Kako izbeći višak kilograma za vreme zimskih praznika

Kako izbeći višak kilograma za vreme zimskih praznika - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Danima, nedeljama i mesecima pružate sve od sebe da pratite kaorije iz hrane koje unosite u sebe, održavate svoju telesnu težinu i brinete o svome zdravlju. Više od običnih dijeta ili fitnes zaluđenika, kreirali ste zdrav životni stil, napravili velike promene u svom životu i izgradili stav prema ishrani i vežbanju koji ste uspevali vrlo dobro da pratite. Međutim, došla je zimska sezona, sezona godišnjih odmora i slava, i za mnoge vrlo zastrašujuća jer su sigurni da će teškom mukom izgubljeni kilogrami biti za trenutak ponovo vraćeni.

Za razliku od bilo kog drugog perioda u godini, zima je vreme kada se manje krećemo, više sedimo i uživamo u hrani, a iskušenjima koja se nalaze svuda oko nas nikako da odolimo. Pored svega toga, tu je i stres - briga oko kupovine poklona, ukrašavanje, priprema hrane, šoping, razmišljanje o dočeku nove godine i sl. Osećamo se kao dete koje sedi prvi put u krilu Deda mraza, pa tako nije ni čudo da smo uplašeni oko svega što se oko nas dešava,  pa eto i zloglasnog debljanja.

Odgovor na pitanje kako zadržati već prihvaćeni zdrav životni stil trebao bi biti prilično jednostavan - držati se svog plana i prevazići iskušenja. Svaki sledeći dan predstavlja jednu vrstu izazova, a pored svega ipak treba ostati jak i nastaviti ka svome cilju. Iako sve ovo za mnoge predstavlja nemoguća ostvarenja, najbitnije je održavati kontrolu nad sobom i biti umeren u svemu, a sledećih 20 saveta koje smo pripremili za vas zadržaće prejedanje i debljanje na odstojanju a možda vam i omogućiti čak i skidanje nekoliko kilograma do sledeće godine. 

gojenje-tokom-zime

1. Pratite unos hrane

- To podrazumeva sve namirnice, od parčeta kolača koji ste probali tokom njegove pripreme do malog paketića pečenih kestena koje ste pojeli na ulici. Skrivene kalorije iz malih porcija lako mogu da se zanemare, a ukoliko niste fizički aktivni za tren oka mogu dodati na vašoj težini. U redu je povremeno opustiti se i uživati u jelu i piću sa prijateljima, ali ukoliko ovaj proces bude nastavljen iz dana u dan, za mesec dana eto vama nekoliko nepoželjnih kilograma viška.

2. Unapred planirajte svoje obroke

- Planirajući svoje obroke za naredni dan, moćićete da uživate i u svojim omiljenim namirnicama a i dalje ostati fit. Pronađite mesta u svom dnevnom meniju, tako što ćete smanjiti jedan obrok kako bi uživali u sledećem. To ne znači da tako treba da se hranite svakoga dana, ali je normalno da tokom praznika date sebi malo oduška i uživate u dugo očekivanim slasnim obrocima, ali sve sa umerenošću.

3. Proverite sadržaj kalorija u namirnicama

- Obratite pažnju da sve "teške" kalorije unesete u toku prvog dela dana, maksimalno do 18h, kako bi vaš organizam uspeo da ih svari i potroši dok ne odete na spavanje. Vrlo je važno da količinu kalorija koje želite da unesete takođe odredite tokom prethodnog dana, a po mogućstvu i hranu koju želite pojesti možete unapred pripremiti u plastične posudice i na taj način sprečiti dodatna prejedanja.

4. Napravite fitnes prioritete

- Znajte da hrana predstavlja samo jedan deo jednačine koja određuje da li ćete izgubiti ili dobiti na telesnoj težini. Ne dozvolite da se ulenjite i da vaša fizička aktivnost bude potpuno zapostavljena tokom zimskog perioda. Zadajte sebi cilj koji će glasiti - spaliću dovoljno kalorija vežbanjem, kako bi mogao/la kasnije da priuštim unos dodatnih željenih kalorija.

5. Napravite plan treninga koji nećete propustiti

- Sigurni smo da nećete propustiti važan poslovni sastanak ili odlazak kod doktora samo da bi išli u kupovinu ili ispekli jedan kolač, zar ne? Ali da li bi isto uradili i sa svojim dnevnim rasporedom treninga i bitnim delom slagalice kada su u pitanju zimski praznici - fizička aktivnost. Preporučujemo da je dodate u vaš dnevni kalendar, tako da ostale obaveze ne stanu na put vašem vremenu za vežbanje. Ukoliko nemate vremena za odlazak u klub za vežbanje, napravite program kod kuće, recite svojim prijateljima i rođacima da morate nešto da završite i odredite sat vremena koji će biti samo vaši.

