10 zdrastvenih saveta za muškarce u 30-im

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Proslava rođendana koji u broju sadrži 0, često ima tendenciju da postane veliki događaj, naročito za momke. Poslednji put kada ste proslavili svoj rođendan sa 0, tehnički ste bili još uvek tinejdžer u svojim 20-im, a sada u vreme kada ste zakoračili u svoje 30-e, život vam je verovatno postao malo ozbiljniji. Sigurno postoji i veća doza odgovornosti - zaposlenje, briga o porodici i sl. Pored svih obaveza koje imate u svojim 30-im, ne bi bilo iznenađenje da vas pogađaju određena zdrastvena stanja koja niste očekivali.

Dobra vest je, da ukoliko preduzmete momentalno nekoliko jednostavnih koraka, moćićete da provedete i svoje naredne dekade života ako ništa drugo, onda barem zdrastveno obezbeđeni. U svojim 30-im još uvek možda nećete osećati neke prevelike zdrastvene promene, možda poneku, ali u svojim 40-im ćete se složiti sa "Voleo bih da sam malo više brinuo o sebi kada sam bio u svom tinejdžerskom dobu". U ovom tekstu pružamo vam uvid u 10 jednostavnih saveta koje možete prihvatiti odmah kako bi održali i poboljšali svoje zdrastveno stanje i u narednim dekadama.

 30 godine stižu

1. Zdravlje kostiju

Zdravlje kostiju češće povezujemo sa zdravljem žena nego muškaraca. Međutim, nakon 30-e i koštana masa muškaraca počinje lagano da opada ukoliko je fizička aktivnost zapostavljena. To može da dovede do ozbiljnijih preloma za one koji samo povremeno odlaze na partiju fudbala ili košarke.

Ono što je dobro, jeste da kod većine gubitak koštane mase u ovoj dekadi je minimalan, osim ukoliko u svojoj porodici niste imali istoriju osteoporoze (poremećaj gubitka koštane mase), ukoliko ste strastveni pušač ili više volite izležavanje na kauču nego odlazak na vežbanje. Savetujemo vas da u svakom slučaju u domu zdravlja ili apoteci koja pruža takvu vrstu usluga, izmerite gustinu koštane mase i potencijalni gubitak predupredite na vreme.

Kako bi pomogli vašim kostima da ostanu jake i krupne, možda ćete razmisliti o uzimanju 1.000 miligrama kalcijuma u kombinaciji sa 400 IU vitamina D, za koji je dokazano da poboljšava sposobnost tela da apsorbuje hranjive materije za izgradnju koštane mase. Umerene vežbe poput hodanja ili vežbi sa opterećenjem, dokazano su pokazale usporavanje gubitka koštane mase.

 

2. Zdravlje prostate

Razumljivo je da ste svesni potencionalnih problema sa prostatom u svojim 30-im. Brojna istraživanja su ranim otkrivanjem raka prostate, pokazala bolje prognoze od onih koji su je detetkovali tokom kasnijih godina života.

S druge strane, to ne znači da bi većinu svog vremena trebali biti usmereni na razmišljanje o prostati. Činjenica je i da se u 1 od 10.000 muškaraca ispod 40 godina dijagnostifikuje rak prostate. Međutim, generalni savet je da nije na odmet da budete uvek na oprezu. Znaci raka prostate i rana upozorenja mogu obuhvatiti:

 • potrebe za čestim mokrenjem (naročito tokom noći);
 • bolno mokrenje ili ejakulacije, ponekad u pratnji krvi;
 • teškoća dobijanja ili održavanja erekcije;
 • teško održavanje protoka urina ili njegovog zadržavanja.

Ukoliko primetite bio koji od ovih simptoma, trebali bi obavezno da posetite svog lekara i uradite detaljniji pregled.

 

3. Vreme je za Jogu

Dobre su šanse da ste možda u svojim 20-im ili ranije bili uspešan sportista i imali sjajnu karijeru, ali sa tvrdnjom možemo da govorimo da ste zasigurno zaboravili na svoju fleksibilnost. Vaše telo teži da se prilagodi načinu na koji ga koristite. Tako da krećući se od povremenog trčanja za loptom, do sedenja u udobnoj stolici za svojim računarom, vaše telo ne dobija nikakvu poruku o tome da želite da bude izduženo i fleksibilno. Osim toga, mišići i vezivna tkiva se skraćuju tokom 30-ih, što dovodi do smanjene fleksibilnosti.

Rešenje - JOGA

Osim što poboljšava fleksibilnost (istezanje) tela kroz pun opseg pokreta, ona takođe snižava i krvni pritisak, usporava puls, ublažava simptome stresa koji prati skoro svaki kancelarijski posao. Biti fleksibilan takođe znači i zaštitu od povređivanja u mnogobrojnim fizičkim aktivnostima.

