Sprečite usporavanje metabolizma

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Ozbiljni metabolički problemi su veoma rašireni na svetskom nivou, i često ih možemo primetiti kako kod sportista tako i kod osoba koje vode sedelački način života. Usporavanje metabolizma povezano je sa posledicama restriktivnog unosa kalorija, prekomernog kardio vežbanja i stresa. Da bi bilo koja osoba radila na gubitku viška masnih naslaga, ona pre svega mora da poradi na "popravljanju" svog metabolizma. To nažalost nije lak zadatak i mogao bi da traje i mesecima ili čak i do godinu dana. Ono što želimo da naglasimo u ovom slučaju jeste da sati kardio treninga svakog dana i restriktivan unos kalorija na vrlo niskim nivoima nisu dobar način za gubljenje viška kilograma.

Žene u ovom slučaju nalaze se u nepovoljnijem položaju, jer gubitak masnih naslaga za većinu žena ne predstavlja nimalo lak zadatak kao što je to slučaj kod muškaraca. A kao rezultat nezadovoljstva svojom težinom, mnoge će posegnuti za veoma drastičnim merama putem raznoraznih dijeta a sve u nastojanju da budu vitke i zadovoljne svojim telom.

Bez obzira na to da li ste muškarac ili žena, samo najmotivisanije osobe će uspeti da preguraju sve poteškoće i pronađu pravi način kako bi uradili sve što je potrebno, izbegavajući nepoželjne i pogrešne principe gladovanja i iscrpljivanja putem nekoliko sati kardia svakog dana i dođu do svog zacrtanog cilja.

 metabolic disorder

Kako dolazi do usporavanja metabolizma

Kako bi na najlakši način predstavili kako u stvari dolazi do usporavanja metabolizma, predstavićemo vam jedan primer iz života imaginarne osobe koja može predstavljati svakog od vas.

Zamislite scenario u kome će se mnogo vas prepoznati u imaginarnoj osobi koju ćemo nazvati osoba x. Recimo da su trenutno zimski meseci, periodi slava i veselja, tako da je naša osoba x nabacila previše suvišnih kilograma, tako da primećuje da joj oni smetaju i da želi nešto da promeni u svom životu. Budući da zimski meseci polako prolaze, dolaze lepši dani a valjalo bi pripremiti se i za plažu, ona odlučuje da se baci na agresivnu dijetu i neki od kardio programa.

Pošto je do sada unosila svakog dana najmanje 3.000 kalorija dnevno, odlučuje da smanji unos kalorija na 1.600 svakog dana, i počinje sa kardio treninzima tokom 1 sata svakog dana. Zaista, posle nekoliko nedelja ona gubi nekoliko suvišnih kilograma, ali vrlo brzo gubljenje kilograma se usporava.

Posle nekoliko nedelja primećuje da je gubljenje masti u zastoju, tako da naša osoba x odlučuje da prekine sa unosom ugljenih hidrata i smanji unos masti na 20-30 grama dnevno. Ova odluka počinje da ubrzava stvari, ali opet ne ni približno kao na samom početku. Nakon nekoliko nedelja dolazi do ponovnog zaustavljanja gubljenja viška kilograma. Pošto naša osoba x ne može da unosi manje kalorija nego što trenutno unosi, odlučuje da je pametno da doda još jedan sat kardio vežbi dnevno.

Tokom narednih nekoliko nedelja jedva da gubi nešto od suvišnih kilograma pre nego biva potpuno iscprljena i zaustavlja se u potpunosti. Naša osoba x više nema energije, s obzirom da ne unosi ugljene hidrate i unosi vrlo malo masti, a radi 2-3 sata kardia dnevno, dok se skala na vagi ni malo ne pomera. Ono što se u stvari dešava jeste da je metabolizam osobe x potpuno zaustavljen, a pošto joj je dosta svega ona odlučuje da se ne odriče više ničega ili da se vrati na staru ishranu jer sve ovo ne daje nikakve ili daje vrlo male rezultate.

Ovo je upravo situacija koja dovodi do usporavanja metabolizma, i čini gotovo nemogućim gubitak suvišnih kilograma i nakupljenih masnih naslaga. Možda se većina vas indentifikovala sa našom osobom x u nekoj sličnoj situaciji.

