10 prirodnih načina da prkosite svojim godinama

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Ukoliko kupujete časopise o zdravlju, ili pratite reklame o proizvodima za očuvanje zdravlja, često možete primetiti mnoge reklame proizvoda koji tvrde kako vas mogu vrlo brzo podmladiti. Časopisi i reklame nam starenje prikazuju kao nešto čega bi trebali da se stidimo, i nešto što bi trebalo sakriti, ali priznaćete da je starenje ipak neizbežno. Ne postoji jedna ili dve alternative koje nas mogu učiniti drugačijim. Trebali bi da u stvari budemo ponosni na naše godine, mudrost i iskustvo. Međutim, bilo ko sa srednjim godinama, svakako smatra da je dotadašnje stečeno životno znanje i iskustvo vredno, međutim fizički izgled i sve ostalo što ide uz to, može se reći da svakako i nije najpoželjnije.

Iako brojni kozmetički preparati i procedure mogu imati svoje mesto u vašoj dnevnoj rutini ulepšavanja i održavanja zdravlja i lepote, postoji i mnogo prirodnih načina (koje ne primećujete) a koji vam mogu pomoći da usporite prirodni proces starenja. Ne treba zaboraviti da je pravi ključ uspeha očuvanja mladosti, da se i sami tako i psihički osećate i razmišljate na isti način. Kao što znate ne postoji nijedna čarobna krema ili procedura koja nas može "spasti" od svakodnevnog hroničnog stresa, prevelikog unosa hrane, ne kretanja i sl. Dakle mnogo onoga što svakodnevno radimo utiče i na naš organizam.

U ovom tekstu pokušaćemo da vam navedemo kako svakodnevne navike i stvari koje radite možete preokrenuti u svoju korist, stvari koje ne koštaju ništa a čine dobro, stvari koje bi trebale da učine da se osećate jakim i punim energije.

 

Podesite svoj um - vi kontrolišete kako ćete se osećati

Mnogobrojna istraživanja su potvrdila da se brzina starenja obavlja na ćelijskom nivou. Mnoge od naših svakodnevnih navika kao što su ishrana, fizička aktivnost, upravljanje stresom, san i ostale, mogu doprineti u poboljšanju tela da popravi oštećene ćelije i uspori starenje ili utiče na njihovu razgradnju i ubrza proces starenja.

Tradicionalna medicina fokusira se na lečenje bolesti sa ciljem produžetka života. Međutim, brojni zdrastveni radnici rade pre svega sa ciljem da utiču na prevenciju bolesti na prvom mestu. Bolest se javlja kada mi sami ne uspemo da svoja tela i umove očuvamo aktivnim, a krajnji rezultat je neizbežno starenje. Artritis, osteoporoza, visok krvni pritisak, povišen holesterol, bolesti srca pa čak i demencija javljaju se zbog akumulacije nezdravih svakodnevnih navika, pre nego zbog prirodnog starenja i otkucavanja biološkog sata.

Zapamtite da od vašeg sna i trenutka buđenja, svaka pojedinačna radnja koju uradite utiče na to da li ćete produžiti svoj život i njegov kvalitet ili ne. Na neke stvari u svom životu zaista ne možemo da utičemo (nrp. slučajan pad i isčašenje zgloba) ali na svoje postupke svakako možemo, i trebali bi da ih budemo svesni u svakom trenutku ukoliko želimo najbolje od svog života.

 

Vežbanje - izvor mladosti

Ako krenete ulicom bez obzira gde se nalazili, i sami možete razlikovati osobe koje se bave ili su se bavile nekom fizičkom aktivnošću od onih koje nisu. One koje stoje uspravno, hodaju bez napora, nemaju previše masnih naslaga, zasigurno brinu o svom zdravlju i bave se povremeno ili često nekom aktivnošću, a zasigurno će izgledati i mlađe od svojih savremenika. Ovde ne želimo da napominjemo da dobar trening pruža osećaj zadovoljstva i brojne koristi već šta vežbanje može učiniti vašem telu:

  • aerobne vežbe - ili kardio vežbe povećavaju cirkulaciju u celom telu, jačaju srce i pluća. Ovakve vežbe pomažu varenju, smanjuju anksioznost i stres i poboljšavaju kvalitet našeg sna. Vežbe poput šetnje, džoginga, planinarenja ili plesova mogu uticati i na očuvanje koštane mase. 
  • anaerobne vežbe - ili trening snage utiče na povećanje mišićne i koštane mase, sprečava nastanak osteoporoze, ubrzava naš metabolizam i pomaže održavanju zdrave telesne težine i mladalačke figure. Trening snage nas čuva od padova jer poboljšava našu ravnotežu i sprečava teže pucanje kostiju.
  • životne svakodnevne aktivnosti - kao što su baštovanstvo, tresenje tepiha, nošenje kesa iz prodavnice, košenje trave, kopanje i sl uključuju i fizičku i mentalnu stimulaciju, održavajući nas mlađim i prirodno oblikuju naše telo. Stručnjaci se slažu da što se više krećemo, bez obzira ukoliko ne upražnjavamo neke tradicionalne vrste fizičke aktivnosti, činimo dobro i našem umu i telu.

