Kronova bolest i kako umanjiti simptome ishranom

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Kronova bolest ili regionalni enteritis je zapaljensko oboljenje digestivnog trakta, koja najčešće pogađa tanko i debelo crevo. Iako uzroci nastanka ove bolesti još uvek nisu detaljno istraženi, ona nije nasledna, a genetska predispozicija može imati određenu ulogu u nastanku ove bolesti. Ova bolest nije zarazna, i dok leka još uvek nema, pokušavamo da istražimo da li se načinom ishrane mogu smanjiti simptomi ove bolesti.

Istraživanja su pokazala da od ove bolesti češće boluju žene nego muškarci a da na nivou Evrope ima oko 1,4 miliona obolelih, a najugroženiji su izmežu doba od 10 do 40 godina.

 

Šta je Kronova bolest

Predstavlja hroničnu upalu koja uzrokuje naticanje i zadebljanje zidova creva ili nekog drugog dela probavnog trakta, a često se prostire na veći deo creva. Zadebljanje prouzrokuje sužavanje creva što samo po sebi uzrokuje bolove i nastanak proliva. U slučajevima kada je upala zahvatila debelo crevo ili rektum proliv može biti popraćen i krvarenjima. Ukoliko je tanko crevo zahvaćeno i suženo, može doći do opstrukcije  odnosno prolaz stolice kroz crevo biva otežan. Ova pojava može uzrokovati zatvor ili u slučaju kad se tanko crevo iznad opstrukcije napuni tečnošću i vazduhom može kod obolelog izazvati mučninu i povraćanje.

Vrlo je čest slučaj da oboleli od Krohnove bolesti gube na kilaži jer bolest prati gubitak apetita, a oboleli često nevoljno jedu od straha da će im se intenzivirati bolovi ili proliv. Osim toga, gubitak težine može biti neposredan učinak trajne upale ili rezultat nemogućnosti tela da apsorbuje hranjive materije u slučajevima kada je veliki deo tankog creva jako upaljen jer je upravo ono organ u kojem se odvija apsorpcija hrane.

Budući da lečenje ove bolesti još uvek nije moguće, oboleli se tretiraju lekovima za smanjivanje upalnih procesa i antibioticima koji leče bakterijske infekcije izazvane Krohnovom bolešću.

 

Ishrana kod obolelih Kronovom bolešću

Nažalost, ne postoji jedinstven i usvojen plan ishrane koji vam sa sigurnošću može pomoći da umanjite simptome ili upalne procese. Ishrana se mora prilagoditi trenutnom stanju i zavisi od faze razvoja bolesti.

U početnim fazama upale, lekari obolelima propisuju posebne dijete koje se sastoje od unosa specifične tečne hrane u organizam koje će ga opskrbiti svim potrebnim nutrijentima, a u nekim slučajevima dijeta se daje kroz sondu koja kroz nos dolazi do želuca. Po pojavi pozitivnih rekaija organizma na ovu bolest, uvodi se jedna po jedna čvrsta namirnica, kako bi se organizam privikao postepeno na hranu, ali i pronašla namirnica koja pojačava simptome.

U zavisnosti od pojedinca, ponekad postoje slučajevi kada bolesnicima pomaže smanjeno unošenje vlakana ili izbacivanje iz ishrane određenih pšeničnih i mlečnih proizvoda. U slučajevima kada je crevo suženo na jednom ili više mesta obolelom se ne preporučuje konzumacija teško probavljive hrane poput žilavog mesa, semenki, vlaknastog povrća i ostale hrane koja se ne može dobro sažvakati nego se guta u komadićima.

Dodaci ishrani u pojedinim slučajevima biće potrebni kako bi se nadomestio nedostatak vitamina i minerala uzrokovan slabim apetitom i slabom ishranom. Ukoliko planirate da ubacite neke dodatke ishrani obavezno je da se posavetujete sa svojim lekarom.

Stručnjaci ističu da je najvažnije da svaki oboleli od ove bolesti prepozna namirnice koje uzrokuju pogoršanje stanja bolesti i da ih izbegava, posebno tokom povećanja upalnih procesa. Ukoliko se izbegavaju te namirnice simptomi poput gasova, nadutosti, abdominalnih bolova, grčeva i proliva mogu biti znatno podnošljiviji

 

Koje namirnice treba izbegavati u slučaju postojanja Kronove bolesti

Pojedine vrste namirnica svakako treba izbegavati u širokom luku jer mogu biti okidači za pogoršanje upalnih procesa a neke od njih su i:

 • Alkohol
 • Majonez, margarin, biljna ulja
 • Napici sa visokim udelom šećera
 • Kafa, čaj, čokolada
 • Mlečni proizvodi
 • Hrana pržena u dubokom ulju
 • Hrana sa visokim udelom vlakana
 • Hrana koja izaziva gasove (leća, grašak, kupus, brokoli, luk, pasulj)
 • Orašasti plodovi i namazi od njih
 • Sirovo voće i povrće
 • Crveno meso
 • Začinjena hrana

Kod onih pojedinaca koji nemaju namirnice koje dodatno otežavaju simptome bolesti, preporučuje se ishrana sa kalorijski visokovrednim namirnicama koje obiluju proteinima. Takođe, bitno je jesti 3 glavna obroka i 2-3 međuobroka. Na taj način organizam će kontinuirano biti opskrbljen nutrijentima i proteinima potrebnima za održavanje težine i borbu sa bolešću.

Brojne studije potvrđuju pozitivne učinke zdravih masti, među kojima se ističu riblje ulje i laneno ulje, u tretiranju upalnih procesa. Upravo stoga, lekari obolelima od Krohnove bolesti savetuju pojačan unos hrane bogate ovim mastima ili dodataka ishrani na bazi omega-3 masnih kiselina.

 

Savet

Ukoliko već otkrijete da imate Kronovu bolest, ne paničite, uradite detaljan pregled kod svog lekara, otkrijte u kom je stadijumu bolest i šta vam lekar preporučuje. Kronova bolest se vrlo retko leči hiruškim zahvatom, jedino u slučajevima kada dođe do delimične ili potpune neprohodnosti creva. Hiruški zahvat se izbegava jer na mestu operacije može doći do razvoja novih upalnih procesa i daljih komplikacija.

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas179
Juče243
Nedeljno1163
Mesečno3340
Ukupno669759

Currently are 9 guests and no members online