Masaža - šta podrazumeva i kako deluje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Početak primene masaže seže do samih korena nastanka civilizacije. Istraživanja pokazuju da je masaža primenjivana u dalekoj prošlosti u južnoj Africi, Egiptu, Vavilonu, Asiriji, Indiji, antičkoj Grčkoj i Rimu. Podaci iz starog Egipta ukazuju na to da se masaža primenjivala još u 12. veku pre naše ere. U svim jezicima sama reč masaža ima slično značenje. Na francuskom glagol “masser” znači utrljavati; arapska reč „mass” znači dodirivati, pipati; na sanskritu je to reč “makch”; na hebrejskom “mašež znači opipavanje, dok na grčkom “masso” znači stiskanje rukama; u latinskom “massa”znači pritiskanje prstima. Za razliku od drevne Grčke i Rima, u Evropi masaža nije bila u širokoj upotrebi sve do početka 19. veka. Bez obzira na drevno poreklo ove metode, naučno objašnjenje njenog dejstva na ljudski organizam nije postojalo sve do druge polovine 19. veka, kada dolazi do pravog procvata primene masaže.

 

Kako masaža deluje na ljudski organizam

Ukoliko zamislite da je vaše telo jedna velika fabrika a vaši mišići “radnici” u toj fabrici, kako bi mišići pravilno radili i dobro funkcionisali, potrebna im je dovoljna količina hrane, vazduha i odmora. U našem telu, krv opskrbljuje mišiće sa svim materijama koje su neophodne za normalnu funkciju i rad cele “fabrike” ili našeg organizma.

Masaža povećava cirkulaciju krvi u telu, što znači da donosi više kiseonika, a odnosi štetne materije iz ćelija organizma. Ujedno masažom možemo pomoći bolnim mišićima i zglobovima, povećati gibkost kože i tela, tonirati mišiće, pospešiti otpornost organizma i delovati antistresno.

Masaža nije samo očaravajuća relaksacija, već i preventivna metoda protiv nakupljanja stresa kao i za olakšavanje emotivne i fizičke napetosti. Mišići ispunjeni kiseonikom i relaksirani od ruku terapeuta, zahvalno će vam “odgovoriti” smanjenom napetošću, a vaše telo će uživati u novoj količini zdrave energije, što će sve zajedno učiniti vas manje umornima i spremnima za nove poslovne i druge obaveze.

 

Šta možete očekivati pri prvom odlasku na masažu

Trajanje masaže

Prosečno trajanje masaže celog tela traje oko 1h. Parcijalna msaža traje od petnaest minuta do pola sata, a podrazumeva masažu samo jednog dela tela (npr. ruku, nogu, ramena, leđa, stopala).

 

Odabir masaže

Prilikom odlaska na masažu, veoma je važno proveriti stručnu spremu terapeuta, koliko dugo se bavi masažom, koji tip masaže koristi, koliko dugo traje tretman, kakva ulja koristi, kakve kreme i proizvode koristi, kolika je cena tretmana i kada se može zakazati.

 

Bol pri masaži

Masaža ni u jednom trenutku procesa ne sme boleti (masaža vezivnih tkiva je izuzetak). Naravno da se mala količina boli može pojaviti ukoliko je mišić jako napet, ali ta bol treba biti minimalna. Ako je masaža nestručna i previše bolna postiže se kontra efekat tj. mišić na kojem se radi i oni koji ga okružuju, a ponekad i čitavo telo se zbog bola grči, pa rezultat može biti pogoršanje stanje.

Ako je masaža bila bezbolna ili sa vrlo malim povremenim bolovima, a nekoliko sati nakon nje ili sledeći dan osećate bolove u mišićima najverojatnije ste dobili upalu mišića. To se dešava iz istog razloga kao i u sportu, mišić koji se duže vremena zapuštao i nije koristio nakon povećane stimulacije reaguje upalom.

