Kako promeniti tumačenje: izvući pozitivnu situaciju iz negativne

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Iako nužno nikad nećemo biti u stanju da iskontrolišemo sve što se dešava u našim životima, možemo pokušati da izvučemo najbolje iz svake situacije u kojoj se nalazimo. Način na koji tumačimo naš svakodnevni život može u velikoj meri uticati i na naše telo, opšte zdrastveno stanje i naše blagostanje. Dve osobe mogu da dožive potpuno indentičnu situaciju, pa ipak mogu potpuno drugačije da reaguju na nju. Jedna osoba može novonastalom situacijom da ugrozi svoj život beskonačnim nerviranjem, stresom, izlivima besa ili tuge, dok druga osoba prepoznavši situaciju, ne mora doživeti nikakvu promenu, pa čak može izvući i neku korist iz iste. Naš um je izuzetno moćna stvar i shvatajući našu trenutnu poziciju i prihvatajući život i situacije u kojima se nalazimo su prvi korak ka preuzimanju kontrole našeg zdravlja.

 pozitiv i negativ

Pozitivno iz negativnog

I kao što smo naveli, iako ne možemo biti uvek u stanju da iskontrolišemo svaku moguću situaciju i okrenemo je u svoju korist, uvek možemo da pokušamo da izvučemo najbolje iz nje. Pokušajte da se setite svih onih nesrećnih situacija koje su izazvale neke vaše reakcije, sigurni smo da ukoliko ih malo bolje analizirate, možete doći do najmanje jedne pozitivne stvari koja je rezultirala iz njih.

Bez obzira da li je to što ste saznali iz neke situacije važna životna lekcija, vrata za neke nove mogućnosti ili samo nešto na šta se sada možete lako osvrnuti i samo nasmejati, uticalo je na oblikovanje osobe koja ste vi danas.

Kada ste u stanju da prihvatite život onakvim kakav jeste, pokušavate da date najbolje od sebe u svakoj situaciji, ali ste i u stanju da sve što vam se dešava prihvatite smireno, jer je to i jedini način putem koga jasno i razumno možete zaključiti mnoge stvari i izabrati najbolju moguću soluciju, videćete i kako vaš nivo stresa opada, a vi više nećete biti stalno zabrinuti na sve loše stvari koje vam se mogu desiti, a fokusiraćete se samo na one dobre i one koje vas ispunjavaju. Morate prihvatiti činjenicu da je život jako kratak, a da je svako od nas samo prolazna jedinka, ne uzdižite sebe i ne pretvarajte se da ste u svemu najbolji i uvek u pravu, ali isto tako prihvatajte i drugačije stavove i razmišljanja i pokušajte da izvučete samo najbolje iz svega. A povrh toga kada se fokusirate samo na pozitivne stvari, krajnji ishod če zaista i biti pozitivan.

 

Okolina crpi vašu energiju

Sigurni smo da ste doživeli makar jednu ako ne i mnogo više situacija, kada je u vašem okruženju postojala osoba koja se iznova žalila na sve one loše stvari koje joj se dešavaju u životu i sve ono što mora u bliskoj ili daljoj budućnosti da uradi. Da li ste uživali u razgovoru sa tom osobom ili ste upravo shvatili da je iscrpela svu vašu energiju. Uglavnom nakon razgovora se saosećate sa tom osobom i razmišljate kako se ona sada i inače oseća.

A sada pokušajte da zamislite nekoga ko je pun života i energije, ili samo tako izgleda, da li je život te osobe i zaista savršen?

Da li je takva osoba imala neke poteškoće tokom svog života i kako ih prevazilazi. Šanse da su i takve osobe "normalna" ljudska bića kojima život postavlja povremena iskušenja su i zaista velike. Ali umesto da iznova proživljavaju svoje svakodnevne probleme i dele ih sa drugima, odlučili su da krenu dalje, postanu jače i stabilnije osobe i spreče pad životne energije i negativnih razmišljanja.

Šta možete i vi preuzeti kako bi se adekvatno suočili sa teškim situacijama?

