Kako nastaje infarkt i kako pružiti prvu pomoć osobi u opasnosti

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Akutni infarkt miokarda (srčani udar) nastaje zbog naglog prekida protoka krvi kroz krvne sudove, upravo one koji snabdevaju srčani mišić neophodnim kiseonikom i hranjivim materijama. Razlog prekida cirkulacije obično nastaje zbog začepljenja krvnih sudova masnim naslagama i sitnim krvnim ugrušcima, po imenu trombini, koji nastaju na njima. Ako dotok krvi bude sprečen tokom dužeg perioda vremena, može doći do umiranja ćelija u srcu, permanentnog oštećenja srca, opasnih aritmija (nepravilnih otkucaja srca) ili čak i zatajenja rada srca.

 

Kako nastaje srčani udar

Srčani udar nije trenutan događaj, već se razvija jedno duže vreme, najčešće tokom četiri do šest sati. U tom je razdoblju svaki minut dragocen, naročito zato što najveći broj oštećenja nastaje već u prvom satu, a čekanjem se samo povećava opseg oštećenja ćelija srčanog mišića. Zato, ponovno uspostavljanje protoka krvi kroz začepljenu koronarnu arteriju u prvom satu od pojave početnih znakova srčanog udara može biti od ključne važnosti za preživljavanje.
Statistički podaci pokazuju da više od 50 posto ljudi koji dožive srčani udar čeka više od dva sata pre nego što potraži medicinsku pomoć. Iz navedenog proizlazi da je od izuzetne važnosti pravovremeno prepoznati znakove srčanog udara kako bi se moglo reagovati na vreme.

 

Kako prepoznati simptome srčanog udara

Navodimo najčešće simptome srčanog udara iz razloga što oni mogu biti brojni i raznoliki i ne moraju se pojaviti svi odjednom.

Jedan od prvih i veoma važnih simptoma jeste nagla i jaka bol u grudima popraćena:

1. znojenjem
2. otežanim disanjem
3. mučninom ili povraćanjem

Bol koja se sa grudi širi na ruke, ramena, vrat i vilicu popraćena je:

1. vrtoglavicom
2. brzim i nepravilnim radom srca
3. gubitkom svesti

Nije retko ni širenje bolova samo u desno ili čak oba ramena. Ređe se bol može širiti u vrat, donju vilicu ili gornji deo trbuha. Srčani udar može proći i bez simptoma, pri čemu je reč o "tihom infarktu". Znak upozorenja može biti i ponavljajuća bol u grudima koja se javlja pri naporu i popušta nakon odmora. Simptomi srčanog udara neće nestati sa odmorom. Zato je važno prepoznati rane faze srčanog udara i tražiti hitnu pomoć. Lečenje je potrebno kako bi izbegli sigurnu smrt. Ponekad lekovi mogu smanjiti oštećenje na srčanom mišiću koje je nastalo prilikom srčanog udara.

 

Prva pomoć

Pri pojavi simptoma srčanog udara najvažnije je ostati priseban i na vreme preduzeti određeni postupak:

  • Ako se bolesnik sa bolom u grudnom košu naglo sruši na pod i pri tome izgubi svest, odmah utvrdite da li diše i radi li mu srce.
  • Ako je bolesnik samo bez svesti, osigurajte prohodnost disajnih puteva postavljanjem u stabilan bočni položaj i pozovite hitnu medicinsku pomoć.
  • Ako bolesnik ne diše i ne radi mu srce, odmah počnite postupak oživljavanja (dva udaha: 15 pritisaka na donju trećinu grudne kosti), a neka neko odmah pozove hitnu medicinsku pomoć. Rezultat oživljavanja biće bolji ukoliko pristupite prva četiri minuta od trenutka prekida rada srca.
  • Ako je bolesnik pri svesti, treba ga umiriti i neodložno pozvati hitnu medicinsku pomoć. Dobro je obolelom dati Aspirin (bolje ga je sažvakati jer će tako brže delovati). Aspirin će sprečiti zgrušavanje krvi i tako pospešiti protok kroz suženu koronarnu arteriju, što može smanjiti smrtnost za čak 25 posto.
  • Oboleloga što pre prevezite do najbliže bolnice. U idealnim uslovima ekipa hitne medicinske pomoći stići će za nekoliko minuta i metodama izvan bolničke medicinske pomoći nastaviti vaša nastojanja započeta pravilno pruženom prvom pomoći. Međutim, nalazite li se na selu ili u prirodi, možda ćete vlastitim prevozom vi sami pre stići do bolnice. Poželjno je koristiti prostrano vozilo (kombi) u kome se, po potrebi, može pristupiti postupku oživljavanja tokom vožnje. Bolesnik ne sme hodati, nego ga do vozila treba nositi.
  • Ukoliko ste sami osetili simptome, ni u kom slučaju nemojte sami voziti unaokolo i tražiti medicinsku pomoć, već potražite pomoć od prve osobe na koju naiđete.

