5 najčešćih problema sa držanjem tela i kako ih popraviti

5 najčešćih problema sa držanjem tela i kako ih popraviti - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Nedavna istraživanja koja su se bavila posmatranjem držanja tela kod većine ljudi, pa čak i onih koji imaju redovne fizičke aktivnosti pokazala su šokatne rezultate da mnogi od njih imaju neke od problema sa držanjem tela. Vrlo je moguće da i vi imate neke od problema koje smo naveli u ovom članku, koji mogu uticati na vaše sportske performanse ali i na opšte zdravlje. U ovom članku pokrivamo najčešće probleme koji se javljaju kod držanja tela navodeći: indentifikaciju problema, uzrok, problem i rešenje.

Imajte u vidu da navedene solucije (rešenja) su samo jedna od mogućih, a da neke od problema nije moguće kompletno ispraviti, ali se zato mogu ublažiti uzroici problema i poboljšati opšte stanje.

 

1. Stopala u pronaciji (ravna stopala)

posture-problems-1

 

Indentifikacija

Kao što je prikazano na slici, postavite obe ruke na oko 3 cm od svake strane vašeg zgloba. Stopala držite u prirodnoj poziciji, kao kada bi samo stojali. Stopala se posmatraju sa zadnje, bočne i prednje strane - na čvrstoj ravnoj podlozi, sa paralelno postavljenim i nešto razmaknutim stopalima. Gleda se položaj Ahilovih tetiva i peta. Ukoliko primetite da vaša stopala i skočni zglob idu ka unutra, imate pronirana stopala.

Uzroci

Trudnoća, gojaznost, nepravilna obuća, ili često udaranje stopala o tvrdu površinu što luk stopala dovodi do prekomerne i stalne pronacije i na kraju ravnih stopala.

Problemi

Prekomerna pronacija postavlja veliki stres na vaše stopalo, zateže mišiće lista noge i može rotirati ka unutra koleno. Ravna stopala mogu dovesti do raznih problema kao što su:

- plantarni fascitis (bolno stanje stopala nastalo upalom pripoja tabanske (plantarne) fascije na donjoj strani petne kosti (calcaneal tuberosity);

- metatarzalgija - poznata i pod nazivom Mortonov neurinom, predstavlja bolni sindrom na području prednjeg dela stopala. U znatno većem procentu više zahvata žene nego muškarce što upućuje da se najčešći uzrok ove bolesti krije u neadekvatnoj uskoj obući i visokim petama. Čest uzrok ovoj bolesti je i spuštanje prednjeg poprečnog svoda stopala;

- posteriorni tibialni tendonitis - najčešći problem stopala is skočnog zgloba, nastaje kada zadnje skočne tetive budu upaljene ili pocepane. Najčešće se javlja kod žena i osoba starijih od 40 godina, dodatni faktori rizika jesu gojaznost, dijabetes i hipertenzija.

Rešenje

Ukoliko je luk stopala već spušten, najčešće se primenjuju ortoze (ortopedsko pomagalo koje vodi, podupire, fiksira, rasterećuje ili ispravlja određeni deo tela i uglavnom se koristi privremeno. Pošto se ortozom nikad ne postiže idealan kontakt sa telom, nije moguća ni idealna korekcija). Ortozu pripisuje lekar specijalista strogo prema medicinskim indikacijama. Ukoliko je luk u procesu spuštanja, jednostavno hodanje ili trčanje sa bosim nogama može pomoći u ojačanju lukova, ali je najbolje da se oko svega posavetujete sa svojim lekarom.

 

2. Nepravilno držanje tela kao uzrok isturenih kukova

posture-problems-2

Indentifikacija

Indentifikovanje ovakvog problema može biti nezgodno, ali metod se sastoji u tome da nagnete karlicu napred koliko god možete, a zatim pozadi koliko god možete. Trebali bi da primetite posmatrajući sebe u ogledalu sa strane, da li su vaši kukovi u ispravnoj poziciji ili ne.

Uzroci

Najčešći uzroci su povezani sa dugim sedenjem i nedostatkom istezanja, što prirodno skraćuje vaše fleksore kuka i dovode do nepravilnog držanja tela.

Problemi

Skraćivanjem fleksora kuka, dolazi do povlačenja kolena ka gore. Kada hodate, uski pregibači kukova sprečavaju mišiće gluteusa da se normalno aktiviraju, primoravajući mišiće zadnje lože da rade jače i postanu preopterećeni. Ukoliko primetite da su vaši mišići zadnje lože nogu previše zategnuti, uzrok možete potražiti u fleksorima kuka i prednjem delu karlice.

Rešenje

Probajte da istežete što više fleksore kuka statičnim iskoracima nogu, aktivirajte svoje mišiće gluteusa vežbama kao što su ležeći most sa sakupljenim kolenima izdizanjem kukova, istežite što više zadnju ložu (stanite uspravno, ispravite noge i pokušajte da se savijate što više ka prstima nogu).