6. Nosite svoju hranu sa sobom

- Ukoliko niste do sada već prihvatili naviku nošenja hrane sa sobom, možda je sada pravi trenutak. Ukoliko odlazite na zabavu ili žurku a niste sigurni da li će hrana koja će biti ponuđena odgovarati vašem dnevnom kalorijskom unosu, ponesite manje obroke sa sobom. Bez obzira na vrstu hrane koja je tu, vi ćete imati i dalje jedan zdrav obrok u koji ćete imati poverenja. Zdrave obroke i manje užine korisno je da uvek imate sa sobom kada odlazite na posao ili znate da ćete dugo biti van svoje kuće.

7. Ograničite unos alkohola

- Alkoholna pića, prepuna praznih kalorija, vrlo lako će narušiti vaš dnevni plan zdrave ishrane i unosa kalorija. Ukoliko možete da se zabavite bez unosa alkohola ili konzumacijom jednog pića, još i bolje. Ukoliko baš i morate da popijete zbog društva, pijuckajte i birajte uvek laganija pića, sa ograničenim brojem obroka hrane.

8. Odlazak na slavlja

- Iako vaši najmiliji, prijatelji i poznanici smatraju da vam pružaju najbolje i najukusnije obroke tokom proslava, ne znači da treba da se prejedate i preterujete u njima. Povremeno se možete opustiti, birajući pametno svoje obroke, konzumirajući ih lagano i umereno. Morate i sami obljasniti svojim domaćinima da vas nije sramora i da vi i inače na takav način konzumirate hranu.

9. Dodajte 10 minuta kardija svakog dana

- Pojedini fitnes eksperti smatraju da dodavanjem 10 minuta energičnog kardio vežbanja svakog dana, može da suzbije efekte unošenja ekstra hrane tokom praznika. Mišljenja smo da svako može pronaći 10 dodatnih minuta za vežbanje. Pa čak i ukoliko ne možete da uradite ceo program od 10 minuta odjednom, možete ga raspodeliti tokom dana u kratkim vremenskim intervalima. Brzo penjanje u stepenice, preskakanje konopca, brzo i naizmenično podizanje kolena u mestu, naskakanje na klupu i nazad, postoji beskonačno puno načina koje možete iskoristiti i sagoreti dodatno unete kalorije.

10. Zadržite aktivan životni stil

- Iako ne možete postići jednak broj sati vežbanja možda kao i pre zimskih meseci, svakodnevna aktivnost ne mora uključivati samo teretanu ili trčanje. Kućni poslovi kao što su usisavanje, ručno pranje, brisanje prašine, cepanje drva i sl. isto tako mogu biti efikasni kao i vaša standardna fizička aktivnost. Najbitnije je da se krećete i da ste na bilo koji način aktivni.

11. Unosite dovojne količine vode

- Nedavna studija je otkrila da osobe koje piju dovoljne količine vode, unose manji broj kalorija u toku dana. Unos jedne čaše mlake vode pre obroka može čak i umanjiti broj unetih kalorija. Gutljaj vode između zalogaja, takođe će smanjiti dnevnu kvotu kalorija i sprečiti prejedanje.

12. Ne ponašajte se kao da je to najbolji trenutak da se najedete

- Uz svaku hranu koja bude postavljena ispred vas za vreme zimskih praznika, podsetite sebe da vi ne postojite samo da bi jeli, već je hrana tu kako bi vam omogućila dovoljno energije u toku dana. Uvek pre sedanja za sto, ispoštujte svoja istinska osećanja gladi i sitosti. Budite ljubazni prema svojim domaćinima, probajte manje parče od svega i ne budite snob hrane. Ukoliko i prihvatite određenu hranu ali vam se ona ne dopadne, prestanite da je jedete. Niko vas neće okriviti govoreći vam da nemate ukusa.

13. Usporite

- Gde god da ste i šta god da jedete, usporite. Uživajte u hrani koju jedete. Na takav način, vi ćete jesti manje, osećaćete se zadovoljnije, a osetićete i sitost mnogo ranije.

14. Uvek razmišljajte prvo o svom zdravlju i krajnjem fitnes cilju

- Pre nego što uzmete zaalogaj, prisetite se svojih ciljeva, i ispunjenja plana za vežbanjem. Biće potrebno dosta truda i napora da pregurate zimske praznike bez dodatnog viška kilograma. Ne zaboravite da ste samo vi ti koji možete sebe i unos hrane iskontrolisati, i da na kraju sve zavisi samo od vas. Da ne zaboravimo, da je vaš krajnji cilj održavanje telesne težine ili čak i skidanje nekoliko kila viška. Budite aktivni i umereni u hrani, i vaši ciljevi biće ostvarljivi i tokom zimskim meseci.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas182
Juče243
Nedeljno1166
Mesečno3343
Ukupno669762

Currently are 16 guests and no members online