukoliko je gastritis uzrokovala ranije spomenuta bakterija Helicobacter pylori, u lečenju se koristi antibiotska terapija, a najboljom metodom se pokazala tzv. trostruka terapija sa dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lekom koji blokira lučenje kiseline. Ukoliko je do gastritisa došlo usled perniciozne anemije, u lečenju se koristi vitamin B12.

 

Odgovor medicine

Smatra se da gastritis, pogađa 20% odraslog stanovništva. Javlja se kao posledica slabosti mišića koji zatvara donji deo jednjaka, pa deo želudačne kiseline može da dospe u jednjak i da nastane neprijatan osećaj pečenja. Pri prolazu hrane iz jednjaka u želudac, ovaj mišić se otvara, a kad nastupi varenje, on treba da bude zatvoren i da onemogući vraćanje želudačnog sadržaja. Simptomi gorušice su: žarenje u grudima iza grudne kosti (sat vremena posle obroka), bol u grudima kod saginjanja, osećaj žarenja ili pečenja u grlu (usled pojave vrele, gorke ili vrlo slane „ljute“ tečnosti iz želuca), podrigivanje. Kod dugotrajne gorušice mogu nastati oštećenja sluznice jednjaka, a u najgorim slučajevima, može se razviti i kancer.

 

Generalni saveti za osobe sa gastritisom

  • Kad se pojede previše hrane koja povećava kiselost, želudac ne može svu da je svari u potpunosti;
  • Preporučuje se ne jesti tri sata pre odlaska na spavanje, da bi se sprečilo vraćanje hrane;
  • Generalno se preporučuje laka hrana, kašasta, barena, lako svarljiva;
  • Jedite polako, dobro sažvaćite svaki zalogaj, tako ćete skratiti vreme obrade hrane u želucu;
  • Jedite u sedećem ili stojećem položaju, ali ne poluležeći, da se spreči vraćanje želudačnog sadržaja i, najmanje sat vremena posle jela, nemojte ležati;
  • Ako možete, prestanite da pušite jer dodatno pogoršava gorušicu;
  • Ponekad se regulacijom telesne težine, reguliše i problem gorušice. Dodatni kilogrami mogu stvarati povećan pritisak na želudac i tako izazvati vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak pa, čak, i do same usne duplje;
  • Napetost i stres nekad doprinose stvaranju viška želudačne kiseline i samim tim mogu pogoršati gorušicu;
  • Ne nosite tesnu odeću koja povećava pritisak na želudac.

 

Kada otići lekaru

Većina ljudi nekad tokom svog života oseti neke od simptoma gastritisa. U slučaju da simptomi traju duže od 7 dana svakako se obratite lekaru i obavezno napomenite ako uzimate lekove za bolove ili osteoporozu. U slučaju da se javi crna ili krvava stolica odmah se javiti u Hitnu pomoć.

 

Pravilnom ishranom ka izlečenju

Prvo pravilo kod gastritisa jeste da morate jesti manje količinske obroke ali češće u toku dana. Potrebno je izbegavati pečenu i pohovanu hranu kao i jake ukuse kao što jsu kiselo ili ljuto. Takođe je dobro ne šokirati želudac prehladnim ili prevrućim obrocima već ih je bolje jesti mlake. Preporučuje se kuvana i lagano pripremljena hrana a na alkohol i kafu zaboravite.

Obzirom da je za gastritis vezano lučenje kiseline koji šećer još dodatno podstiče, klonite se slatkog. Takođe, bolesnici kojima je dijagnostifikovan gastritis trebali bi izbegavati sirovu hranu koju želudac teško probavlja pa je stoga pametno voće i povrće termički obraditi kako vas neprobavljena celuloza ne bi nadimala i uzrokovala dodatne grčeve i bolove.

Poželjno je uzimati i čajeve za smirenje želuca, a preporučljivi su čaj sleza ili kamilice. Ukoliko je gastritis uzrokovan bakterijom Helicobacter pylori, u čaj se savetuje dodati biljke poput kadulje, majčine dušice ili lavande. Ukoliko niste tip koji voli čajeve, probiotici vam mogu biti od pomoći a pogotovo oni koji sadrže kulture Bifidobacterium i Lactobacillus acidophilus.

U svakom slučaju svi dati saveti će olakšati vaše trenutno stanje, a za dodatne informacije obratite se svom lekaru.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas191
Juče240
Nedeljno680
Mesečno2857
Ukupno669276

Currently are 47 guests and no members online