Malokrvnost (anemija) - uzroci, simptomi i lečenje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Anemija predstavlja stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca. U tom slučaju, mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika organima kao što su mozak, srce i mišići smanjena. Na taj način ukoliko ste anemični osećate mentalnu i fizičku slabost. Kada je broj eritrocita smanjen, srce radi brže u pokušaju da većim proticanjem krvi nadoknadi manjak kiseonika u krvi siromašnoj eritrocitima.

 

Uzroci anemije

 • Gubitak krvi - Brojna oboljenja (bubrega, zglobova, krvotvornih organa i sl.);
 • Neželjena dejstava lekova;
 • Neadekvatna ishrana i nedostaci vitamina i gvožđa.

crvena krvna zrnca

Simptomi

Anemija se u nekim slučajevima vrlo teško otkriva, jer su rani simptomi veoma blagi. Anemija se može zameniti vrlo lako sa tegobama kod drugih vrsta bolesti ili nakon korišćenja lekova. Anemija vam može smanjiti energiju organizma do te mere da vam može otežati obavljanje najosnovnijih kućnih poslova. Ona pogoršava tegobe koje stvaraju i druge bolesti ukoliko se međusobno udruži pa pospanost, slabost, malaksalost i drugi simptomi postaju veoma izraženi.

Simptomi anemije su sledeći:

 • Umor - pospanost
 • Slabost - brzo zamaranje
 • Vrtoglavica i nesigurnost
 • Bledilo kože i sluznice usana, desni, konjuktiva, noktiju i dlanova
 • Ubrzan srčani rad - tahikardija
 • Osećaj hladnoće, naročito ekstremiteta-ruku i nogu
 • Tuga i depresija
 • Smanjanje seksualnih funkcija
 • Poremećaji sna i smanjenje apetita

Ukoliko imate pojačano delovanje bilo kojih od ovih simptoma, opšta preporuka je pregled kod lekara, a naročito ukoliko postoji osećaj intenzivnog zamora i drugih navedenih tegoba.

 

Anemija kao posledica nepravilne ishrane

Anemija koja se javlja kao posledica nepravilne ishrane, nije bolest, već fiziološki problem. Kada se javi, ne menja se količina krvi u organizmu, već njen kvalitet. Uzrok anemije može biti poremećena apsorpcija gvožđa. Najčešće posledice su prevelike upotrebe sirćeta, jakih začina ili vrućih napitaka. Gvožđe je veoma važno za proizvodnju hemoglobina, glavnog sastojka eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), koji prenosi kiseonik do svih ćelija organizma. U slučajevima kada padne nivo gvožđa, pada i nivo hemoglobina, eritrociti slabije vezuju kiseonik a samim tim tkiva počinju da osećaju taj nedostatak.

Poremećaj krvne slike mogu da ukazuju bledilo, umor, slab apetiti, ubrzan rad srca, česte glavobolje i povremene vrtoglavice. Osobe koje imaju ovakve simptome, trebale bi hitno da urade analizu krvi i posavetuju svog lekara.

 

Lečenje

Ukoliko se anemija ne leči na vreme, teško stanje organizma može dovesti do poterebe za transfuzijama krvi. Osim toga niske vrednosti ertitrocta mogu dovesti do dodatnih zdravstvenih problema. Anemija može dovesti do preopterećenja vašeg srca i pojave srčanih tegoba, u pokušaju da popravi dopremanje kiseonika u tkiva iz krvi siromašne eritrocitima. Anemija vam može otežati mentalne procese. Kada vaš mozak ne dobija dovoljno kiseonika, biće vam teško da učite, da pamtite a kasnije čak i da pišete, čitate ili normalno obavljate svakodnevne poslove. Ukoliko anemija dugo traje ili se simptomi pogoršavaju sve ovo može ozbiljno i trajno narušiti vaše zdravlje.

Pristupi u lečenju su različiti i mnogo zavise od uzroka anemije. Zbog toga je posle konstatovanja da bolujete od anemije, voma značajno otkriti njen uzrok. To se može samo uz stručnu pomoć lekara koji će vam odrediti strategije lečenja kao što su promena navika u ishrani ili primena lekova. Mi vam nikako ne preporučujemo da lečenje anemije obavljate bez prisustva odnosno kontrole lekara.

 

Savet

Kao što možete i sami videti, anemija uglavnom nastaje zbog neadekvatne ishrane i nedovoljnog unosa gvožđa putem hrane, a javlja se najčešće kod dece i trudnica. Kako bi sprečili nastanak anemije, u svoju svakodnevnu ishranu trebali bi uvrstiti namirnice bogate gvožđem. To se posebno odnosi na meso, živinu, ribu, jaja, džigericu, mahunarke, zeleno lisnato povrće i sveže sezonsko voće. Zapamtite da se gvožđe iz mesa, živine i ribe (tzv. hem gvožđe) u organizmu 4-5 puta bolje iskorišćava nego gvožđe iz drugih namirnica. Preporučuje se da se sveže voće i povrće unosi i za vreme glavnih obroka u manjim količinama, jer ove namirnice sadrže vitamin C koji pospešuje apsorpciju gvožđa.

Ukoliko pijete kafu, čaj ili neke druge slične napitke koji sadrže kofein, teobromin ili tanin, pokušajte da ih pijete najmanje jedan do dva sata pre ili nakon obroka, jer one otežavaju apsorpciju gvožđa.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas185
Juče243
Nedeljno1169
Mesečno3346
Ukupno669765

Currently are 13 guests and no members online