Šta se dešava sa našim telom od rođenja do starosti

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Od rođenja pa sve do starosti i na kraju prirodne smrti, naša tela se konstantno menjaju. Ukoliko je normalno stanje hipofize, ljudski hormon rasta doprinosi u ovim procesima.

Čim se rodimo, počinje prirodan razvoj mišićne snage i nervnog sistema. Jedna od prvih stvari koje naučimo od rođenja da radimo jeste da fokusiramo svoje oči. Već u drugoj godini života naš vokabular reči počinje da dobija smisao. Nadalje kreću da se razvijaju finiji mišići i motoričke funkcije. Kasnije, pubertet prouzrokuje brzi rast i razvoj i hormonalne promene. Kada dostignemo polnu i fizičku zrelost naš razvoj se završava, i tada zbog svih ovih promena možemo se zahvaliti ljudskom hormonu rasta.

U 30-im i ranim 40-im, nivo hormona rasta u našim telima počinje da opada. Naš metabolizam se prirodno usporava izazivajući nastanak mnogih sredovečnih promena na našem telu, koje mnogi pokušavaju da izbegnu. Između 40 i 60 godina primećujemo opadanje snage u mišićima zajedno sa našim sluhom i vidom. Kasnijih 50-ih i ranih 60-ih primećujemo i propadanje kognitivnih funkcija. Prelaskom u kasnije 60 i na dalje primećujemo da naša koža postaje manje elastična, a zglobovi i kosti krte. Medicinska stanja kao što su srčane bolesti, hipertenzija ili neke vrste kancera su mnogo verovatnije jer naša tela nisu u stanju da se oporavljaju i budu zdrava kao nekad. U ovom trenutku naš ljudski hormon rasta čini samo jednu petinu onoga što je nekada bio.

 sta se desava sa nasim telom

 

Šta se dešava sa mišićnom masom kako starimo

Kao što su i mnogi od nas primetili, prirodno se kako starimo naša mišićna masa smanjuje. Počevši već od četvrte decenije života, odrasli mogu izgubiti od 3-5% mišićne mase po jednoj deceniji života, a pad mišićne mase se povećava za 1-2% nakon 50-te godine života. Mišići nas kao što znate čine snažnijim, sagorevaju kalorije i pomažu da održimo našu telesnu težinu, a vrlo su važni u odnosima ravnoteže i snage kostiju. Bez ova tri činioca gubimo svoju nezavisnost i mogućnost slobodnih pokreta.

Dobra vest je da se mišićna masa može povećati u bilo kom dobu našeg života. Nakon četvrte decenije života preporučuje se dva do tri puta nedeljno umerenog treninga snage i tri do pet puta kardio treninga. U mnogobrojnim istraživanjima kod svih osoba koje su učestvovale u istraživanju (različitih godina od 60-90), povećana je mišićna masa čak i za samo 2-3 meseca vežbanja. Generalna preporuka je korišćenje opterećenja sa kojim se može bez preteranog cimanja raditi vežba od 12-15 ponavljanja u 2-3 serije.

 

Šta se dešava sa izdržljivošću kako starimo

Kao i sa mišićnom masom, i izdržljivost se prirodno smanjuje sa godinama. U jednom istraživanju u kome su učestvovale osobe starosti od 70-80 godina, istraživači su pronašli vezu između brzine kojom su osobe se kretale i rizika od prerane smrtnosti, kardiovaskularnih bolesti i ograničene mobilnosti. Rezultati istraživanja su pokazali da one osobe sa najsporijim prirodnim hodom, imaju i najveće rizike od mnogobronih bolesti ali i prerane smrti. U stvari svaki dodatni minut hoda određene distance postavljao je veće rizike za ove osobe. Oko 13% osoba koje su učestvovale u istraživanju nije moglo da završi zadato rastojanje zbog umora ili simptoma (gubitak daha, grčevi, bolovi u grudima i sl.).

Drugo istraživanje je pokazalo da osobe koje hodaju 30 ili više minuta dnevno imaju i manji broj smrtnih slučajeva od onih koji hodaju manje. Zanimljivo istraživanje je pokazalo da i muškarci i žene koji su bili strastveni pušači ili su imali neki tip gojaznosti, da ukoliko su hodali više od trideset minuta dnevno bili su zaštićeni od prerane smrti.

