Svakodnevne navike koje sabotiraju vaše srce

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Svi znamo da za optimalno zdravlje srca moramo konzumirati zdravu hranu, planirano vežbati i izbaciti pušenje. Međutim ono što sigurno ne znate jeste da male stvari koje svakodnevno radite a kojih sigurno niste svesni jednako mogu narušiti zdravlje vašeg srca. U daljem tekstu navodimo 8 navika koje mogu uticati na zdravlje vašeg srca.

 your-heart

1. Napadi besa

Da li patite od redovnih napada besa i izliva ljutnje na poslu, kod kuće ili u saobraćaju. Ukoliko je tako, vaš temperament može ugroziti mnogo više od ljudi koji su oko vas. I dok umerena ljutnja može biti dobar način izbacivanja napetosti, eksplozivni bes i hronični napadi mogu da povećaju rizik od srčanih oboljenja. Bes i anksioznost su se pokazale kao najveći uzroci za povećanje krvnog pritiska, poremećaja električnih impulsa srca i eventualno ubrzanja procesa ateroskleroze.

Savet: kada osetite napade besa, duboko udahnite i pauzirajte šta god da radite. Možete takođe prošetati, izaći na vazduh, umiti se, popiti čašu vode, a sve sa ciljem smirivanja i sprečavanja napada besa. Vežbanje vam može pomoći u kontroli moždanih aktivnosti povećavajući protok krvi do mozga i dopremajući kiseonik i važne nutritijente. Pored toga možete iskazati svoja osećanja u pisanom dnevniku, na taj način tokom sledećeg puta znaćete šta se dešava u tom trenutku u vama i kako bi trebali da odreagujete. 

 

2. Spavate premalo ili previše

Bilo koja varijanta ne usklađenog sna može "povrediti" vaše srce, jer obe krajnosti mogu podići krvni pritisak i nivo hormona stresa. Istraživanja su pokazala da više od 70.000 žena, starosti od 45 do 65 godina, koje spavaju 5 ili manje časova svake noći imaju povećan rizik od srčanih bolesti za čak 45%. Dok kod osoba koje spavaju 9 i više časova svake noći imaju takođe povećan rizik od srčanih oboljenja, čak i veći od osoba koje hrču ili su pušači.

Savet: ako imate problema sa spavanjem morate biti uporni da napravite plan spavanja koji će vam pomoći i omogućiti dobar odmor. Za početak napravite takvu atmosferu koja će vas motivisati na spavanje, to može uključivati laganu muziku, prigušeno svetlo, toplu kupku pre spavanja. Takođe ograničite unos hrane i pića pre spavanja kako bi se vaš organizam smirio i pripremio na odmor. Pokušajte da ležete i ustajete svake noći u isto vreme, ili ukoliko to ne upali, pokušajte da ležete svake noći malo ranije nego prethodne kako bi sebe privikavali na dovoljno dug san od 8 sati. Vrlo važno je da svoje brige i probleme kontrolišete i "odlažete" kada idete na spavanje. Pokušajte da razmišljate o nečemu opuštajućem, napravite pisani plan stvari koje morate obaviti tokom sledećih dana i neka tu ostanu sve vaše brige koje onemogućavaju normalan san. Ukoliko primećujete da nešto nije u redu sa vašim organizmom i da imate potpun poremećaj sna, možda patite od nesanice ili apneje u snu, odmah se javite vašem lekaru kako bi utvrdili šta je uzrok.

 

3. Higijena zuba

Možda mislite da redovno pranje zuba je samo dobro za održavanje higijene i beline zuba, ali istraživanja pokazuju da su stomatološke bolesti i bolesti srca u korelaciji. Ista istraživanja su pokazala da upale i bolesti desni, omogućavaju bakterijama da putem krvi, putuju do koronarnih arterija i na taj način kasnije naškode srcu. Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju neka od srčanih oboljenja uglavnom imaju i neke od bolesti desni. Dok se još uvek sitražuje u ovoj oblasti, najbolji savet je da održavate higijenu vaših zuba i usne duplje.

Savet: odlazite najmanje na 6 meseci kod vašeg zubara radi kontrole. Perite zube obavezno nakon ustajanja i pred spavanje. Nemojte pritiskati četkicom zube već lagano kružite odozgo na dole za gornje i odozdo na gore za donje zube. Možete kupiti i konac za čišćenje zuba kako bi bili sigurni da ste zube dobro očistili. Menjajte četkice za zube na 2-3 meseca, i uvek ih dobro isperite i osušite nakon pranja.

 

4. Da li vidite čašu kao polu praznu ili polu punu

Gledajući svetliju stranu i biti pozitivan ne znači samo poboljšanje mentalnog zdravlja, već je i blagotvorno za vaše srce. Istraživanja koja je radila "American Heart Association" tokom 2009. godine, pokazalo je da ne samo da optimizam štiti od bolesti srca, već i da pesimizam povećava rizik od nastanka različitih problema. Istraživanja su pokazala da pesimisti uglavnom imaju veći rizik od nastanka dijabetesa, visokog holesterola, krvnog pritiska, depresije (koja je takođe povezana sa bolestima srca).