 

Zašto dolazi do usporavanja metabolizma

Morate razumeti pre svega da će se vaš metabolizam usporiti bilo da koristite restriktivne dijete ili da konzumirate hranu 1-2 puta dnevno. To se dešava zbog metaboličke adaptacije. Ljudsko telo je neverovatno prilagodljivo, i uvek teži homeostazi (ravnoteži). Bez obzira u kakvim je uslovima i kakve su spoljašnje promene, vaše telo će uvek nastojati da se prilagodi i opstane u tim novim postavljenim uslovima.

Razmotrite primer naše osobe x, kada je smanjila unos kalorija sa 3.000 na 1.600 odmah je došlo do laganog usporavanja metabolizma. Unošenjem smanjenog broja kalorija, organizam prouzrokuje smanjenu proizvodnju energije. Preskakanje obroka ili restriktivnim unosom hrane u početku će dati određene rezulate, ali se taj efekat brzo gubi, i na duže staze ostavlja katastrofalne posledice. Kada preskačete obroke, dolazi do smanjenja ukupne količine unetih kalorija, čime osobe od velikih masnih individua postaju manje masne individue. Krajnji produkt tih proizvoda i režima ishrane su osobe sa mnogo manje kilograma, ali opuštene, mlohave i iznemoglog izgleda što nikako ne predstavlja zdrav način gubljenja viška kilograma.

Takav pristup dovodi do gubitka ogromne količine mišićne mase i strahovitog usporavanja metabolizma. Mišići su metabolički aktivno tkivo, koje sagoreva kalorije. Masnoća je, sa druge strane, metabolički potpuno neaktivna, i samo postoji u organizmu u vidu naslaga suvišnog tkiva. Kada gubite mišićnu masu, vi usporavate svoj metabolizam i posledično sagorevate manje kalorija u toku dana. Dijete sa premalo kalorija, kao i preskakanje obroka, drastično usporavaju metabolizam. U ranoj fazi će neminovno doći do gubitka težine. Nešto od toga će biti voda, nešto masnoća, a nešto mišići. Razlog zbog koga dolazi do usporavanja metabolizma krije se u tome što, kada ne jedete dovoljno često, organizam teži skladištenju kalorija jer prelazi u režim „gladovanja“. Kada se to desi, kalorije se skladište na telu na najefikasniji način – kao masno tkivo.

Sada kada znamo zašto i kako se dešava usporavanje metabolizma, mogli bi da odgovorimo i pronađemo najbolje rešenje kako gubiti suvišne kilograme na pravi način i sprečiti usporavanje metabolizma.

 

Kako sprečiti usporavanje metabolizma

Srećom, postoji nekoliko načina putem kojih bi mogli da sprečite ozbiljnije metaboličke probleme i vratite se na pravi put. Restriktivne dijete i kardio vežbanje do iznemoglosti svakako nisu dobro i zdravo rešenje.

 

Budite strpljivi

Kada je cilj gubljenje suvišnih masnih naslaga ne treba žuriti. Glavni akcenat treba staviti na dobru i pravilnu ishranu. Vaš cilj bi se mogao sastojati u gubljenju pola kilograma tokom jedne nedelje. To znači da ćete lagano i postepeno iz svoje ishrane nezdrave obroke zamenjivati zdravim i postepeno smanjivati unos ugljenih hidrata. Na ovaj način svešćete gubitak mišićne mase na minimum a doprineti gubitku masnih naslaga. Zapamtite da je mišićno tkivo metabolički aktivno tkivo koje koristi kalorije kako bi opstalo.

Ono što svakako ne bi smeli jeste da preskačete svoje obroke, konzumiranje češćih  a manjih obroka ubrzavaće vaš metabolizam, i činiti vas efikasnom mašinom za sagorevanje kalorija, čime ćete štititi gubljenje mišićne mase i obezbeđivati stalan priliv energije. Vaše telo je mašina kojoj je potrebno vrhunsko gorivo da bi funkcionisala na optimalnom nivou – hrana bogata zdravim proteinima, složenim sporo razlažućim ugljenim hidratima, maslinovo i laneno ulje kao i sveže sezonsko voće i povrće su primeri vrhunskog goriva. Kada mašini obezbedite pravilan unos i dotok goriva ona će i pravilno funkcionisati. 