 

4. Prestanite da jedete obilne obroke

Povećan sedelački način života u 30-im kao što smo i naveli može uticati na smanjenje mišićnog i vezivnog tkiva, ali pod uticajem obilnih obroka koji prevazilaze dnevne potrebe može uticati i na značajno povećanje obima struka. Čak i ukoliko ste dovoljno fizički aktivni, mnogi od vas znaju koliko je veliki izazov održavati vitku i zategnutu figuru tela, saznavši i to da telo koristi 12 kalorija manje za svaku godinu nakon 30-ih. U stvari ukoliko niste oprezni, vaše telo za vrlo kratko vreme može povećati procenat telesnih masti kojih se kasnije jako teško možete otarasiti.

Rešenje je jednostavno - jedite manje i kvalitetnije obroke u toku dana

Iako rešenje deluje jednostavno, mnogima od nas je veoma teško da kontrolišu svoj apetit tokom dana. Kako bi u tome uspeli trebali bi da imate više manjih obroka u toku dana, tako da vaš doručak bude najobilniji obrok u toku dana, a kako vreme prolazi veličina i kalorijski unos obroka bi trebali da se smanjuju. Povećajte unos proteina a smanjite unos prostih ugljenih hidrata i nezdravih i trans masti. Nije vam potrebna nikakva dijeta za uspešno mršavljenje i skidanje viška kilograma. Potrebna vam je samo čvrsta volja, malo upornosti i umerenost u hrani ali i piću.

 

5. Težite vitkoj liniji

Nekoliko stvari počinje da se dešava početkom vaših 30-ih. Vaš srčani mišić i glavni pokretač vašeg organizma pokazuje znake starosti kao i bilo koji drugi mišić u vašem telu. To se manifestuje smanjenim pumpanjem krvi kroz vaš sistem, a samo telo gubi sposobnost izvlačenja kiseonika iz krvi. Pored svega, ovo je i decenija života u kojoj može početi da se nakuplja holesterol na zidovima arterija, a krvni pritisak da raste. Jedino rešenje je odgovarajuća ishrana ali i vežbanje.

Rane 30-e signaliziraju vreme kada se izdržljivost prirodno smanjuje, a jedini način da sebe održite u top ili bar zdravoj formi jeste praktikovanje umerene fizičke aktivnosti. Za one koji žele brže rezultate i vraćanje na pravi kolosek intervalni trening može pružiti sjajne rezultate. Pratite srčane otkucaje i odgovor vašeg tela na fizičku aktivnost. Sve dok vam ona prija i dok se i sami osećate dobro, znači da je fizička aktivnost za vas odgovarajuća. Obavezno je da se pre svakog upuštanja u bilo kakvu fizičku aktivnost obavezno konsultujete sa svojim lekarom i uradite detaljne kontrole svog tela.

 

6. Ne izbegavajte povremene kontrole kod lekara

Iz razloga što stvari kao što su holesterol, krvni pritisak i telesne masnoće počinju da rastu u vašem organizmu, vreme je da u svoj kalendar zabeležite povremene posete lekaru, isto kao što brinete i o sopstvenom automobilu. Preporučljivo je da detaljne kontrole obavljate na najmanje 3 godine u 3. deceniji života.

Ne samo da ćete imati kompletnu sliku o svom zdrastvenom stanju, već će vam ovakve kontrole omogućiti da pronađete trenutne i potencijalne zdrastvene probleme. Kontrola bi trebalo da obuhvata EKG srca i srčani puls, krvni pritisak, lipidni profil i opšte stanje organizma.

Nakon 40-ih godišnji pregled je dobra ideja, kako bi vi i vaš doktor mogli da imate siguran uvid u znake upozorenja i bolesti kao što su dijabetes ili problemi sa prostatom.

 

7. Uradite samoispitivanje testisa

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, rak testisa je najčešći oblik raka kod muškaraca uzrasta od 15 do 35 godina, međutim dobra vest je da ukoliko se utvrdi dovoljno rano, ima stopu od izlečenja od čak 95%. Od ključnog je značaja za muškarce da budu svesni raka testisa tokom ovog perioda života. Znaci raka testisa obuhvataju:

 • osećaj težine;
 • tup bol orjentisan na stomak i prepone;
 • bol u testisima;
 • opšti osećaj umora.

Još jedan ključni simptom je nastanak čvorića ili proširenja, koji može biti otkriven tokom samoispitivanja. Ovo se najbolje može utvrditi tokom tuširanja toplom vodom nežnim valjanjem testisa među prstima, kada se mogu primetiti bilo kakve anomalije. Čvorić veličine graška može ukazivati na problem kada bi svakako trebalo posetiti lekara. Budite svesni da testisi imaju i svoje krvne sudove i da su nepravilnog oblika, tako da ne treba da donosite brze i preuranjene zaključke.

 

8. Razvijte dobru stabilnost i ravnotežu tela

Muškarci su poznati da mnoge stvari izvode kroz osećaj bola, smatrajući da bez bola nema ni napretka. Na primer, osetili ste oštar bol dok ste grabuljali i skupljali lišće u dvorištu. Ili osećate oštar bol u kolenu svaki put kada se uhvatite fudbala, rećićete "ma nema veze, nije to ništa, proći će".

