Hiperlipidemija

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Hiperlipidemija predstavlja povišen nivo masti (holesterola i/ili triglicerida) u krvi i spada u bolesti srca i krvnih sudova. Može biti genetska ili stečena.  

Postoji 6 tipova hiperlipidemije koji se razlikuju prema vrstama lipida koji su povišeni u krvi. Neki od tipova mogu biti uzrokovani primarnim poremećajem kao što je nasledna hiperlipidemija, a neki su posledica sekundarnih uzroka.

Među sekundarne uzroke se ubraja stil života, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomeran unos zasićenih masti, holesterola i polunezasićenih masnih kiselina. Ostali sekundarni uzroci su dijabetes melitus, prekomerna upotreba alkohola, hronična bubrežna insuficijencija, hipotiroidizam itd.

 hiperlipidemija bolest

 

Simptomi i lečenje

Kod obolelih, hiperlipidemija ne pokazuje nikakve simptome pa je čest slučaj da osobe boluju od ove bolesti bez svesti o tome. Dijagnoza se postavlja merenjem serumskih lipida. Iz krvne slike se meri ukupni holesterol, trigliceridi, LDL i HDL. Povišenim se smatraju vrednosti >6.28 za totalni holesterol, >2.28 mmol/L za trigliceride i >4.11 mmol/L za LDL holesterol. Patološkim se smatraju vrednosti van 1.03-1.55 za HDL.

Lečenje hiperlipidemije sprovodi se lekovima i promenom prehrambenih i drugih životnih navika. Upravo je promena ishrane prvi korak u lečenju ove bolesti.

Od obolelih se zahteva smanjenje prekomerne telesne težine, prilagođavanje svakodnevne ishrane i redovna fizička aktivnost. Ako se ishranom ne regulišu vrednosti masnoća u krvi, počinje se sa terapijom lekovima.

Prilagođen prehrambeni režim i, po potrebi, terapija lekovima, održava se doživotno. Cilj lečenja je smanjenje nivoa lipida (masti) u krvi, odnosno smanjenje rizika od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Lekovi koji se koriste u lečenju hiperlipidemija su statini, fibrati, rezini (lekovi koji odvajaju žučne kiseline), niacin.

U slučaju neizlečenja hiperlipidemije, obolelima preti visok rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti koje su glavni uzrok prerane smrtnosti stanovništva u većini evropskih zemalja. Takođe, preti razvoj ateroskleroze, a kao posledica bolesti srca i krvnih sudova, prete infarkt i moždani udar.

 

Prevencija

S obzirom da kod obolelih nema nikakvih vidljivih simptoma, savetujemo vas da bez obzira da li se vi osećali zdravi ili ne, uradite redovne kontrole, i to već od 20 godine starosti. Redovne rutinske kontrole treba obavljati dva puta godišnje (ili na 6 meseci) kako bi bili sigurni da je sa vašim organizmom sve u redu.

 

Ishrana kod obolelih od hiperlipidemije

Od obolelih se kao što smo i naveli zahteva promena svakodnevnih nezdravih prehrambenih i drugih životnih navika među kojima se ubrajaju i prestanak pušenja, prekomerno unošenje alkohola itd. Redovna i umerena fizička aktivnost od najmanje 30 minuta dnevno je primarna u ovom slučaju.

Unos makronutrijenata (proteini, masti i ugljeni hidrati) mora biti izbalansiran, a namirnice moraju biti kvalitetnog porekla.

Unos masti ne sme biti veći od 30% ukupno unesene energije tokom dana, a unos holesterola ne veći od 300 mg/dan.

U stanjima sa povišenim nivoom LDL-holesterola i ukupnog holesterola preporučuju se sledeće namirnice (nabrojene su tek neke):

 • jela od integralnih žitarica, crni, ovseni ili raženi kruh
 • mlečni proizvodi sa 1% mlečne masti, posni kravlji sir
 • bistre supe od mesa, povrća ili ribe
 • sve vrste bele i plave ribe
 • pileće i ćureće meso bez kože, kuvana nemasna govedina i junetina
 • maslinovo ulje
 • sve vrste kuvanog ili sirovog povrća
 • sirovo i konzervisano voće, ali bez dodatka šećera
 • voćni i suvi kolači sa malo masnoća
 • prirodni voćni sokovi, voda, čaj

U ishrani treba izbegavati sledeće namirnice:

 • beli hleb i peciva, lisnata testa
 • punomasna mleka i mlečne proizvode
 • guste, krem i masne čorbe
 • ikru, kavijar, hobotnice, lignje i rakove
 • sva vidljivo masna mesa naročito svinjsko kao i suve prerađevine svinjskog mesa (salame, slanina, čvarci i sl.)
 • maslac, svinjsku mast, tvrdi margarin
 • prženo povrće (naročito krompir u dubokom ulju)
 • kokosov orah
 • kolače sa maslacem i margarinom kao i one sa čokoladom
 • soseve poput majoneza, kečapa i sl.

 

Savet

Hiperlipidemiju svakako možete izbeći ukoliko brinete o svome zdravlju. Promena životnih navika i prilagođavanje ishrane mogu biti presudan faktor u sprečavanju nastanka i razvoja kardiovaskularnih bolesti koje mogu imati kobne posledice. Mislite na sebe i svoje zdravlje.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas173
Juče243
Nedeljno1157
Mesečno3334
Ukupno669753

Currently are 50 guests and no members online