Savet: jedino vi možete uticati na sebe i postati pozitivnija osoba, ali samo ukoliko to stvarno želite. Optimista je osoba koja je uvek u potrazi za najboljim rešenjem u svakoj situaciji očekujući da će se uvek desiti na kraju nešto dobro. Gledajte na optimizam kao verovanje. Niko od nas nije mogao da bira mesto rođenja ili da kasnije utiče na neke stvari koje su se jednostavno desile, ali hajde da pokušamo da izvučemo najbolje iz svega ili da pokušamo da popravimo ono što je moguće popraviti. Biti optimista znači probuditi se i reći sebi - drago mi je da sam živ i zdrav. Prigrlite dobre i pozitivne ljude oko sebe, govorite sebi iznova pozitivne misli i razmišljanja, postanite vernik, uvek pronalazite prvo dobre stvari u ljudima oko vas i stvarima koje vam se dešavaju. Znate i sami da "lepa reč i gvozdena vrata otvara", a jedan osmeh čini više i od hiljadu reči.

 

5. Odlažete odlazak kod lekara

Pristup zdrastvenoj zaštiti je omogućen svima, ali i pored toga mnogo nas stalno pronalazi rzloge da izbegne lekare i da ne ode na kontrolu iako možda oseća da ima neke probleme. Ne smemo se plašiti lekarske pomoći jer ukoliko primetimo bilo kakve promene na sebi, prvo razmišljanje treba da se odnosi na to da možemo radije nešto sprečiti nego praviti sebi još i veće probleme. Pored toga, redovna kontrola krvi i srca može vam omogućiti i bolju kontrolu telesne težine, holesterola, krvnog pritiska, uzimanje trenutnih lekova i drugih zdrastvenih markera.

Savet: postavite godišnji podsetnik za odlazak na kontrolu kod lekara kada vi to želite. Uradite obaveznu kontrolu krvi i EKG srca, za bilo kakve promene obrazložite lekaru svoje trenutno stanje i potražite povratne informacije.

 

6. Više od jednog pića dnevno

Dok jedno piće može da bude korisno za vaše srce, prekomerno konzumiranje alkohola može imati suprotan efekat. Prekomerno konzumiranje alkohola može podići nivo triglicerida, a to može dovesti do povišenog holesterola, srčane insuficijencije i povećanog unosa kalorija, povećan rizik od dijabetesa i gojaznosti. Pored toga prekomeran unos alkohola i mešanje pića može dovesti do ozbiljnih problema pa čak i do moždanog udara.

Savet: pokušajte da budete umereni u svemu pa i u alkoholu ako je ikako moguće. To znači 1 do dva pića za muškarce dnevno, i 1 piće dnevno za žene. Ukoliko već ne konzumirate alkohol nemojte ni da počinjete jer vam ništa dobro neće doneti.

 

7. Živite ili radite u oblasti zagađenog vazduha

Verovatno i sami znate da je udisanje smoga povezano sa respiratornim problemima i bolestima pluća. Ali da li ste znali da udisanje smoga tokom dužeg vremenskog perioda može prouzrokovati stvrdnjavanje srčanih arterija. Istraživanja obavljena 2005 godine u Los Anđelesu obavljene i na muškarcima i na ženama pokazalo je da udisanje zagađenih čestica tokom dužeg vremenskog perioda, dovodi do zadebljanja srčanih arterija, a što predstavlja glavni faktor rizika za nastanak srčanih napada i moždanih udara.

Savet: nažalost ne možemo da biramo mesto u kome živimo kao i radni prostor, ono što možemo učiniti jeste da ostanemo u zatvorenom prostoru onoliko dugo koliko možemo u danima kada je nivo zagađenja najveći. Ako morate da budete napolju, ograničite svoje aktivnosti na rane jutarnje sate ili posle zalaska sunca, posebno izbegavajte fizičke aktivnosti vani kada je kvalitet vazduha na vrlo niskom nivou.

 

8. Mislite da pasivno pušenje nije neka velika stvar

Svi znamo da je povezanost duvana i srčanih oboljenja neosporna, ali da li znate da pasivno pušenje takođe može narušiti zdravlje vašeg srca. Istraživanja obavljena u različitim poslovnim prostorima tokom 1997. godine, pokazala su da konstantna izloženost duvanskom dimu kod nepušača, udvostručuje rizik od srčanih oboljenja. Pasivno pušenje zato treba tretirati kao ekološki otrov za javno zdravlje.

Savet: postavite pravilo pušenja u svojoj kući, vozilu ili u prostoru u kome se nalazite. Uvek birajte delove restorana ili kafića koji su prilagođeni nepušačima. Nemojte vežbati u zatvorenom prostoru, pogotovu ukoliko ima pušača.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas177
Juče243
Nedeljno1161
Mesečno3338
Ukupno669757

Currently are 13 guests and no members online