Monitori srčane frekvencije

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Ukoliko ste rešeni da uđete u kondiciju, da smršate ili jednostavno želite da pratite intenzitet svog treninga i potrošnju kalorija, ovi uređaji će biti zanimljivi za vas. U zavisnosti od modela, cene i sporta kojim se bavite postoji široki spektar uređaja koje možete odabrati a koji će pratiti vaše telesne funkcije i tempo vežbanja, jer samo adekvatno doziranim vežbanjem izazvaćete odgovarajuću reakciju organizma i usloviti pravilan rast i razvoj. Danas je nauka i tehnologija na višem nivou nego ranije, tako da svog pouzdanog partnera u vežbanju možete pronaći i u obliku sata. Jednostavnim imenom zovu ih i pulsmetri i smatraju se jednim od najvažnijih sportskih tehnoloških dostignuća. Na tržištu postoje već od 70-ih godina, ali potražnja im je porasla tek u skorije vreme. Izazivaju oduševljenja i kod rekreativaca i kod profesionalnih sportista.

 

Savremeni pulsmetri obično se sastoje iz dva elementa:

 • prijemnik signala u obliku senzor trake koja se postavlja na grudi, čija je glavna funkcija da detektuje otkucaje srca (EKG signal) i pretvara ga u radio talase;
 • zglobni prijemnik u obliku sata koji radio talase pretvara u električni signal i prikazuje na displeju. Putem jednog ili nekoliko klika, kod savremenijih modela možete dobiti informacije o radu srčane frekvencije, proceni pređenog puta, dužini vežbanja, potrošenim kalorijama u toku vežbanja, brzinu kretanja i intenzitet vežbanja, stopu disanja kao i povezivanje za računar, prebacivanje i pregled podataka.

 

Predajnik i prijemnik su u međusobnoj komunikaciji radio vezom na maksimalnom rastojanju od 1m. Ovo onemogućava da drugi predajnici u blizini utiču na vaš prijemnik. Ozbiljniji modeli pulsmetara imaju kodiranu radio vezu kao dodatni stepen zaštite.Pre nego što krenete sa kupovinom ovakvog jednog uređaja poželjno je da proverite određene faktore kako bi znali da je uređaj koji ste izabrali adekvatan za vaš tip treninga.

Na tržištu se mogu naći i pulsmetri koji nemaju senzor traku za grudi, već se sastoje iz samo jednog uređaja koji se nosi na ruci. Ovakvi uređaji mere puls ili preko narukvice koja drži pulsmetar oko članka ruke ili na način kada prislonite prst druge ruke na senzor na satu pulsmetra. Ovaj način merenja pulsa je manje precizan od dvokomponentnih pulsometara i zbog toga ga ne preporučujemo za korišćenje.

 

Najpoznatije kompanije koje proizvode pulsmetre:

 • Polar je poznat po EKG preciznim pulsmetrima što je njihova i osnavna delatnost;
 • Garmin je poznat po GPS uređajima i seriji satova za trčanje i triatlon;
 • Sunnto robusni satovi su za sve sportove izdržljivosti, ali i za planinarenje;
 • Nike ima svoj pedometar Nike+ kao i novi GPS sat za trčanje;
 • Adidas razvija miCoach puslometre sa pedometrom;
 • Timex satovi su poznati u Ironman krugovima i nema ih u Srbiji;
 • Sigma i Canyon su brendovi slabijeg kvaliteta ali uz povoljnije cene.

250px-Polar RS400 Heart Rate Monitor

Vaši ciljevi

Tipovi pulsmetra koji ćete kupiti obično zavisi od fitnes nivoa na kome se nalazite, vrsti sporta kojom se bavite, potrebama i ciljevima.

 • Gubljenje viška kilograma: probajte pulsmetre koji prate rad srčane frekvencije i potrošene kalorije u toku treninga;
 • Za sportiste: u zavisnosti od sporta kojim se bavite proverite koji su vaši ciljevi i potrebe tokom treninga - GPS, merenje nadmorske visine, dubine ronjenja, barometar, temperatura, ruta puta, vreme treninga i oporavka, kompas ili nešto treće što ovde nismo naveli a za vas je od presudnog značaja;
 • Za fitnes entuzijaste: ukoliko vam je potreban sat koji će pritom sadržati i dodate funkcije vezane za fitnes i ulepšati vam dan, onda potražite onaj koji će vas zadovoljiti izgledom, funkcijama i sopstvenim potrebama.

