Reumatodni artritis - uzroci, simptomi i lečenje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Reumatodni artritis je hronično, progresivno i teško oboljenje, kod koga dolazi do velikih bolova, ukrućenosti i oticanja zglobova, čiji uzrok nastanka još uvek nije detaljno istražen. Bolest može varirati od blažeg oblika u kome su zahvaćeni samo jedan ili dva zgloba, pa do znatno težih oblika u kojima su zahvaćeni većina, ako ne i svi zglobovi tela. Ova bolest se obično javlja simetrično i najčešće počinje na perifernim zglobovima (npr. kod ruke počinje na prstima pa se blagovremeno proširuje i na zglob šake, potom i lakat,  a u podmaklom stadijumu i na zglob ramena). Danas je poznato preko 100 različitih vrsta artritisa, a reumatodni artritis je najučestaliji.

Osim bolnih, otečenih i krutih zglobova, ova bolest je propraćena i čestim frustracijama i depresijom, ali i poteškoćom nošenja sa ovom bolesti. Reumatodni artritis se najčešće javlja u 1-3% populacije, četiri puta češće kod žena nego kod muškaraca, vrlo retko se javlja kod dece, i kod odraslih se javlja najčešće između 30 i 60. godine.

 Početak upalnog procesa se javlja na osetljivoj i nežnoj membrani koja obmotava zglob, a kasnije se širi i na zglobnu hrskavicu i meka tkiva oko zglobova. Konstantni upalni proces koji zahvata membranu postepeno razara kolagen (kolagen se sastoji od finih ispreplitanih vlakana koje predstavljaju vezivno tkivo koje povezuje ćelije kože). Nakon razorenog kolagena, prostor u zglobu se smanjuje i na kraju dolazi do razaranja kosti. Nagomilavanjem tečnosti i upalnih ćelija u ovom prostoru stvara se izraslina koja se sastoji od zadebljanog sinovijalnog tkiva. Lagano razara zglobnu hrskavicu i kost ispod hrskavice uzrokujući nestanak zglobne pukotine i spajanje susednih kostiju, čime se otežava pokretljivost zglobova. Osim hrskavice i kostiju, ovaj proces oštećuje i organe u drugim delovima tela.

 

Uzroci

Kao što smo i ranije napomenuli pravi uzroci nastanka ove bolesti još uvek nisu do kraja istraženi. Ono što je poznato za ovu bolest jeste da je to autoimuna bolest, to jest prirodni telesni imunološki sistem nije u stanju da funkcioniše normalno, a napada zdrava zglobna tkiva započinjući proces upale i postepeno oštećenje zglobova.

Prema jednoj od teorija, glavni okidači reumatoidnog artritisa su kombinacija nekoliko faktora - abnormalnog imunog odgovora, genetske predispozicije (10% pacijenata) i virusne i bakterijske infekcije. Istraživanja su potvrdila vezu između pojave bolesti i antigena tkivne podudarnosti HLA-DR1 i DR4. Utvrđeno je da su 60-80% oboljelih od reumatoidnog artritisa nosioci tih antigena. Međutim, neki ljudi koji imaju reumatoidni artritis nemaju određeni antigen, a drugi opet koji u sebi nose navedeni antigen, nikad ne razviju bolest. Stres, ishrana, traume, klima itd. nisu dokazano povezani sa ovom bolešću, ali smatra se da mogu biti okidači.

bolni zglobovi 

Simptomi

Reumatodni artritis kod većine osoba nastaje postepeno uz poremećaj opšteg stanja organizma. Dolazi do gubitka apetita, brzog gubljenja kilograma, čestog znojenja, poremećenog sna, umora i iscrpljenosti. Karakterističan, prepoznatljiv simptom reumatoidnog artritisa je jutarnja ukočenost koja traje najmanje pola sata. U iznimnim slučajevima bolest može početi akutnim, naglim napadima, što se primećuje upalom jednog ili više zglobova.

Jutarnja ukočenost može trajati u početku nekoliko minuta, a kasnije i po nekoliko sati. Ukočenost zglobova nastaje uglavnom i nakon svakog dužeg odmora. S vremenom se počne javljati bol u zahvaćenim zglobovima, najpre pri pokretu i na dodir, dok kasnije ona postaje trajno prisutna. Zatim se pojavljuje oteklina na zglobovima, a pokreti polako postaju smanjeni i otežani.

Otečenost i bol u zglobovima traje najmanje 6 nedelja pre nego se dijagnostifikuje. U kasnijoj fazi bolesti dolazi do razaranja zglobne hrskavice, pa se javljaju deformacije zahvaćenih zglobova. Osim zglobova, upala zahvata tetive i mišiće, pa se često stvaraju i čvorići u potkožnom tkivu (najčešće u zglobu lakta, premda se mogu razviti i na drugim mestima). Upaljeni zglobovi obično su natečeni i na dodir se oseća da su topli.

