7 stvari koje zaista možete kontrolisati u svom životu

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Ukoliko priupitate nekog na ulici, naročito u našoj zemlji, čućete slična iskustva da život može biti prilično komplikovan. Iako većina nas uspeva na neki način da izađe sa svakodnevnim problemima na kraj, postoje samo nekoliko stvari na koje zaista možemo imati uticaj i kontrolu. Činjenice navedene u nastavku ovog teksta mogu vam promeniti život ukoliko ih indentifikujete na pravi način i naučite da ih kontrolišete.

Sreća i uspeh kako god ih vi definisali, imaju mnogo povezanosti jedna sa drugom. U stvari možemo reći da veliki uspeh dovodi do velike sreće. Svakodnevne male ali sigurne promene mogu dovesti do velikih uspeha a na kraju i do vaše velike sreće.

Svakodnevno, svakog minuta ili sekunde donosimo milione odluka u svakom trenutku, a njihov rezultat može biti pozitivan, negativan ili neutralan. U zavisnosti od situacije i naše ličnosti možemo češće donositi pozitivne ili negatine odluke, a od njihovog ishoda sledi kako ćemo razmišljati u bliskojili daljoj budućnosti. Za donošenje čestih i sigurnih pozitivnih odluka potreban je određeni napor i pravilno razmišljanje o tome da nas nešto zaista vodi ka pravom putu. Na primer, svi znamo da je potrebno da peremo zube, naročito nakon ustajanja i pred spavanje jer ćemo na taj način sačuvati zdravlje svojih zuba pa je ova odluka pozitivna za nas. Međutim negativna odluka se javlja kada razmišljamo o skidanju viška kilograma jer tada moramo raditi nešto što nije za nas uobičajno: na primer izbacivanje namirnica koje obožavamo ili uvođenje fizičke aktivnosti. Na taj način mi se svakodnevno poigravamo sa svojim razmišljanjima težeći da postignemo najbolje za sebe.

 I dok zdraviji izbor može izgledati teži za dostizanje, na kraju se ipak isplati ceo trud, aali da li je moguće do njega stići na neki lakši način. Učeći putem ovog teksta o sedam stvari koje mogu biti potpuno pod vašom kontrolom, vi ćete nesvesno početi da donosite više pozitivne nego negativne odluke smatrajući da postajete snažniji i otporniji na spoljašnju okolinu.

razgovor sa sobom

 

1. Udahni, izdahni, ponovi

- Većina osoba ni ne razmišlja o svom disanju. Disanje je jedna od normalnih i očigledno veoma važnih ljudskih sposobnosti na šta ne moramo da se fokusiramo. Međutim, disanjem možete uticati na opuštanje tela i naučiti da to radite svesno. Na primer, čim osetite da nailazi neka neprijatna situacija, vi možete da se fokusirate, udahnete duboko, izdahnete i ponovite nekoliko puta. Kladimo se da ćete se osećati mnogo bolje fokusirajući se na svoje disanje a ne na nailazeće probleme.

 

2. Razgovor sa sobom

- Zvuči čudno, ali svakome od nas se vrzmaju glasovi u glavama. Taj jedan glas može verovali ili ne biti kritičan na putu ka dostizanju sreće i uspeha. Samo pokušajte da se setite koliko puta tokom dana se javlja kod vas taj unutrašnji negativan glas. Možete se iznenaditi koliko puta se iz vas javlja unutrašnji glas kako bi "kritikovao" vaše ili nečije postupke. Pokušajte da utičete na svoje unutrašnje glasove menjajući ih pozitivnim izjavama. Pokušajte da se družite sa pozitivnim ljudima, da čitate pozitivna štiva i verujete u sebe postajući optimisti u ovo vreme beskrajnog pesimizma. Na primer, umesto da govorite sebi da niste dorasli zadatku i da nećete uspeti, pokušajte da bodrite sebe i podsetite se da ste vredni pažnje i ljubavi, da svako može napraviti neku grešku ali da se vi uopšte ne razlikujete od ostalih.