 

Vi ste ono što jedete

Mnogo toga je već napisano o ishrani kao moćnom borcu protiv mnogih bolesti, jačanju imuniteta i poboljšanju zdravlja. Hrana oko nas je mnogo moćnija od bilo kojih suplemenata (dodataka ishrani) i zamena obroka, jer omogućava apsorbovanje prirodnih hranjivih materijala. Bez obzira kakva nam je genetika i kako smo se do sada hranili, mišljenja smo da svako od nas ukoliko to pre svega i zaista želi može da promeni i uravnoteži svoju ishranu, a sve što je potrebno jeste malo informisanja i pravilne edukacije. I samo smanjivanje šećera i veštački obrađenih namirnica, smanjenje unosa alkohola i gaziranih i veštačkih sokova, može doprineti vašem zdravlju. Ne razmišljajte o ukusima već o nutritivnim sastojcima, jer hrana ne bi trebala da bude smisao vašeg načina života već bi trebali da razmišljate o hrani kao potrebi za očuvanjem i produžetkom vašeg zdravlja.

 

Dovoljno spavajte

Svako od nas je makar jednom iskusio nesanicu ili ostajanje do sitnih sati iz opravdanih ili neopravdanih razloga, a znake neprospavane noći primetio sutradan pogledavši sebe u ogledalu. Podočnjaci i bledilo na vašoj koži ukoliko su učestali definitivno će uticati da izgledate umorno i "staro".

Većina nas, nažalost zbog teškog finansijskog stanja i rada na mnogim poljima kako bi se opstalo u teškim vremenima, često nema dovoljno sna i spava manje i od 6h tokom noći. Nažalost ovakav način života može dovesti do raznih virusnih infekcija, bolesti srca i moždanog udara, gojaznosti i pada mentalnog stanja.

Ukoliko je vaš nedostatak sna uslovljen obavljanjem više obaveza u toku dana, razmislite da li je ono i zaista efikasno iskorišćeno s obzirom na vaš umor i iscrpljenost. Dajte sve od sebe da prilagodite svoj način života i obaveze i pružite sebi makar 7-8 sati sna.

Međutim, ukoliko je vaš nedostatak sna uslovljen hrkanjem partnera, nesanicom ili zbog nekih drugih noćnih poremećaja, neke jednostavne promene stavova i navika i jednostavno prilagođavanje života moglo bi da pomogne. Smanjite unos kofeina, zapišite stvari koje treba da obavite tokom sutrašnjeg dana i pokušajte da ne razmišljate o njima, izbegavajte pretrpavanje hranom tokom noćnih sati, pokušajte da smirite svoj organizam tokom noćnih sati i izbegavajte bilo kakvu vrstu stresa ukoliko je to moguće.

 

Umirujte sami sebe godinama koje su pred vama

Hronični stres nakupljan godinama razara naša tela ostavljajući pustoš i čineći nas da se osećamo starije nego što i zaista jesmo. Visok krvni pritisak, gojaznost, srčana oboljenja, upale - sve je to povezano usko sa hroničnim stresom. Istraživanja su pokazala da stres suzbija naš imuni sistem i čini nas sklonim bolestima i infekcijama.

Sve što učinite na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou za upravljanje i ublažavanje stresa imaće direktan uticaj na vaš izgled i sveukupno zdravlje. Ostavljajući nekoliko minuta za sebe svakog dana (meditacija, duboko disanje, joga i sl.) pružate sebi prirodni lek za očuvanje zdravlja i dobrog izgleda.

 

Vodite brigu o svom osmehu

Većina osoba i ne razmišlja o svojim zubima, ali zdravlje tela počinje od vaše usne duplje. Kod zubara većina nas odlazi kada nastane neki problem, a kontrole se retko praktikuju. Međutim, pojedinci sa oboljenjima desni su više skloniji i ka bolestima srca i pluća. Za osobe koje su dijabetičari, lečenje problema desni može pomoći u kontroli šećera u krvi. Priznaćete da ništa ne može da utiče da se osećate starije od žutih, obolelih ili otpalih zuba.