 

Kako se pripremiti za odlazak na masažu

Najbolje je obući nešto što je jednostavno skinuti i u čemu ćete se osećati prijatno nakon masaže. Pre skidanja terapeut će vam reći koliko odeće morate osloboditi, zavisno od vrste masaže za koju ste se odlučili.

Ni u jednom trenutku nemojte trpeti neugodnost (bilo koje vrste) ili bol jer od toga zavisi efekat masaže. Osim kvalifikacije terapeuta, važan je i način komunikacije koji ostvarujete, kao i osećaj poverenja jer ipak je vaše zdravlje u "terapeutskim rukama".

 

Neke vrste najprimenjivanijih masaža

1. Relax masaža

relax masaza

- Relax masažom se poboljšava cirkulacija i podstiče opuštanje mišića. Ovom masažom se otklanja napetost i eliminiše negativan uticaj stresa. Nežnim pokretima uklanjaju se mrtve ćelije, neguje i zateže koža.

 

2. Terapeutska masaža

terapeutska masaža

- Intezivnijim pokretima otklanja se napetost u mišićima, najčešće u ramenom i vratnom delu. Masažom se uklanjaju "čvorići" koji nastaju gomilanjem mlečne kiseline u mišićima. Preporučuje se kod bolnih stanja leđa i vrata i nakon stresnih događaja.

 

3. Sportska masaža

sportska masaza

- Ova vrsta masaže preporučljiva je sportistima i rekreativcima u cilju sprečavanja neželjenih posledica koje nastaju usled velikih fizičkih napora. Postiže se poboljšanje cirkulacije u mišićima, "buđenje" mišića pre napora ili opuštanje mišića nakon napora. Pokreti su jači i dublji i poseban focus se stavlja na mišiće koji su najznačajniji za sport kojim se bavite.

 

4. Aromaterapija

aromaTerapija

- Terapeutska masaža aromatičnim uljima. Doslovno znači lečenje mirisom. Otklanja bol i hroničnu napetost u ramenima, vratu i leđima.

 

5. Refleksoterapija

refleksoterapija

- Reflekoterapija stopala je terapeutska metoda koja se zasniva na stimulaciji refleksnih zona koje su povezane sa određenim unutrašnjim organima u cilju poboljšanja njihovih funkcija. Pomoću ove masaže mogu se rešiti mnogi zdravstveni problemi.

 

6. Hot-stone masaža

HotStone masaza

- Hot Stone masaža ili masaža vrućim kamenjem je specijalna vrsta masaže u kojoj se koristi glatko zagrejano kamenje za opuštanje mišića. Kamenje je najčešće bazalt, crni vulkanski kamen koji jako dobro upija i zadržava toplotu.Ovo je prvenstveno vrlo ugodna i relaksirajuća vrsta masaže. Toplina kamenja pomaže pri opuštanju ukoćenih mišića, poboljšava cirkulaciju i umiruje živčani sastav.

 

7. Anticelulit masaža

anticelulit masaza

- Današnja istraživanja ali i praksa pokazuju da je najučinkovitiji način borbe sa celulitom kombinacija različitih metoda od kojih jedna, najprirodnija i sa najvećim učinkom, je masaža. Naravno u ovaj  anti celulitni paket svakako ulazi i zdrava ishrana, fizička aktivnost (određene vrste sportova delotvorno utiču na sprečavanje ili smanjenje nastanka celulita), pa čak i vaš mentalni stav.

 

8. Regenerativna masaža

regenerativna masaza

- Regenerativna masaža niz je postupaka i masažnih metoda koje imaju za cilj vitalirizaciju energetskih procesa u našem telu. Ovim tipom masaže podstičemo telo na obnovu na svim nivoima. Neke naučne tvrdnje govore da dugovečnost ćelija u našem organizmu zavisi od njene mogućnosti oslobađanja od toksina.

