Barijatrija - lečenje ekstremne debljine

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Pored većine osoba koje mogu pravilnim načinom ishrane i redovnom fizičkom aktivnošću redukovati višak kilograma, postoji i jedan manji procenat onih kojima telesna težina predstavlja ozbiljan problem jer nisu u mogućnosti da se izbore sa njom na bilo koji drugi način, već samo operacijom, koja je najčešće uspešna i problem preterane gojaznosti obično vrlo uspešno rešava.

Ekstremnu gojaznost nazivamo onu koja se definiše indeksom telesne mase preko 40kg / m2, a karakteriše se viškom od 50 kg. Iako se u nekim situacijama za operaciju mogu opredeliti i oni koji imaju BMI (Bio maseni indeks) do 35 ukoliko im telesna težina predstavlja probleme sa srcem, plućima, kostima ili mišićima, ili imaju probleme sa normalnim funkcionisanjem u zajednici. Kao što možda i sami znate osobe koje pate od ogromne gojaznosti vrlo često su nepravedno osuđene i izvrgnute osudama od strane drugih ljudi, pa se stoga na operaciju mogu odlučiti i zbog psiholoških činioca.

 

Barijatrija

bariatrija operacija

Predstavlja operativno uklanjanje viška kilograma. Barijatrija je reč iz starogrčkog jezika i označava "lečenje debljine". To nije estetska hirurgija, ona ne podrazumeva liposukciju, već prvenstveno rešavanje ozbiljnog zdrastvenog problema. Mnogi pacijenti se zadržavaju u bolnicama radi izrazito lošeg zdrastvenog stanja i kako bi ih pravilno pripremili na ovaj poduhvat.

Veoma je važno naglasiti da se barijatrija preduzima nakon što mere poput pravilne ishrane, fizičke aktivnosti ili smanjenog unosa kalorija ne pokažu adekvatne rezultate, uz naravnu preporuku lekara i kontrola.

Barijatrija podrazumeva nekoliko hiruških zahvata kojima se laički rečeno - smanjuje veličina želuca. Cilj je da se kombinacijom složenih zahvata odstrani deo želuca i jednostavno smanji njegova veličina. Smanjenje želuca podrazumeva zatvaranje jednog njegovog dela dužine oko 5cm. Želudac biva zatvoren prstenom čija je uloga da usporava prolazak hrane i stvara duži osećaj sitosti kod pacijenta.

Druga varijanta podrazumeva stezanje želuca savitljivom vrpcom u dva dela od čega donji mora biti veći, kako bi se postigao raniji osećaj popunjenosti želuca - odnosno sitosti.

Još jedna od opcija predstavlja operaciju želudačnog zaobilaženja sa ciljem smanjenja obima želuca i usporavanja prolaska hrane. Predstavlja skraćivanje puta deljenjem želuca i spajanjem dela tankog creva na jedan njegov deo, a drugog na drugi.

Neke od nuspojava koje su moguće nakon ovakvih operacija jeste i smanjenje proteina u organizmu kao i nekih vitamina. Operacija sa postavljanjem bypasa nosi sa sobom smanjenje količine gvožđa, vitamina B12, smanjenu apsorpciju kalcijuma i vitamina D.

 

Balon

balon

Jedna od popularnijih nehiruških endoskopskih metoda jeste i postavljanje želudačnog balona. Balon se postavlja uvođenjem kroz usta i jednjak na vrhu katetera. Nakon postavljanja u želudac, kateter se puni fiziološkim rastvorom - plavo zelenkaste boje, u zavisnosti od potreba pacijenta. Nakon punjenja balona, kateter se izvlači iz balona, a poseban ventil sprečava isticanje tečnosti. Ovakvom metodom moguće je izgubiti i do 20 kg za nekoliko meseci.

U početku je moguće očekivati mučnine, nagon za povraćanje i grčeve sve dok se organizam ne navikne na strano telo. U ovoj fazi je potrebno unositi mnogo manje tečnosti i izbegavati konzumiranje teške hrane. Potrebne su redovne lekarske kontrole kako bi se smanjile i izbegle komplikacije vezane za položaj i svrhu balona u organizmu. Ova metoda nosi sa sobom i nekoliko pravila kako ne bi došlo do oštećivanja balona i curenja tečnosti kojom je balon napunjen. Potrebno je konzumirati manje porcije hrane, bogatije povrćem i voćem koje obiluju vlaknima kao i tečnosti poput vode, čaja i sokova bez dodatnog i veštačkog šećera. Izbegavati kafu, gazirana pića i slatkiše, masniju i jače začinjenu hranu. Balon se u želucu zadržava šest meseci, nakon kojih se vadi uz intravensku anesteziju.

Još do pre nekih 20-ak godina ovakve metode su bile nesigurne i nedovoljno istražene, za razliku od danas kada možemo reći da su 100% sigurne, a oprema i tehnika usavršene.

 

Savet

Bez obzira na sigurne i usavršene metode hiruških ili nehiruških intervencija viška telesne težine, osim ukoliko nemate zdrastveni problem, veliki savet je da umerenu količinu hrane i pića unosite u sebe i ne izazivate nastanak problema. Mnogo je lakše baviti se laganijom fizičkom aktivnošću, korigovati sebe u hrani i piću, nego ispaštati kasnije i stvarati sebi mogućnost nastanka brojnih oboljenja.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 18 guests and no members online