Zube bi trebali oprati najmanje dva puta, pre doručka i pre odlaska na spavanje. Svi znamo da bi zube trebalo prati oko 2 minuta ravnomernim pokretima odozgo na dole za gornje, i odozdo na gore za donje zube, ali da li se svako od nas i pridržava toga? Svoju četkicu bi trebali da menjate na dva do tri meseca, a profesionalno čišćenje kamenca da praktikujete najmanje dva puta godišnje. Ukoliko ste već doživeli ili već imate klimave zube, karijes, krvarenje desni, razmislite o postavljanju implanta na zube. Zdravlje zuba će vratiti svežinu vašeg osmeha , svežiji dah i uticati na celokupno zdravlje.

 

Zaštitite oči i kožu od sunca

Ništa ne utiče na brže starenje kože, nego preterano izlaganje suncu. Kolagen, strukturni protein kože, razlaže se pod uticajem UV zračenja. Sunčevi zraci takođe povećavaju proizvodnju slobodnih radikala koji razaraju ćelije kože. Iako mnogo ljudi koristi kreme kao zaštitu, one često nisu ni približno dovoljne.

Pored toga što su naočare dobar modni detalj, one sa zaštitom od UV zraka, sačuvaće zdravlje vaših očiju i sprečiti nastanak bora oko očnih kapaka.

Izbegavanje jakih sunčevih zraka u najtoplijem delu dana, nošenje adekvatne odeće i obuće, nošenje naočara i šešira, nanošenje kreme kao zaštita od UV zračenja, sve su to dobre ideje koje će vam pomoći da očuvate i produžite vaše zdravlje.

 

Ne zanemarujte svoje uši

Naše uši sadrže sitne dlačice koje vibriraju kao odgovor na zvučne signale oko nas. Potom zvučni signali dolaze do slušnog nerva, što nam omogućava da čujemo i tumačimo zvukove. Međutim, previše vibracija usled velike izloženosti prejakim zvučnim signalima, može oštetiti vaš sluh.

Muzika je ta koja nas pokreće i opušta, ali sve ima svoju granicu. Međutim, ukoliko uživate u dobrom i jakom tehno zvuku, ili često odlazite na rok koncerte, možda bi trebalo da razmislite o kupovini čepića za uši koji prigušuju jake zvukove i štite bubne opne. Zapamtite, ništa neće uticati da se osećate starije, nego da ne možete da čujete jasnu konverzaciju pored vas. 

 

Smanjite pušenje i konzumiranje alkohola

Svi znamo da pušenje ubrzava proces starenja i skraćuje životni vek (i kvalitet života) značajno. Smanjen kapacitet pluća, emfizem, kao i bolesti srca, sve su povezane sa pušenjem, da ne spominjemo štetan efekat na vaš izgled. Pušenje je dokazano sa korelacijom nastanka bora oko usana, žutim zubima, odvratnim zadahom i starenjem kože. Od svih navika stečenih tokom života, pušenje je prva koju bi trebali odmah ukloniti ili zameniti sa nekom zdravijom.

Alkohol je druga vrlo loša navika o kojoj bi trebali da razmislite. Ograničite unos alkoholnih pića na dve čaše za muškarca i jednu za žene. Hronično konzumiranje alkohola nepovoljno utiče na gotovo svaki fiziološki proces u našem telu. Savet je da ukoliko povremeno uživate u čašici ili dve, to je u redu, međutim ukoliko se često opijate, razmislite da povremeno obiđete svog lekara.

 

Vaš mozak - da li ga koristite

Kada sretnemo stariju osobu sa mentalnom oštrinom, često umemo da kažemo: "Da li možete da verujete da ima 80"? jer takva osoba nam izgleda mlađe.

Iako demencija ima genetsku komponentu, način života ima ogroman uticaj na to da li će se istorija ponoviti. Mnoge navike, kao što su vežbe i zdrava ishrana, mogu da zadrže moždane funkcije i u poznim godinama. Mnoga istraživanja pokazuju da starije osobe koje održavaju "zdravlje mozga", imaju isti kvalitet života kao i mlađe osobe.

Kako bi izoštrili svoj um, igrajte igre poput šaha, sudoku ili ukrštenica. Što više čitajte, odlazite u pozorište, naučite neki strani jezik, naučite da svirate neki instrument. Sve što radite podstiče vaš um i korisno je za zdravlje vašeg mozga.

Pokušajte da održavate prijatejstva i društvene veze. Društvene mreže su svakako uvek tu da nam pomognu oko pronalaska daljih rođaka ili prijatelja, ali direktan kontakt je uvek dobar za izoštrenje i očuvanje zdravlja našeg uma.

 

Savet

Ne zovite plastičnog hirurga da odloži vašu starost, već oprobajte neke od sigurnih i proverenih prirodnih saveta koji će vam zasigurno pomoći da se osećate bolje i zdravije. Uradite na vreme sve što možete da usporite prirodan proces starenja, i uživajte i u svojim poznim godinama sa što manje problema.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas173
Juče243
Nedeljno1157
Mesečno3334
Ukupno669753

Currently are 19 guests and no members online