 

Kako se leči infarkt

Infarkt srca je danas u najvećem broju slučajeva izlečiva bolest.

Akutni infarkt srca leči se po najnovijim preporukama na dva osnovna načina:

  • lekovima za otapanje krvnog ugruška, tromba, u srčanom krvnom sudu
  • mehaničkim otvaranjem začepljenja krvnog suda, uvođenjem specijalnih žica, katetera, balona ili žičanih proteza (stent) u srčane krvne sudove

Način koji će biti primenjen zavisi od više faktora. I u jednom i u drugom načinu lečenja najvažnije je da lečenje počne što ranije, ukoliko je moguće unutar prvih nekoliko sati. Način lečenja zavisi i od eventualnih drugih bolesti od kojih bolesnik u isto vreme boluje. Tako na primer, ukoliko je bolesnik preboleo šlog (moždani udar), kao posledicu moždanog krvarenja, ne može infarkt srca lečiti u osnovnom lečenju lekovima već mora ići na mehaničko otvaranje začepljenog srčanog krvnog suda i slično.

Mehanička procedura lečenja infarkta srca zahteva saglasnost pacijenta, koju on potvrđuje svojim potpisom. Nakon primene jednog ili drugog načina osnovnog lečenja, bolesnik nastavlja da se leči raznim lekovima neophodnim za stabilizaciju bolesti (antitrombolitički lekovi, beta blokatori, AC-inhibitori, antiaritmici, statini i slično). Propisivanje lekova iz navedenih grupa je individualno za svakog pacijenta, uvažavajući savremene stručne preporuke.

 

Da li se infarkt može ponoviti

Odgovor je da. Upravo zato treba poštovati sve preporuke i savete date nakon prvog ataka bolesti. Uz to treba znati, da su mnogobrojni činioci rizika za nastanak infarkta srca uvek među nama i da oni ukoliko ih ne isključimo ili bar ne modifikujemo, stalno rade protiv nas.

 

Kako da pomognete osobi u opasnosti a niste lekar

Oživljavanje (kardiopulmonalna reanimacija ili CPR) predstavlja skup mera koje se primenjuju u slučaju prestanka srčanog rada i disanja. Najčešće su ova dva događaja povezana.

Postupcima CPR-a se pokušava sprečavanje nastanka definitivne smrti koja nastupa najčešće u periodu 3-5 min po prestanku srčanog rada i disanja. CPR izvodi osoba ili osobe koje su se zatekle u blizini unesrećenog. Da bi se izbegle greške i gubitak vremena utvrđen je redosled postupaka koji se izvode:

1. Proverite stanje svesti i to tako što ćete lagano protresti za rame osobu i pozvati je po imenu (ako je poznajete) ili je glasno dva puta zapitajte “Da li me čujete?”

2. Proverite da li postoji spontano disanje tako što će te svoj obraz postaviti iznad usana unesrećenog. Pokušajte da osetite strujanje vazduha uz istovremeno vizuelno praćenje pokreta grudnog koša.

3. Proverite da li ima srčanog rada pipanjem karotidnog pulsa. Karotidna arterija se pipa na vratu u visini Adamove jabučice, bočno od nje.

4. Pozovite brzo lekarsku pomoć ili zamolite nekog u blizini da to učini umesto Vas, takođe zamolite glasno nekog da vam pomogne.

