Koja vrsta fizičke aktivnosti ima najbolji učinak na raspoloženje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Uticaj fizičke aktivnosti na poboljšanje fizičkog stanja pojedinca nemerljivo je korisna i dokazana, ali koja i kakva vrsta fizičke aktivnosti je dobra za poboljšanje našeg raspoloženja. Fizička aktivnost u odnosu na mogućnost održavanja i poboljšanja psihičke dobrobiti pojedinca može biti posmatrana na različite načine:

  • kao jedan od činioca za moguće smanjenje stresa;
  • kao mogućnost kratkoročnih promena raspoloženja;
  • kao sredstvo postizanja zadovoljstva i uživanja ključnih za psihičku dobrobit.

Uticaj fizičke aktivnosti na psihički status vrlo je složen fenomen sa, za sada priličnim brojem nejednako intenzivno istraženih entiteta. Mnoge hipoteze pokušale su obljasniti razlog povezanosti vežbanja i boljeg mentalnog zdravlja, a od toga su:

  • fizičko-biohemijske pretpostavke;
  • hipoteza kardiovaskularne spremnosti;
  • hipoteza amina i endorfina.

Fizičko-biohemijska pretpostavka podrazumeva povezanost našeg tela i duha.

Osnovna premisa hipoteze kardiovaskularne spremnosti jeste povezanost stanja boljeg raspoloženja i aerobne izdržljivosti. Osnovna premisa amina jeste povezanost povećanog izlučivanja hemijskih materija koje služe kao neurotransmiteri i boljeg mentalnog zdravlja. Neurotransmiteri prenose signale od jednog nerva do drugog i od nerva do mišića. Teorijski vežbanje podstiče proizvodnju neurotransmitera koji pozitivno deluju na raspoloženje.

Hipofiza endorfina upućuje na povezanost vežbanja i proizvodnje materija u mozgu koje imaju uticaj na osobu koja vežba u smislu nastanka opšte euforije i smirenosti. Opšta euforija utiče na smanjenje depresije, anksioznosti i drugih negativnih raspoloženja.

Iako postoje neizostavna iskustva u preporuci pri izboru same fizičke aktivnosti s obzirom na momentalno psihičko stanje vežbača, pravih pokazatelja o tome koja bi vrsta aktivnosti, i pod kojim uslovima bila najpogodnija za pojedinca za sada nema. Istraživanja u tom smeru započela su sedamdesetih godina i intenzivno se sprovode, pa samim tim možemo dati okvirne preporuke šta jedan pojedinac u tom slučaju treba izabrati.

 pozitivno razmišljanje

 

Fizička aktivnost i postizanje pozitivnih psihičkih promena

Kako bi fizička aktivnost imala za cilj postizanje pozitivnih psihičkih promena, potrebno je odrediti i pratiti nekoliko kriterijuma.

Prema sveobuhvatnim istraživanjima, aktivnosti bi trebale biti aerobne, zatvorenog tipa, nekompetitivne, i potrebno je paziti na broj ponavljanja i brzinu pokreta. Tokom fizičkih aktivnosti, vežbač je prisiljen da "menja" ritam disanja, što povoljno utiče na smanjenje neugodnih osećaja. Mnoge studije su proučavale odnos između aerobnog vežbanja i lučenja endorfina, proučavajući ulogu tih peptida u euforiji indukovanoj vežbanjem i smanjenju osećaja bola. Tako se endorfini često spominju u osećaju euforije poznatim pod pojmom eng. „runner's high“, koje predstavlja opušteno psihološko stanje koje vrlo često doživljavamo tokom ili nakon jednog vežbanja. 

Sa druge strane kompetitivne aktivnosti proizvode stres umesto da ga smanjuju. Birajući ovakvu vrstu fizičke aktivnosti osiguraćete mogućnost takmičenja samim sobom, sticanje većeg samopouzdanja i veći osećaj kontrole, 

Zatvorene aktivnosti podrazumevaju vremenski i prostorno predvidljivu fizičku aktivnost dok otvorene zahtevaju reagovanje na promenjive uslove okoline, i često uzrokovanje dodatnog stresa. Zatvorene aktivnosti, pružiće vam kontrolu brzine pokreta i jednostavan motorički program (trčanje, plivanje, spinning, brzo hodanje, joga i sl.) gde se možete isključiti iz okoline i posvetiti razmišljanju i opuštanju. Takva posvećenost vlastitim mislima blagotvorno će uticati na vaše sveukupno psihičko stanje.

Iz istih razloga veoma je važno paziti na broj ponavljanja i brzinu izvođenja pokreta. One pomažu introspektivnom razmišljanju u toku vežbanja i utiču na psihičke promene. Samim tim veoma je važno ukoliko želite adekvatne psihološke uticaje, da dobro izaberete frekvenciju, intenzitet i trajanje vežbanja.

Frekvencija se odnosi na uključenost u nedeljni ili mesečni program vežbanja. Za poitivan učinak na psihičko raspoloženje, preporučuje se fizička aktivnost najmanje tri puta nedeljno.

Intenzitet vežbanja predstavlja napor koji ulažete prilikom fizičke aktivnosti. Većina autora preporučuje umereni (60% od maksimalnog srčanog pulsa) intenzitet dok pojedini autori čak preporučuju i visoki 70-80% (od maskimalnog srčanog pulsa). U uslovima veoma niskog intenziteta, 40% (od maksimalnog srčanog pulsa), takozvani aktivni odmor, ne javljaju se korisni psihički učinci.

Kada govorimo o trajanju jedne fizičke aktivnosti i uopšte dnevnog programa vežbanja, smatra se da je za postizanje minimalnih psihičkih promena potrebno najmanje 20-30 minuta dnevno, a za puni psihološki učinak preporučuje se do 60 minuta dnevno.

Osnovni preduslov za ispunjenje psiholoških uslova je uživanje i zadovoljstvo izabranom fizičkom aktivnošću. Osobe koje fizička aktivnost zabavlja, veeseli, i koje vežbaju pre svega zbog svog zdravlja, osiguraće i veće i sigurnije psihološke učinke. Važno je napomenuti i da se svi poizitivni učinci mogu vrlo lako izgubiti ukoliko osoba prestane da se bavi fizičkom aktivnošću. 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 60 guests and no members online