 

9. Švedska (klasična masaža)

klasicnaMasaza

- Najuobičajeniji i najpopularniji vid masaže. Švedskа mаsаžа je klаsičnа mаsаžа u kojoj se upotrebljаvаju tehnike glаđenjа, gnječenjа, tаpkаnjа i vibrаcije. Izvodi se lokаlno ili po celom telu а uz nju se koriste i prirodnа eterična ulja.
Švedskа mаsаžа koristi nežne pritiske nа nаjosetljivijа i koščаtа mestа nа telu, kаo što su lice, ruke i stopаlа, i jаče pritiske nа mišićnа područjа kojа sаkupljаju stres, kаo što su vrаt i rаmenа. Posebnа pаžnjа kojа se posvećuje jаčini pritiskа čini švedsku mаsаžu izvrsnom zа opuštаnje. Izvodi se nа goloj koži, koja se prethodno nаtrljа uljem. 20 minutа mаsiranja je dovoljno za ledja, а 50 minutа pokriva celo telo (leđа, ruke i noge). Kod mаsаže terаpeut ispunjava želje gostа koje će obolele tаčke ili područjа mаsirаti. Mаsаžа deluje prijаtno i smirujuće. Preporučuje se zа smаnjivаnje nаpetosti u mišićimа, poboljšаnje cirkulаcije i protiv bolova.

 

10. Dubinska masaža

dubinska masaza

- Dubinska masaža (Deep-Tissue Massage) koristi spore pokrete, duboki pritisak i trenje. Maser se fokusira na bolna i napeta područja.Tokom mаsirаnjа obično se koriste losioni koji ublаžаvаju trenje tokom snаžnih pokretа kojimа se opuštаju mišići. Ovaj tip masaže je povremeno bolan, ali rezultati posle terapije su veoma dobri. Dubinska masaža tkiva preporučuje se za bolna ramena,ukočen vrat ili leđa. Ova masaža takođe otpušta toksine iz mišića, poboljšava cirkulaciju i smiruje umorne i bolne mišiće.

 

11. Šiatsu masaža

shiatsu masaza

- Šiаtsu (na japanskom "shi" znači prst , a "atsu" pritisak) se bаzirа nа trаdicionаlnoj istočnjačkoj medicini i koristi pritisаk prstimа nа određenа područjа telа. Pritisаk se nаnosi po posebnim tаčkаmа telа kаko bi se oslobodilа energijа i osigurаo slobodаn protok chi-jа. Mаser prilikom shiаtsu mаsаže koristi lupkаnje, stiskаnje i trljаnje. Shiаtsu podstiče opuštаnje mišićа, poboljšаvа cirkulаciju, fleksibilnost i otpuštаnje toksinа. Smаnjuje stres, sprečаvа pojаvu rаznih bolesti i smаnjuje krvni pritisаk.

 

12. Tajlandska masaža

tajlandska masaza

- Tajlandska masaža je bazirana na temelju 10 najvažnijih meridijana, odnosno energetskih kanala (Sib Sen) koji protiču kroz celo telo. Na tim energetskim kanalima nalaze se akupresurne tačke (prozori tela), koje su od velike važnosti u regulaciji životne energije. Tаjlаndskа mаsаžа imа i umirujući i energizirаjući učinаk. Mаseri prilikom tаjlаndske mаsаže koriste noge, kolenа, ruke i stopаlа kаko bi "mаnipulisаli" telom i doveli gа do rаznih položаjа i istezаnjа. Akupresurа, pritisаk mišićа, i pomerаnje određenih delovа telа zаjedno, tаkođe mogu biti deo ove mаsаže. Tаjlаndskа mаsаžа urаvnotežuje energiju telа, pročišćаvа um i povećаvа fleksibilnost. Tаkođe pružа i svojevrsnu internu mаsаžu telа, povećаvа cirkulаciju i smаnjuje stres.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 19 guests and no members online