 

3. Kriva kičma

posture-problems-3

Indentifikacija

Stanite bočno ispred ogledala i posmatrajte svoje držanje tela. Ukoliko primetite da vam se gornji deo kičme dosta zakrivljuje (ugao veći od 40-45 stepeni) kao na slici gore, znači da imate krivu kičmu.

Uzrok

Nepravilno i dugo sedenje u neodgovarajućim stolicama, posebno u kancelariji za računarom.

Problem

Nepravilno sedenje sa krivom kičmom forsira grudne mišiće da se više stežu, istura vrat napred i dovodi do velike krivine (kifoza) u gornjem delu leđa. MIšići u gornjem delu leđa su najčešće opušteni i slabi.

Rešenje

Većina problema sa kičmom može da se predupredi promenom načina života, a naročito fizičkom aktivnošću. Radite na vežbama za jačanje leđa, gledajte da korigujete sebe što više možete i izbegavate sedenje sa opuštenim leđima. Spavajte na boku sa blago savijenim kolenima, a ne na stomaku, jer se u tom položaju opterećuje vratni i lumbalni deo kičme. Tvrda stolica je bolja od mekane jer je kičmi potrebna potpora. U mekanim foteljama i trosedima kičma se krivi u lumbalnom delu jer je ništa ne drži. Dobra stolica obezbeđuje pravilan položaj leđa i vrata, koji sve vreme treba da budu pravi. Ako stolica nema anatomsko ispupčenje za donji deo leđa,u visini krsta držite jastuče veličine 10–12 cm ili urolan peškir. Dok sedite, ne prekrštajte noge jer se u tom položaju zamaraju mišići karlice i donjeg dela leđa. Dugoročno gledano, zbog ovakvog sedenja ponekad dolazi i do izmeštanja kičme, pa zato stopala uvek držite na podu i oslanjajte se na njih. Pred računarom nikad ne sedite ukrivo, već monitor i stolicu stavite tako da vam, dok radite, leđa uvek budu prava. Monitor treba da vam bude u visini očiju, na 40–50 cm udaljenosti. Podlaktice držite pod uglom od 90 stepeni, a potkolenice pod uglom od 120 stepeni u odnosu na pod. Opustite ramena i ne savijajte ruku koja stoji na mišu. Ako morate dugo da stojite, s vremena na vreme podižite noge na nekoliko sekundi za 10–15 cm ili napravite koji korak, napred–nazad. Nikada nemojte stajati potpuno ukočeni u jednom mestu. Kada podižete teret, ne savijajte leđa, već kolena, a laktove držite što bliže telu. Ne koristite snagu ruku, već nogu.

 

4. Zaobljena ramena

posture-problems-4

Indentifikacija

Kao što je prikazano na slici, možete držati olovke u rukama, koje će pokazivati položaj vaših ramena. Ukoliko u vašem prirodnom položaju olovke koje držite se i malo rotiraju jedna naspram druge, imate problema sa zaobljenim ramenima.

Uzrok

Dugo sedenje sa nepravilnim držanjem tela, posebno za računarom dok kucate ili koristite neprilagođene vežbe sa preteranim potiscim za grudi.

Problem

Sedeći dugo pogrbljeni za računarom primorav veće stezanje vaših grudnih mišića, dok posturalni mišići gornjeg dela leđa slabe i popuštaju.

Rešenje

Veoma slično kao i kada se radi o pogrbljenoj kičmi, oslobodite se grča u grudima miofacijalnim opuštanjem (koristite loptu za masažu), istežite se i istovremeno jačajte posturalne mišiće gornjeg dela leđa.

 

5. Isturen položaj glave

posture-problems-5

 

Indentifikacija

Potražite od nekoga da uslika vaš bočni profil. Kao što je prikazano i na slici, Pronađite AC zglob (akromioklavikularni zglob - spaja akromion lopatice sa lateralnim delom ključne kosti ili koščata izbočina) i proverite da li je vaša ušna školjka u  vertikalnoj liniji sa zglobom. Ako je ušna školj ispred vertikalne linije tj. zgloba onda imate izbačen položaj glave.

Uzrok

Najčešći uzrok jeste dugoročno sedenje za računarom sa isturenom glavom ka napred.

Problem

Mišići u zadnjem delu vrata i gornjeg dela leđa postaju istureniji i zategnutiji, što uzrokuje nepravilno držanje tela.

Rešenje

posture2

Korigujte držanje glave pomeranjem glave unazad dok gledate ka napred i vodite računa o tome da li su vaša leđa pogrbljena. Obratite pažnju da ne dižete glavu prema gore dok je vraćate prema nazad. Osim toga, idite na masažu ili koristite loptu za masažu za gornji deo leđa koja vas može osloboditi napetosti i osećaja zategnutosti u predelu vrata.

 

Savet

I dok smo putem ovih 5 najčešćih problema sa držanjem tela tek zagrebali površinu o jednoj veoma važnoj temi koja se tiče pre svega našeg zdravlja a potom i pravilnog držanja tela, nadamo se da će vam pomoći i podstaći vas da više razmišljate o sebi, korigujete greške u držanju tela i počnete da vežbate.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 40 guests and no members online