Ovakav pristup svom telu možete da sprovodite dok ste u svojim 20-im, međutim u 30-im i na dalje pogled na stvari bi trebao da se promeni. To nije samo zbog toga što želite da pokažete svetu da ste pametniji i iskusniji, već i zato što vaše telo prirodno počinje da gubi stabilnost i koordinaciju tokom vaših 30-ih. To u stvari znači da pravilna fizička aktivnost treba postati vaš najveći prijatelj. Međutim, sada nije vreme da pokažete koliko ćete podići iz benča ili sa koliko kilograma možete raditi biceps pregib. Sada je vreme da se usredsredite na jačanje stomaka i donjeg dela leđa kao osnovnih delova koji celo telo drže u ravnoteži.

Jedan od najboljih načina za to jeste da uvrstite u svoj program vežbanja više osnovnih vežbi stabilnosti koje aktiviraju više mišićnih grupa - čučanj na jednoj nozi, izdržaji za stomak, vežbe sa pilates loptom ili TRX-om i skoro sve vežbe koje zahtvaju održavanje stabilnosti i ravnoteže. Takva rutina vežbanja će zaštititi vaše zglobove, ojačati vezivno tkivo i čak otkriti te dugo iščekivane trbušnjake.

 

9. Testirajte nivo testosterona

Od svojih 30-ih pa nadalje kreće prirodan gubitak mišićne mase i snage, srčana pumpa slabi, a jedino što vas i dalje čini muškarcem i na šta bi zaista trebali da obratite pažnju jeste i prirodan nivo testosterona u telu. Jedno istraživanje urađeno na klinici za endokrinologiju i metabolizam, pratilo je 1.500 muškaraca starijih od 30 godina u toku jednog vremenskog perioda i otkrilo da 1 od 4 pati od niskog nivoa testosterona. Simptomi nedostatka testosterona uključuju:

 • osećaj letargije
 • gubitak polnog nagona
 • depresiju
 • nesanicu
 • smanjena motivacija i samopouzdanje
 • smanjene noćne erekcije

Većina simptoma nastaje kao prirodna posledica starenja, alinjihovo prerano i pojačano dejstvo može ukazivati da vaše telo nema dovoljno vitalnog muškog hormona koji teče kroz vene.

Ukoliko smatrate da možda patite od niskog nivoa testosterona, možda bi bila dobra ideja da posetite svog lekara koji će vam izmeriti nivo testosterona u krvi. Pored spoljašnjih simptoma, nizak nivo testosterona je takođe povezan i sa povećanim rizikom od nastanka raka prostate, bolesti srca, pa čak u pojedinim slučajevima i od prerane smrti.

Ukoliko se pak i utvrdi da imate malo ovog važnog hormona, postoje brojne prirodne i jednostavne metode koje vam mogu pomoći da vratite nivo testosterona, a neke od njih uključuju i kreme i gelove.

 

10. Razveselite se

Univerzitetski tim sa Harvarda proučavao je efekte niskog nivoa testosterona i njegove veze sa depresijom, kako bi otkrili da oko 8% muškaraca starosti 30 godina pod uticajem smanjenog nivoa testosterona, pati od depresije.

Depresija ne mora uvek biti fizički uzrokovana kao što se misli, niti mora uvek pokazivati klasične simptome kao što su gubitak motivacije, tugu ili nedostatak energije. Depresija se kod muškaraca može manifestovati kroz česte promene ponašanja, pokazivanje besa i agresije, ili kao zloupotreba alkohola. Ovakvo ponašanje često nazivamo i krizom srednjih godina.

Iako se tradicionalno misli da kriza srednjih godina pogađa samo starije muškarce, studija urađena u Velikoj Britaniji pokazala je da svakako i muškarci u svojim 30-im mogu pokazivati simptome ovakvih poremećaja. Čak su istraživanja pokazala da su muškarci pod ovakvim uticajima skloniji čak i 4 puta više od žena da počine samoubistvo ili na drugi način naude sebi.

Dakle, ukoliko se osećate snuždeno bez očiglednog razloga, ne bi bilo loše da potražite pomoć. Ukoliko je i vaš nivo testosterona normalan, dobro je da uradite i pregled mentalnog zdravlja. Terapija putem razgovora pokazala se kao najdelotvornija i jedan od najboljih antidepresiva za isterivanje sve nakupljene negativne energije u vama. I mada kod momaka razgovori o problemima i ne dolaze prirodno, najbolje bi bilo da o svojim osećanjima porazgovarate sa svojim najbližima i pomognete sebi na najbolji mogući način.

Ukoliko ništa drugo, onda okupite najbliže ortake, izađite u okolni klub, potražite neke devojke, i provedite se kao nikada do sada ne razmišljajući o bilo kakvim problemima, sigurni smo da ćete se osećati mnogo bolje.

 

 

 

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas88
Juče241
Nedeljno88
Mesečno3905
Ukupno670324

Currently are 6 guests and no members online