 

1. Indentifikacija problema i prepreka, pronalaženje razloga njihovog nastanka

Imajući u vidu da svakodnevno možete iskusiti nešto neplanirano od ključne je važnosti za rukovanje situacijama. Ukoliko odlazite u poricanje u tome šta se dešava i krenete sa obmotavanjem filma i ključnim "a šta da je", vi svakako nećete prevazići novonastali problem i steći pozitivno iskustvo iz njega.

Shvatite, kada nastane problem zaboravite na to kako ste mogli ranije da ga sprečite, već prihvatite novonastalu situaciju, indentifikujte šta se oko vas dešava, i objektivno razmislite o planu akcije kojim ćete rešiti situaciju.

Razmislite o jednostavnom problemu nabacivanja viška masnih naslaga tokom praznika. Ukoliko odbijate prihvatanje te činjenice, završavajući sa kutijom omiljenog čokoladnog keksa kako bi se osećali bolje, definitivno ne idete u korak ka rešenju vašeg problema već protiv sebe.

Trebali bi uvek biti svesni svojih postupaka ali i stvari oko vas. Niko od nas nije nepogrešiv, tako da za svađu, nerazumevanje i nesporazume uvek su potrebne najmanje dve osobe. Sam čin oduzima naše vreme, živce, energiju i snagu, i ne donosi nam ništa dobro iz toga. Kada nastane problem najbitnije je da pokušate da se smirite, prihvatite činjenicu da se sve oko vas dešava sa nekim razlogom, ma kakav on bio u tom trenutku, smirite sebe na način koji to obično radite ili pronađete nešto što će uticati na vaše raspoloženje u trenutku, a to može biti i jedna pozitivna misao koja će odagnati trenutno neraspoloženje. Nakon toga sedite, porazgovarajte tihim tonom ili pronađite načine da rešite vaš problem.

 

2. Korak nazad od problema

Drugi veoma važan korak je sagledavanje problema iz "daljine". Razmislite koliki efekat će nastali problem imati na vaš život? Da li je i zaista toliko veliki kao što vama izgleda na prvi pogled?

U većini slučajeva, nastali problem i nije toliko strašan već samo vama izgleda tako, ili od neprijatnih činjenica koje je prouzrokovao za kratak period vremena.

Gledajući u istoriju vašeg plana odigravanja stvari, morate prihvatiti činjenicu da ponekad i vi sami preterujete u tome kako bi vaš život trebao da izgleda i koliko su zaista strašne stvari koje vam se dešavaju. Kao dodatnu korist od nastale situacije pokušajte da pogledate širu sliku i videti kako možete da učeći iz trenutnih dešavanja prihvatite činjenice i sledeći put ih okrenete u svoju korist i primenite i na druge oblasti svog života.

 

3. Ne zaboravite iskustvo

Iako ćete možda želeti da nastali problem stavite daleko iza sebe i zaboravite sve ono što je uzrokovalo njegov nastanak, to bi u stvari bila velika greška. Sve ono što se dešava oko nas, kao što smo i ranije napomenuli dešava se sa razlogom, a prihvatajući izbor da učite od samog problema, možete sprečiti njegov ponovni nastanak u vašem životu.

Ono što možete učiniti jeste da preduzmete aktivne korake kako bi osigurali da više nikad ne dođe do istog problema. Na primer, ukoliko vežbajući u svom klubu niste postavili graničnike na šipku sa tegovima i desilo vam se da su tegovi ispali u toku vežbe a vi doživeli blam, sledećeg puta ćete znati šta treba da radite i sprečićete ponovni nastanak problema.

 

Savet

Problema i nelagodnih situacija će uvek biti, ali je pitanje na koji način ćemo ih prihvatati. Sledeći put suočavajući se sa vašim životnim problemom, vratite se korak unazad, sledite ove korake i pokušajte da na sve gledate u pozitivnijem svetlu. Iz svake situacije i svakog problema možete izvući neku pouku ali i korist od toga. Indentifikujte razloge za nastanak situacija i zapamtite ih. Uvek pre svega razmišljajte o svom zdravlju i koliko je nepotrebno da crpite svoju životnu energiju na stvari i ljude oko vas. Umesto toga, mislite o sebi, okružite se pozitivnim mislima i osobama i svaku situaciju ćete uspeti da preokrenete u svoju korist ili ublažite njeno negativno dejstvo na vas.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 70 guests and no members online