Pre svake kupovine ovakve vrste uređaja dobro sagledajte svoje fitnes ciljeve, informišite se dobro o svakom modelu i pogledajte koji su modeli aktuelni i šta vam mogu pružiti.

 

Budžet

Pulsmetar može koštati od 50e pa do 700e u zavisnosti od modela, karakteristika, izgleda ali kao i svuda "koliko para toliko i muzike". Jeftiniji modeli neće vas možda oduševiti izgledom a ni karakteristikama ali vam mogu omogućiti praćenje srčane frekvencije i eventualno potrošnju kalorija. Smatrajte da su skuplji modeli kako lepši po izgledu i sa obiljem funkcija tako i precizniji u toku vašeg treninga i mnogo konkretniji kada su rezultati treninga u pitanju.

 

Jednostavnost upotrebe i udobnost

Veoma važan faktor kada su ovi uređaji u pitanju. Različiti modeli u zavisnosti od karakteristika i cene, pružiće vam i različite podatke na displeju. Uzmite u obzir da što ima više funkcija pulsmetar to će i korišćenje istog biti komplikovanije. Kako bi došli do tražene informacije kod složenijih modela nekad ćete morati da uložite više napora i kliknete i po više puta što može dosta da nervira i da oduzima vreme vašeg dragocenog treninga. Naravno da vam neće biti potrebna inženjerska diploma kako bi pohvatali sve ove funkcije ali bi trebali svakako da pre kupovine uređaja imate mogućnost i da ga isprobate. pa barem i na licu mesta. Još jedan vrlo važan argument, odnosi se na senzornu traku za grudi. Većina ovih traka je velika, često može i da žulja, ali neke kompanije kao što je Polar pravi manje modele za žene. Tanji modeli senzornih traka su i komforniji, ali možete izabrati onu koja vama najviše odgovara.

 heart-rate-monitor-problem-solving

Srčana frekvencija

Vrlo je važno da znate svoju najvišu i najnižu srčanu frekvenciju kako bi i podešavanja na vašem novom uređaju bila adekvatna.

 • maksimalna srčana frekvencija - izračunavate na sledeći način, oduzmite maksimalnu srčanu frekvenciju 220 od vašeg broja godina i dobićete vašu maksimalnu srčanu frekvenciju iznad koje ne bi trebalo da prelazite;
 • najniža srčana frekvencija - odmah nakon buđenja putem svog novog uređaja pre ustajanja izmerite srčanu frekvenciju koja je ujedno i najniža vrednost koja se može izmeriti u budnom stanju.

Na osnovu definisanih podataka možete definisati i sopstveni intenzitet vežbanja. Postoje četiri osnovne zone intenziteta vežbanja:

 • 50 - 60% - zona umerene aktivnosti;
 • 60 - 70% - kontrola telesne težine i metabolizam masti;
 • 70 - 80% - napredni aerobni trening;
 • 80 - 100% - takmičarski ili trening do maksimuma.

Ovo su takozvane aproksimativne vrednosti a za pravilnu primenu zona u treningu dobro je da se obratite sportskom lekaru koji će tačno utvrditi vaše zone treninga.

 

Izračunavanje pulsa u toku treninga

Sada kada znate zone intenziteta vežbanja, možete na osnovu sledeće formule izračunati i vrednosti pulsa:

Puls vežbača u toku aktivnosti = (% željenog intenziteta) * (HRmax – HRrest) + HRrest

% željenog intenziteta - 50%, 60%, 80%....

HRmax - maksimalna srčana frekvencija

HRrest - srčana frekvencija u miru

 

Zone-treninga-tabela1-615x366

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas12
Juče243
Nedeljno996
Mesečno3173
Ukupno669592

Currently are 38 guests and no members online