Mišićni grčevi - kako ih tretirati i zašto nastaju

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Možemo sa sigurnošću reći da ne postoje sportisti, bilo profesionalni ili rekreativci, koji barem jedanput nisu imali iskustva sa grčevima u mišićima. Skeletni mišići ili poprečno prugasti mišići koji ujedno čine i najveći deo našeg tela (40%) a odgovorni su za kretanje, govor, gutanje, disanje i druge vitalne funkcije organizma u potpunosti su pod uticajem naše volje. U trenutku kada nastane grč, mišić nezavisno od naše volje iznenada se kontrahuje i tada ga ne možemo samostalno opustiti.

 

Definicija grčeva mogla bi biti skraćivanje skeletnih mišićnih vlakana mimo naše volje. U osnovi su bezazlena pojava (iako mogu biti jako bolni i mogu zahvatiti bilo koji deo našeg tela. Kada su grčevi u pitanju mišići koji su najčešće zahvaćeni jesu mišići lista na nogama, kvadriceps, zatim stopalo, šaka i međurebarni mišići trbuha.

Simptomi iznenadna i oštra bol u zahvaćenoj mišićnoj regiji. Na dodir, mišićna regija je jako tvrda i nastaje spazam mišića koji može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

 

Kada se javljaju grčevi

Grčevi se mogu najčešće javiti u toku trajanja neke sportske aktivnosti, dok sedimo, šetamo ili čak i spavamo. Pojedine osobe su fizički predodređene da osećaju više grčeva u odnosu na druge, ali se najčešće javljaju kod osoba koje se bave sportovima izdržljivosti. Verovatnoća nastanka grčeva se povećava kako starimo, ali isto tako i vrućina utiče na pojavu pojavljivanja grčeva.

 

Uzroci nastanka grčeva

Tačan uzrok nastanka grčeva još uvek nije do kraja istražen i jasan. Logično je ipak zaključiti da neadekvatno istezanje mišića u kombinaciji sa mišićnim umorom dovodi do abnormalnosti mehanizma koji kontrolišu mišićnu kontrakciju. Ostali mogući uzroci povezani su sa dehidratacijom organizma povezanim sa disbalansom elektrolita i velike vrućine.

 

Saniranje grčeva

Kao što smo i ranije napomenuli, grčevi se povlače sami od sebe i obično ne zahtevaju posetu lekaru. Ukoliko osetimo grčeve možemo pomoći sebi laganim masažama i istezanjem zgrčenog mišića. Stavljanje toplih obloga može pomoći u ublažavanju grčeva, a nakon što je grč popustio, stavljanje hladnih obloga može pomoći kod bolnih i osetljivih mišića.

 

Prevencija grčeva

Ono što je najvažnije jeste da tokom bilo koje fizičke aktivnosti treba postupno dovoditi mišiće u formu progresivnim dodavanjem opterećenja, a pre svake te aktivnosti je najvažnije dobro zagrevanje dinamičnim pokretima ili vežbama oblikovanja. U svaki trening treba ući dobro hidriran i održavati optimalnu hidriranost za vreme trajanja aktivnosti.

Ne treba zanemariti ulogu elektrolita u prevenciji grčeva. Kada je neki od elektrolita u deficitu, onemogućena je pravilna kontrakcija mišića. Ako pijemo samo čistu vodu, elektroliti će se razrediti. Da bi obnovili ravnotežu, bubrezi tu vodu moraju izlučiti. Međutim, s vodom se otpuštaju i elektroliti. Zaključak je, dakle, da treba u telo unositi napitke koji sadrže elektrolite koje gubimo vežbanjem.

Treba, međutim, biti oprezan sa popularnim sportskim napitcima. Voda ulazi u ćelije procesom osmoze. Sportski napici često imaju povećanu koncentraciju natrijumovih jona (kako bi se poboljšao ukus) pa voda ne može ući u ćeliju. U stvari, istovremeno smo hidrirani i dehidrirani! Najbolja solucija je, dakle, da sami napravimo napitak dodajući mešavinu elektrolita (npr. u prahu) u vodu.

U prevenciji grčeva dugoročno nam može pomoći suplementacija nekim mineralima. Istraživanja su pokazala da većina populacije ima manjak magnezijuma, minerala koji je bitan kod kontrakcije mišića. Magnezijum je mineral koji je najčešće u deficitu kod sportista. Pored njega važno je obratiti pažnju i na vitamin E i D3. Osim toga natrijum je mineral koji je povezan sa prevencijom grčeva. 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas173
Juče243
Nedeljno1157
Mesečno3334
Ukupno669753

Currently are 51 guests and no members online