Snaga fokusa - prestanite da radite stvari po navici

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Da li ste razmišljali o tome gde je vaša pažnja kada ste u svojoj teretani? Da li stojite "zaglavljeni" u mestu i stagnirate sa svojim programom? Za početak smirite se, obratite pažnju i uživajte u smernicama koje će vas odvesti na pravi kolosek.

George Lucas - američki filmski reditelj jednom je izjavio - "Tvoj fokus određuje tvoju realnost"
Fokus je nešto o čemu većinom ne razmišljamo, ali hajde sada da pokušamo.

Kada se ujutru probudite misleći o gomili mukotrpnih stvari koje vas čekaju na poslu ili u školi, i gomili drugih stvari koje morate uraditi tokom dana, vi ćete već tada označiti svoj dan "jadnim". Međutim ukoliko se probudite i fokusirate na stvari koje trebate da uradite sa smirenošću i zahvalnosti  što ste živi i zdravi i što uopšte postojite, umesto iskazivanja negativnih misli, imaćete i preduslov za odličan dan.

Isto tako ukoliko prepustimo našu pažnju da skače sa jedne stvari na drugu, bićemo potpuno zatrpani i imaćemo sigurno neproduktivan dan. Međutim ukoliko napravimo dobar plan, fokusiramo se na prvu stvar i odradimo je do kraja a potom i na ostale, osim što ćemo biti produktivniji stvari oko sebe radićemo kvalitetnije. Isto tako ukoliko se fokusirate da ćete biti u budućnosti zdravi i fit, vi ćete to i ostvariti, jer vam je stalo do toga.

Puno je problema oko nas i stalno će ih biti, ali način na koji gledamo na njih i na koji ih prihvatamo mnogo govore o tome da li ćemo biti fokusirani ili razbacanih misli jureći sa jednog posla na drugi a pri tome verovatno ništa kvalitetno od toga nećemo ni ostvariti.

Sve ovo može izgledati jako jednostavno kada razmišljamo o tome, ali ako malo bolje obratite pažnju potpuno je tačno i predstavlja magičnu moć fokusa.

 brain health

Načini za poboljšanje fokusa

Fokusiranje na cilj

Ukoliko ne možete da održite fokus na određenoj stvari koju ste započeli, zasigurno nećete stići ni do svog zacrtanog cilja, ukoliko cilj nije jednostavan da bi se ionako dogodio.

Na primer, imate preveliku želju da otrčite maraton. Tokom prvih dana i nedelja priprema vaša želja ne jenjava već se i pojačava. Kupili ste nove patike za trčanje, šorc i majcu. Otrčali ste nekoliko puta u obližnjem parku i isprobali svoju novu opremu. Krenuli ste sa čitanjem mnogih časopisa o trčanju i tehnikama trčanja. Međutim tokom jednog dana kada ste planirali trčanje biva preterano toplo i odlučujete da odustanete. Sledećeg dana vas društvo zove na piknik tako da odlučujete da preskočite jer kažete sebi da jedan do dva dana ništa ne znači. Sledeći put ste otrčali i dali svoj maksimum ali ste nakon tog dana dobili tolike upale da ste morali da napravite pauzu. Kako dani prolaze vi trčite bez plana i fokusa,  postepeno primećujete da ne napredujete i postajete mrzovoljni. Dani i dalje prolaze ali vaša želja nije toliko velika kao na početku, trčite povremeno ali sve vam to pada sada jako teško. Dolaze i druge obaveze tako da ne stižete, odlažete patike za trčanje do nekog sledećeg puta.

Šta se u stvari desilo, kada krenemo da radimo nešto povučeni našim željama i entuzijazmom, bez fokusa i pravog plana za ostvarenje cilja sve ostalo veoma brzo prolazi. Svakom od nas je potreban neki drugačiji fokus. Na primer:

  • nekome je pitreban trening partner koji će da gura, podržava i motiviše;
  • nekome je potrebna sadisfakcija kroz časopise, literaturu, sajtove;
  • nekome je potreban dobar podsetnik na frižideru, ormaru ili u svesci;
  • nekome je potrebno da postavi svoj cilj na društvenim mrežama kao podsetnik ali i sticanje motivacije od strane drugih.

Bez obzira na to kakva ste osoba ili šta vas konkretno motiviše, pre kretanja u postizanje vašeg cilja, razmislite pre svega o načinu za njegovo ostvarivanje, dobro se informišite, konsultujte se sa profesionalcima u toj oblasti, napravite plan, postavite podsetnike i pre svega fokusirajte se tako da ma šta se dešavalo oko vas budete i dalje usredsređeni na svoj cilj.

Veoma bitna stvar jeste da se fokusirate na sadašnjost a ne na budućnost u postizanju cilja (na primer - danas ću dati sve od sebe da otrčim 5km, a ne za mesec dana sigurno ću moći da trčim 8km). U redu je da postoji glavni cilj ostvarenja, ali je važniji način putem koga ćete do njega da dođete.