 

Ugljeni hidrati

Nema sumnje, da u jednom trenutku morate smanjiti unos ugljenih hidrata, ali to ne znači da ih se morate potpuno odreći. Ugljeni hidrati povećavaju ćelijski osmotski pritisak (celularnu hidrataciju) a samim tim i volumen ćelija. Kada su mišićne ćelije hidratisane, imaju veći obim, što šalje signale telu da je u stanju uhranjenosti, a metabolizam je samim tim na visokom nivou.

Zapamtite da su ugljeni hidrati neophodni za održavanje metabolizma na visokom nivou a hormon po imenu leptin je osnovni razlog ovoga. Leptin je hormon koji učestvuje u regulaciji unosa i potrošnje energije, putem uvećanja apetita i metabolizma.

Ono što možete učiniti jeste da tokom perioda između 4-8 dana izaberete jedan dan sa blago povišenim unosom ugljenih hidrata čime ćete uticati na povećan nivo leptina, što će dovesti do viših nivoa hormona štitne žlezde, zadržati visok nivo testosterona, što će omogućiti dalji nastavak gubitka viška masnih naslaga.

Pokušajte da koristite što više složenih a ne prostih ugljenih hidrata u ishrani. To mogu biti integralne testenine, pirinač, kuvani krompir, razne mahunarke, dok bi trebali izbaciti beli hleb i proizvode od belog brašna, šećere i nezdrave grickalice. Najveći deo ugljenih hidrata probajte da unesete u prvom delu dana tokom više manjih obroka. Tokom večernjih sati izbegavajte teške i nezdrave ugljene hidrate.

 

Masti

Masne kiseline predstavljaju substrat holesterola, što znači da moraju da budu na raspolaganju za stvaranje dela holesterola koji će se pretvoriti u testosteron. Ukoliko je unos masti previše nizak, neće biti dovoljno optimalnih masnih kiselina za proizvodnju testosterona. Nizak nivo testosterona dovodi do većeg gubitka mišićne mase, a to znači nižu stopu metabolizma. Držeći optimalan unos zdravih masti, obezbedićete telu dovoljno kalorija koje telo neće doživljavati kao glad i neće imati potrebe za skladištenjem dodatnih masti kao potrebe za energijom.

 

Kontrola unosa kalorija

Ukoliko niste zadovoljni svojim trenutnim izgledom, potrebno je da analizirate svoje svakodnevne navike, imajući u vidu da je vaš sadašnji način ishrane upravo ono što vas je i dovelo do vašeg trenutnog izgleda. Ukoliko ste jedna od osoba koja pribegava preskakanju ili restriktivnom unosu obroka kao rešenju problema suvišnih masnoća, odmah prekinite sa tim, i već od sledećeg obroka krenite putem koji će vas dovesti do izgleda kojim ćete biti u potpunosti zadovoljni.

Kada jednom uspete da dostignete zacrtani cilj i skinete višak masnih naslaga, preporučljivo bi bilo da nadalje obratite pažnju na unos kalorija, i sprečite ponovni nastanak metaboličkih problema. Zdravije i bolje za vaš organizam jeste da se pravilno hranite i ne dozvoljavate prevelike skokove u telesnoj težini već da pronađete i održavate optimalnu telesnu težinu koja je dobra i pogodna kako za vaše zdravlje tako i za liniju kojom ćete biti uvek zadovoljni. Kao što smo i naglasili u redu je da se opustite, proslavite slavu, rođendan ili nešto slično 1 u mesec dana, ili da blago povećate unos kalorija jednom u 4-8 dana, ali to ne bi trebali da radite stalno, već bi bilo poželjno da razmišljate o sebi dugoročno i stalno imate na umu zašto je održavanje normalne telesne težine dobro za vas. Pravilnim planom i informacijama ćete zasigurno stići do svog cilja, a vaš metabolizam će vam biti zahvalan. 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas191
Juče240
Nedeljno680
Mesečno2857
Ukupno669276

Currently are 15 guests and no members online