 

 3. Recite hvala

- Pre svega zahvalite nekom čudu pored vaše majke koja vas je rodila, da ste živi i zdravi, i da je svaki sledeći dan za vas jedan veliki uspeh jer možete uživati u svetu oko vas i ljudima kojima je do vas stalo. Negujući zahvalnost vi se fokusirate na nadu, istrajnost i izdržljivost. Znajte da svaka mala promena koju ste uspeli da uočite i da promenite na bolje zaslužuje jedno veliko hvala pružajući vam podsticaj da idete dalje ka osvajanju svog cilja.

 

4. Postanite tečni u govoru tela

- Da li znate da jednostavnim pokretima svoga tela možete prikazati snagu i samopouzdanje jednotavnim promenama držanja svoga tela. Na primer ukoliko raširite noge, stavite ruke na svoje kukove i zauzmete čvrst stav, povećavate nivo testosterona i smanjujeteuticaj hormona stresa. Ova poza će vam omogućiti sticanje većeg samopouzdanja. Razmislite o tome sledeći put kada odlazite u potragu za novim poslom ili odlazite na razgovor sa novim partnerom. I zapamtite, pogledi, način držanja glave, ruku, nogu i celog tela mnogo govori o vašim stavovima. A vi možete svesno da ih kontrolišete.

 

5. Fizička i mentalna kondicija

- Fizička aktivnost je šansa kada možete spojiti lepo i korisno. Na primer, možete služati muziku dok trčite i razmišljati o postizanju novih uspeha u školi ili na poslu. Ne morate čak ni da odlazite do teretane, sve što je potrebno jeste da izdvojite najmanje 20-ak minuta, pustite omiljenu muziku i odaberete aktivnost koja vam prija. Pokreti omogućavaju oslobađanje uma i doprinose kreativnom potencijalu i boljem fokusu.

Pružanje treninga svom mozgu jednako je važno kao i fizička aktivnost tela. Bez obzira da li igrate sudoku, ili neke ukrštenice, vaš mozak će svakako osetiti razliku. Osobe koje ne vole da rešavaju ukrštenice ili neke slične mozgalice, mogu pokušati sa meditacijom koja može doprineti sličnim koristima.

 

6. Jedite pametno

- Iako može promeniti trenutno vaše raspoloženje, brza hrana je negativna i loša za vaš organizam pa je na taj način treba i posmatrati. Brza hrana vaš mozak i pokrete čini sporim a konzumiranje previše šećera povezano je sa svim vrstama medicinskih stanja (uključujući metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti), a da ne pominjemo česte promene raspoloženja i višak telesne težine. Osim toga, ovakve vrste namirnica kojima mnogo nas teži doprinose hroničnim poremećajima kao što su dijabetes, pa čak i rak dojke. Jednostavni izbori i dobro kombinovanje namirnica mogu vam doprineti zdravijem izboru koji će doprineti kako dostizanju fitnes ciljeva tako i održavanju zdravijeg načina života. Ishrana je svakako nešto na šta možete i morate uticati jer se prvenstveno odnosi na vaše zdravlje.

 

7. Dovoljna količina sna

- Spavanje je kritično za uspostavljanje koncentracije i fokusa u školi ili na poslu, držeći apetit pod kontrolom i svarajući mnoštvo drugih pozitivnih rezultata. Kako bi uspostavili pravilan san, morate da podesite rutinu spavanja koju ćete pratiti iz dana u dan. Ukoliko imate problema da zaspite pokušajte da smirite svoj mozak tako što ćete u sebi da govorite pozitivne misli, pokušajte da slušate tihu muziku, da zamračite prostoriju i napravite mir. Spavanje u tačno određeno vreme i ustajanje omogućiće vam da se odmorite na pravi način i osvežite svoje telo i mozak. Verujte da na nesanicu i nepravilan san ste samo vi odgovorni, pa pokušajte da to promenite.

Savet

Budite sam svoj majstor, razmislite o navedenim činjenicama i pokušajte da ispoštujete svaku od njih. Prihvatite sve ovo kao jednu vrstu izazova za postizanje vašeg boljeg ja. Budite uporni a trud će se svakako na kraju isplatiti.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas183
Juče243
Nedeljno1167
Mesečno3344
Ukupno669763

Currently are 16 guests and no members online