Reumatoidni artritis obično napreduje u mahovima. Razdoblja brzog napredovanja bolesti smenjuju se sa razdobljima njenog smirivanja. Međutim, razorne promene u zglobovima ostaju i svakim se novim naletom bolesti pogoršavaju, pa se postupno razvijaju deformacije i invaliditet.

 

Terapija

S obzirom da se radi o autoimunoj bolesti čiji uzroci nisu detaljno istraženi, samim tim i nema uzročne terapije. Lečenje je uglavnom usmereno na simptomsko ublažavanje toka bolesti. terapija se može podeliti na nefarmakološku, koja obuhvata kinezoterapiju, dijetu, smanjivanje stresa, i uopštenu edukaciju o ovoj bolesti, i farmakološku koja je bazirana na upotrebi lekova.

 Ukoliko međutim ni jedna druga metoda ne pruži zahtevane rezultate, ili ukoliko nastupe teže posledice ove bolesti, primenjuje se hiruško lečenje čiji je cilj saniranje nastalih degenerativnih promena na zglobovima i tetivama.

Osnovni cilj terapije je svakako uklanjanje bolova kao i dugoročnog smanjenja upalnog procesa, sprečavanje oštećenja kostiju i ligamenata zglobova, očuvanje pokretljivosti i poboljšanje kvaliteta života.

 

Od lekova najčešće se koriste:

  • nesteroidni protivupalni lekovi (NSAIL) koji ublažavaju bolove (ne bi se trebali upotrebljavati duže od 30-60 dana jer mogu uzrokovati razne nuspojave),
  • antireumatici i antireumatici tzv. laganog delovanja (mogu dugoročno poboljšati telesne funkcije, ali obično su sporog delovanja),
  • kortikosteroidi (kratkoročno mogu poboljšati stanje, ali dugoročna primena može izazvati ozbiljne nuspojave),
  • imunosupresivi i blokatori faktora tumorske nekroze (mogu uzrokovati teške nuspojave kao što su povećana osetljivost na infekcije i oboljenja),
  • biološki lekovi (biologikali) koji su dosta uspešni sa malo nuspojava, ali su vrlo skupi.

Od fizikalnoterapijskih postupaka najčešće se primenjuju:

  • terapija ledom (krioterapija) - primenjuje se u obliku krio obloga, kriomasaža i kriokupke. Kriooblozi i kriomasaža primenjuju se u trajanju 7-10 minuta, a kriokupke 30 sekundi,
  • elektroterapija, i
  • postupci zagrevanja radi smanjenja ili uklanjanja bolova.

 

Fizička aktivnost i ishrana kod reumatodnog artritisa

Fizička aktivnost kod osoba sa reumatoidnim artritisom naročito je važna jer omogućava obolelima da žive sa manje bolova, a samim tim i samostalnije. Za osobe sa RA preporučuje se provoditi lagane do umerene vežbe u trajanju od 30 minuta dnevno, kao što su aerobne vežbe 20 min, 2-3 puta nedeljno. Na taj način oboleli postižu bolju pokretljivost zglobova, smanjuju bolove, povećavaju mišićnu snagu, drže u normali telesnu težinu, smanjuju stres i povećavaju samopoštovanje.

Neke od preporučenih aktivnosti za osobe obolele od reumatoidnog artritisa su vožnja biciklom, plivanje, nordijsko hodanje, hodanje i gimnastika. Međutim, pre početka bilo kakvog vežbanja važno je konsultovati se sa svojim lekarom i vežbe prilagoditi sopstvenim mogućnostima.

Postoje brojni navodi o tome kako specifična ishrana ili pojedine namirnice pomažu u lečenju reumatoidnog artritisa, ali naučna istraživanja još uvek ne nude konačan odgovor. Dosad su stručnjaci savetovali razne modele dieta za obolele, ali su rezultati bili kratkotrajni ili kontroverzni.

Kod svih osoba koje imaju neko hronično obolenje, korisno je unositi hranu sa niskim udelom zasićenih masnoća i visokim udelom antioksidansa – voća i povrća. Hrana bogata zasićenim masnoćama (crveno meso, mesne prerađevine, mlečni proizvodi) može pridoneti nastanku upala u telu pa je nužno izbegavati je. Zdrava i kvalitetna ishrana pomoći će obolelima prvenstveno u regulaciji telesne težine, ali i smanjenju simptoma upala i napredovanju bolesti.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas191
Juče240
Nedeljno680
Mesečno2857
Ukupno669276

Currently are 17 guests and no members online