Kako prirodno smanjiti nadutost i gasove

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Slobodno možemo reći da svako od nas povremeno oseti nadutost stomaka i probleme sa gasovima. 10 - 20% odraslih osoba se često žali na digestivne probleme, nadimanje i podrigivanje. Dobra vest je da nadimanje stomaka ili gasovi, ne moraju da znače da imate ozbiljnije probleme sa varenjem. Ali kako bi minimizirali nastanak gasova i nadutost, prvi koraci trebaju biti okrenuti ka pravilnom odabiru hrane i prihvatanju određenih navika.

 

Šta podrazumeva nadutost

Nadutost predstavlja osećaj punoće u predelu stomaka, koji ponekad može biti i bolan. Nadutost sama po sebi ne predstavlja oboljenje, ali stvara neprijatan osećaj pritiska u trbuhu. Morate znati da ova pojava nema veze sa gojaznošću, i čak ne mora biti povezana sa unošenjem hrane. Uzroci mogu biti povezani sa načinom unosa hrane (preterano gutanje vazduha pri jelu), problemi sa želucem (gastritis, čir), problemi sa gušteračom i žučnom kesom, problemi sa tankim ili debelim crevom (različite vrste zapaljenja), a u osnovi svih uzroka mogu biti stres, alergije ili intolerancije na neku vrstu hrane (mleko na primer).

Nadutost trbuha (nadimanje), javlja se i traje u zavisnosti od toga gde je uzrok nadutosti:
- ako je u želucu - onda se javlja do 1 sata nakon jela;
- ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači - 1-3 sata nakon jela;
- nakon 3-24 sata - tanko i debelo crevo.

 

Šta podrazumevaju gasovi u stomaku

Postoje dva glavna izvora intestinalnih gasova: ingestirani gasovi (uglavnom progutan vazduh) i gasovi koji proizvode bakterije u kolonu.

Gutanje vazduha - gutanje vazduha je glavni izvor nastanka gasova u stomaku. Prilikom jedenja i pijenja, gutanje male količine vazduha je normalno, kao i prilikom gutanja pljuvačke. Veće količine vazduha možete da progutate kada brzo jedete, uzimate velike gutljaje tečnosti, žvaćete žvaku ili pušite.

Progutan vazduh se uglavnom eliminiše podrigivanjem, tako da iz stomaka u tanko crevo prolazi mala količina vazduha. Držanje tela takođe može da utiče na to koliko vazduha prođe u tanko crevo.

  • Kada sedite uspravno, najveći deo progutanog vazduha se vrati kroz jednjak i usta i može da dovede do podrigivanja;
  • Kada ležite, progutan vazduh češće prelazi u tanko crevo, što uzrokuje ispuštanje gasova.

 

Postavljanje dijagnoze gasova i nadutosti

Većini osoba sa problemima gasova i nadimanjem nije potreban nikakav tretman. Međutim, simptomi kao što su dijareja, gubitak težine, bolovi u stomaku, anemija, krv u stolici, nedostatak apetita, povišena temperatura ili povraćanje mogu da budu znaci upozorenja za ozbiljnije probleme; osobe sa jednim ili više tih simptoma obično se podvrgavaju testiranju.

Ti testovi su:

  • Pregled stolice za krv, abnormalno visok sadržaj masti (stetoreja), ili parazite (npr, Giardia);
  • Test laktozne intolerancije, prethodno opisan;
  • Radiološko snimanje tankog creva;
  • Pregled unutrašnjosti želuca i/ili kolona (endoskopija gornjeg dela digestivnog trakta, sigmoidoskopija ili kolonoskopija);
  • Test krvi za celijakiju.

 

Kako se nadimanje i gasovi mogu prirodno sprečiti

Bez obzira na trenutno stanje, jednostavni saveti u nastavku ovog teksta pomoći će vam da sprečite nadutost i gasove.

1. Jedite hranu polako

- Temeljno žvakanje hrane omogućiće vašem organizmu postepeno varenje hrane, sprečiti gastrointestinalni bol i nelagodnost u stomaku, a istovremeno vam omogućiti da unesete manje količine hrane i sprečiti prejedanje. Pored toga, progutaćete i manje vazduha i sprečiti podrigivanje.

2. Unosite manje obroke tokom dana

- Uz dobar plan, uvek je moguće unositi manje i kvalitetnije obroke tokom dana. Ishrana u redovnim vremenskim intervalima sprečiće dramatične promene u sadržaju vašeg gastrointestinalnog trakta koje u stvari i doprinose nadimanju. Osim toga, vaš metabolizam će ostati ubrzan tokom celog dana, sprečićete kasnije prejedanje tokom dana i održati normalnu telesnu težinu.