Ako nema odgovora, a postoje spontani pokreti grudnog koša ili se oseća strujanje vazduha i pipa se karotidni puls, zaključujete da je osoba bez svesti sa očuvanim spontanim disanjem i srčanim radom. Okrenite onesvešćenog u bočni položaj. Pokrijte ga da bi se sprečilo rashlađivanje. Proveravajte povremeno disanje i srčani rad. Ne pokušavajte onesvešćenom davati bilo kakvu hranu ili piće (npr kocke šećera, vodu, lekove). Ne ostavljate onesvešćenog bez nadzora do dolaska lekarske ekipe.

U slučaju da nema odgovora, pokreta grudnog koša ili strujanja vazduha uz odsustvo karotidnog pulsa možete zaključiti da je osoba bez svesti sa prestankom srčanog rada i spontanog disanja i tada započinjete sami ili u paru sa nekim CPR protokol nazvan ABC postupak.

 

Izvođenje ABC postupka kod osobe bez svesti

reanimacija srca

A – airway (obezbeđivanje prolaznosti disajnog puta) – otvaranje disajnog puta se izvodi tako što se onesvešćeni okreće na leđa. Prilazite mu sa bočne strane i prstima jedne ruke se zabacuje glava pritiskom o čelo, a drugom rukom se izdiže donja vilica čime se otvaraju usta i koren jezika odmiče sa zadnjeg zida ždrela (automatski otvara disajni put). Pogledajte da li u ustima ima nekog sadržaja ili ne (ostaci hrane, zubna proteza), ako ima pokušajte da odstranite prstima samo ono što je moguće dohvatiti.

B – breathing (provera disanja i veštačko disanje) – onesvešćenom u položaju koji je već opisan se približi naš obraz na njegova usta. Pokušajte da osetite strujanje vazduha na svom licu, ali istovremeno pogledom pratite pokrete grudnoga koša. Ako nema disanja sledi primena veštačkog disanja. Izvodi se metodom usta na usta ili usta na nos, kod male dece usta na usta i nos. Reanimator duboko udahne, čvrsto priljubi usta na usta i/ili nos i uduvava vazduh sve dok ne primeti podizanje grudnoga koša, a potom pusti unesrećenog da pasivno izdahne uduvani vazduh. Procedura se ponavlja svakih 5 sek (ukupno 12 u minuti), kod male dece svake 3 sec (20 u minuti).

C – circulation ( provera cirkulacije i masaža srca) – Odsustvo karotidnog pulsa ukazuje na prestanak srčanog rada. U slučaju odsustva pulsa se izvode veštačko disanje i masaža srca. Masaža srca predstavlja pokušaj uspostavljanja normalne cirkulacije jednakomernim, snažnim i ritmičnim pritiskom korena dlanova obe ruke na donju polovinu grudne kosti. Osoba koja ukazuje pomoć se nalazi bočno od onesvešćenog koji mora biti na tvrdoj podlozi. Mesto pritiska se određuje tako što se prvo napipa vrh grudne kosti u gornjem delu trbuha. Dva-tri poporečna prsta iznad se postavlja koren jednog dlana sa korenom drugog dlana preko sa uspravljenim prstima obe ruke ( apsolutne ispruženim laktovima i ramenima iznad mesta pritiska). Pritisak mora biti brz i kratkotrajan, a grudna kost se mora udubiti 3-5 cm. Masaža srca se izvodi ritmom od 60-80/min kod odralsih, kod beba i male dece ritmom od 100-120/min. Uvek mora biti usklađena sa veštačkim disanjem i danas je najnoviji stav da na 2 uduvavanja vazduha ide 30 pritisaka na grudni koš.

Za navedene postupke nije potrebno medicinsko zvanje, ali je potrebna pravilna obuka. Bez obzira gde se nalazili, ukoliko ugledate osobu kojoj je potrebna pomoć, bez obzira šta radili i gde ste se zaputili, trebalo bi odmah da joj priđete i pomognete, jer možda upravo od vas zavisi život te osobe.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas31
Juče214
Nedeljno1430
Mesečno3607
Ukupno670026

Currently are 13 guests and no members online