 

Šta se dešava sa fleksibilnošću kako starimo

Kao i sve ostalo, pogađate smanjuje se. Međutim, jedna studija je pokazala, ali ne i sve studije urađene na ovu temu, da su pojedinci pokazali značajna poboljšanja kada su se uključili u trenažni proces koji je uključio vežbe istezanja. Nažalost, studije fleksibilnosti osoba prema godištima nisu kompletne kao kod mišićne mase i izdržljivosti, ali svakako savetuju da svako od nas treba da radi propisane vežbe za istezanje, najmanje dve po mišićnoj partiji (vrat, rame, ruke, leđa, kukovi, kolena, skočni zglob) po 10-15 minuta dnevno. Još uvek nije dovoljno jasno koliko dugo starije osobe treba da rade trening fleksibilnosti kako bi zadržale mobilnost pokreta, funkciju zglobova i opšte zdravlje, ali generalna preporuka je da sve dok nam prija vežbanje i fizička aktivnost dobro je po nas. Bilo koja vrsta istezanja koja izaziva neugodne bolove i preznojavanje treba se strogo izbegavati.

 

Šta se dešava sa stabilnošću kako starimo

Stabilnost opada kako starimo, a najveći problem povezan sa tim su i padovi koji u starosti mogu biti jako opasni. Prema jednom istraživanju, jedna od tri osobe starije od 65 godina pada jednom godišnje a svi padovi između 65 i 85 godina uključuju oko 85% fraktura i drugi su vodeći uzrok povreda kičmene moždine i povreda glave. Istraživanja su pokazala da su padovi bili umanjeni kod osoba koje su se nekad bavile nekom fizičkom aktivnošću. Ukoliko se pak osobe nikad nisu bavile nekom fizičkom aktivnošću a cilj je povećanje svesti o ravnoteži, opšta preporuka je praktikovanje tai-chi vežbi (izvrsnih za sve osobe kao pomoć u povećanju svesti o svom telu i poboljšanju stabilnosti).

Opšta preporuka je da izaberete vežbe ili fizičku aktivnost koja je specifična i usko povezana sa aktivnostima koje obavljate tokom dana. Na primer, ukoliko imate smanjenu stabilnost tokom hodanja, probaćete da radite vežbe balansa na jednoj nozi, kako bi povećali stabilnost tela. Tai-chi je odlična fizička aktivnost jer uključuje spore, koordinisane pokrete, a naročito je korisna za ravnotežu.

 

Šta se dešava sa kostima kako starimo

Kosti imaju tendenciju da smanjuju gostinu kako starimo, a za neke pojedince može dovesti i do nastanka osteoporoze. Osteoporoza je bolest niske gustine kostiju i može dovesti do povećanog rizika od preloma. Prema podacima nacionalne fondacije za osteoporozu, osteoporoza i niska gustina koštane mase, utiču na 55% ljudi starijih od 50 godina.

Loša vest je da je osteoporoza odgovorna za više od 1,5 miliona preloma godišnje, uključujući više od 300.000 preloma kuka, 700.000 fraktura lobanje, 250.000 fraktura zglobova i oko 300.000 fraktura ostalog dela tela. Dobra vest je ipak da vežbanjem i redovnom fizičkom aktivnošću možemo povećati gustinu kostiju čak i kod starijih osoba. Istraživanja pokazuju da podizanje i rad sa manjim kontrolisanim opterećenjem, pa čak i samo hodanje, može povećati gustinu koštane mase. Razlog za to je što podizanjem težina mišići rade, postavljajući dodatni stres na kosti koje odgovaraju na to povećanom gustinom.

 

Koliko fizičke aktivnosti mi je potrebno za očuvanje kondicije i opšteg zdravlja

Američki koledž za sportsku medicinu i Maeričko udruženje za srce nedavno su objavili opšte smernice za fizičku aktivnost sa akcentom na starije osobe.

Aerobne vežbe (kardio)

- Aerobne vežbe podrazumevaju sve vrste kretanja (hodanje, ples, plivanje, biciklizam i sl.) i naročito za starije osobe preporučuju se umerene aerobne vežbe u trajanju od 30 minuta 5 dana nedeljno ili energičnija fizička aktivnost u trajanju od minimum 20 minuta tri dana nedeljno. Umerena aktivnost podrazumeva kada se osećate zagrejani sa blago ubrzanim disanjem, dok energična aktivnost podrazumeva da se osećate zadihani i oznojeni.

Vežbe sa opterećenjem

- Kada govorimo o očuvanju zdravlja za starije osobe se preporučuje najmanje 2 dana obavljanja fizičke aktivnosti sa laganijim opterećenjem i to 8-10 vežbi koristeći velike mišićne grupe. Velike mišićne partije su leđa, noge, stomak i grudi.

Vežbe fleksibilnosti

- Kako bi održali mobilnost pokreta ili povećale fleksibilnost, starije osobe bi trebalo da rade vežbe istezanja najmanje dva dana svake nedelje i to ne manje od 10 minuta.

Vežbe stabilnosti

- Kako bi smanjile rizik od povreda i padova, starije osobe bi trebale da rade ovakve vežbe najmanje 2-3 dana nedeljno po određenom programu ili samostalno. Preporučljiv je program po imenu tai-chi.

 

 

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 4 guests and no members online