3. Prilagodite unos vlakana

- Postoje kontradiktorni nalazi o tome da li više ili manje vlakana sprečaa nadimanje ( to može zavisiti od toga šta je najbolje za vas). Kako bi otkrili da li vam odgovara više ili manje vlakana u ishrani, morate eksperimentisati sa unosom. Preporučeni dnevni unos vlakana za odrasle je 38g za muškarce i 25g za žene. Ukoliko u vašoj trenutnoj ishrani nema toliko vlakana, postepeno povećavajte do naznačenih brojeva i pratite odgovor organizma.

4. Redovna fizička aktivnost

- Svakodnevna ili češća fizička aktivnost omogućava i održavanje ubrzanog metabolizma i redovno pražnjenje creva, čime sprečavate zatvor i doprinosite manjoj celodnevnoj nadutosti. Osim što trošite višak kalorija, treningom sprečavate nakupljanje dodatnih masnih naslaga i održavate svoje telo zdravim.

5. Pratite unos hrane

- Ukoliko imate češće probleme sa gasovima i nadutošću, nije loše da probate da pratite svakodnevni unos hrane i zapisujete kako se osećate. Dosta namirnica može prouzrokovati nadutost u zavisnosti od sastava a kod ljudi se ispoljava na različite načine. Ukoliko vašem prijatelju ili čak rodbini odgovara neka vrsta hrane, ne znači da će odgovarati i vama. Iako će na početku biti možda teško i zamorno pratiti celodnevni unos hrane, na kraju će se ipak isplatiti, kada u stvari otkrijete osim hrane koja vam predstavlja problem i količinu hrane koju unosite svakodnevno.

6. Izbegavajte hranu koja po svom sastavu izaziva nadimanje

- Pojedine namirnice prirodno izazivaju nastanak problema kod mnogih ljudi. Takva hrana može biti pasulj, kupus, kajsije, suve šljive, grašak, pšenične klice, gazirana pića i kisela voda, mlečni proizvodi i sl.

7. Pijte dovoljno vode

- Unošenje dovoljne količine tečnosti (vode), sprečiće nastanak zatvora i omogućiće redovno pražnjenje creva. Voda je ta koja nas hidrira, čisti creva i omogućava pravilan rad svih organa. Ukoliko zdrava osoba ređe i manje mokri tokom dana, to je jasan pokazatelj da treba da unosi više tečnosti.

8. Čitajte pažljivo deklaracije proizvoda

- Mnogi prehrambeni proizvodi, naročito dijetalni, sastoje se od vlakana i često imaju dodate zaslađivače kao zamene za šećer, i upravo baš oni mogu izazivati nadutost i gasove i kod vas. Ukoliko niste sigurni da li određena namirnica izaziva nadutost, probajte je bez dodataka drugih namirnica, sačekajte sat do dva kako bi otkrili da li baš ona uzrokuje probleme i ukoliko je tako izbacite je iz upotrebe ili zamenite drugom. 

 

Pored navedenih saveta možete probati i

Semenke kima

Semenke kima su pravo čudo medicine za sprečavanje gasova. Jednostavno uzmite kašičicu sirovih semenki kima i dobro sažvaćite pa zalijte čašom hladne vode. Isto tako možete 2-3 kašike kima skuvati u 2-3 šolje vode i piti ¼ šolje nakon što ste pojeli hranu koja vam inače izaziva gasove.

Lišće i semenke korijandera

Imaju isti učinak na gasove kao i kim. Od lišća možete skuvati čaj tako što ćete prokuvati nekoliko stabljika i piti dok je još vruće ili ga možete konzumirati sirovog u hrani.
Đumbir
Pored svih lekovitih svojstava koje ima, đumbir pomaže i kod problema sa gasovima. Jednostavno ga ogulite, izribajte i iscedite sok koji ćete uzimati po potrebi. Umesto soka možete jednostavo žvakati komade đumbira za isti efekat. Hrana u koju za vreme kuvanja budete stavljali đumbir, neće uzrokovati gasove.

Beli luk i rotkvica

Beli luk jednostavno zdrobite i pojedite uz čašu hladne vode, brzo nakon ćete osetiti olakšanje. Rotkvicu nasecite na sitne komadiće i pospite solju. Čuvajte je u frižideru i kad osetite bol u stomaku žvaćite komadić rotkvice. Od rotkvice možete napraviti i sok tako što ćete je izribati i jednostavno iscediti.

 

Generalni savet

Isprobajte navedene savete, ali se konsultujte i sa svojim lekarom ukoliko osećate da vam ništa ne pomaže. Budite oprezni sa simptomima nadimanja koji sa sobom mogu povlačiti i neke druge simptome i probleme sa ishranom. Ukoliko problemi traju duže, uradite detaljnije analize kako bi bili sigurni da je sa vama sve u redu.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas22
Juče214
Nedeljno1421
Mesečno3598
Ukupno670017

Currently are 6 guests and no members online