 

Svesnost

Da li ste primetili da nekad radite određeni posao ili trenirate, a vaše misli i um su na potpuno drugom mestu. Vi trenutno obavljate jednu aktivnost ali vaša pažnja nije sa vama, što znači da ni vi niste sabrani i što je najbitnije fokusirani.

Svesnost se odnosi na usredsređenost vaših misli, radnje, pokreta i čula tokom svakodnevne rutine i vaše aktivnosti. U suštini, niko od nas ne može mislima da postoji samo u jednom trenutku vremena, ali mnogi mogu sa određenom praksom da nauče da budu svesni i usredsređeni na ono što rade a samim tim budu produktivniji i lakše a možda i brže stignu i do svog cilja. Verujte da uvek postoji vremena za razmišljanje o budućnosti i ostalim problemima, ali pokušajte zbog vas samih da uživate u datom trenutku ili rešavate svoj problem kao da je poslednji u nizu, tako ćete sigurno bolje funkcionisati.

Pokušajte sledeće - zatvorite oči i koncentrišite se na disanje koje treba da bude lagano, osetite kako vazduh ulazi u vaš nos i ispunjava vaša pluća i taj događaj se neprestano ponavlja. Sada razmišljajte o prvoj stvari koju morate da završite toga dana, ukoliko vam dolaze na pamet i druge misli, budite svesni i njih ali ih pustite da prođu, ne forsirajte razmišljanje o nekoj od njih a zatim se vratite na fokus disanja. Ovu radnju ponavljajte tokom početka svakog dana i pokušajte da umirujete sebe što je više moguće. Samo smireni i pribrani moćićete da odgovorite na zahteve koje vam život postavlja.

 

Zašto nam je potrebna svesnost

Danas možemo primetiti da mnogo nas radi određeni posao ili trenira, ima kratkoročne ili dugoročne ciljeve ali isto tako živi u trenutku njihovog ostvarenja. Mnogo nas nažalost nije svesno određenog trenutka, vidi sebe daleko u budućnosti ali ne pridaje važnost sadašnjosti i trenutku. Ukoliko smo previše opsednuti događajima u budućnosti naša sadašnjost biće ispunjena jednostavnim odrađivanjem naših zadataka a sve to će uroditi kasnije nezadovoljstvom u budućnosti. Ne dozvolite da radite nešto bez plana, cilja, fokusa i usredsređenosti jer onda ta stvar nema nikakvu poentu i smisao a vaše vreme bolje da ste iskoristili u nečemu drugom gde bi se osećali prijatnije i u čemu biste uživali. Uvek se zapitajte da li ste srećni i zadovoljni onim što radite i šta vas zaista ispunjava, koji je vaš glavni motiv i kako možete biti bolji u tome što radite, tek tada će i vaša budućnost imati nekog smisla.

 

Meditacijom do fokusa

Iz dana u dan, preokupljeni obavezama i problemima, stvari ispred nas se kreću ogromnom brzinom, tako da kada odlučimo da se opustimo, to se jednostavno ne dešava. U tom slučaju jedina stvar koja vam može pomoći jeste meditacija iz dva razloga:

1. Potreban vam je mir

- morate naučiti kako da se opustite i pronađete svojih 5 minuta kada ćete umiriti svoj um, srediti se i razmišljati o nekim lepšim stvarima. Pronađite svoj kutak, skuvajte kafu, pustite laganu i opuštajuću muziku, razmišljajte pozitivno i dišite punim plućima;

2. Mir predstavlja izazov

- sedenje u tišini više od dva minuta verovali ili ne za mnoge predstavlja izazov. Meditacija je teška jer zahteva potpunu smirenost uma i tela, fokusirajući se na nešto što može biti vaš dah, plamen sveće, misao, pogled u nebo ili bilo šta drugo što vas opušta. Na početku ćete učiti kako da se umirujete, kasnije će vam to postati najlepši deo dana namenjen vama, opuštanju i sređivanju misli.

 

Usredsređenost na trening

Sledeći put kada budete trebali da trenirate, pripremite program vežbi pre dolaska u vaš klub ili se posavetujte sa svojim trenerom da vam ga on napravi. Fokusirajte se na svaki aspekt vašeg treninga, od zagrevanja, preko glavnog programa do hlađenja i istezanja. Obratite pažnju na svaku kontrakciju mišića i svaki pojedinačni pokret, razmišljajte o pokretu. Zaboravite na ćaskanja u teretani, gledajte u sat i ne pravite ogromne pauze. Ograničite vreme provedeno vežbajući i zadajte sebi vremensko ograničenje treninga, jer višesatni treninzi nemaju nikakvu svrhu. Napravite svoj dnevnik serija, ponavljanja i napredovanja tokom treninga i upisujte svoja osećanja. Zapamtite da to radite zbog sebe i da ćete uraditi sve što je u vašoj moći da u tome budete najbolji. Uvek dajte 100%, ali to uradite sa pravim planom, fokusom i na konkretan način i tada možete verovati i u uspeh. 

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas193
Juče240
Nedeljno682
Mesečno2859
Ukupno669278

Currently are 17 guests and no members online