Eliptični trenažer

Eliptični trenažer - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Šta je eliptični trenažer?

Ovo je stacionarna mašina za vežbanje koja simulira veliki broj aerobnih vežbi koje uključuju hodanje ili trčanje, penjanje stepenicama ili kros-kantri skijanje. Eliptični trenažeri imaju pedale koje mogu da se kreću napred – nazad ili gore – dole. S obzirom da pedale vode ceo pokret stopala, nema opterećenja na zglobove i kičmenu strukturu, a preporučuje se osobama koje su imale neku povredu ili trenutno imaju neki problem a želeli bi da vežbaju. Eliptični trenažeri nude kardiovaskularni trening od vrlo laganog do treninga visokog intenziteta, pružaju mogućnost podešavanja brzine kao i otpora pri vežbanju.

Većina današnjih eliptičnih trenažera pruža mogućnost rada i gornjeg i donjeg dela tela i sastoje se od pedala za noge, rukohvata za držanje ruku i glavnog dela mašine koja sadrži elektroniku i održava stabilnost.

 

Kako se vežba

Tajna vežbanja je u sinhronizovanim pokretima ruku i nogu u snažnom zamahu, čiji pokreti  aktiviraju veliki broj mišića donjeg dela tela – mišiće kolena, kukova, butina i zadnjice. Istovremeno držanjem ruku za rukohvate I sihronizovanim kretanjem gornjeg dela tela zatežete i – mišiće ruku, ramena, grudnog koša i leđa. Pokret je vrlo blizak trčanju, pa je osigurana i velika potrošnja kalorija. Prednost ove sprave je što se maksimalno smanjuje stres i opterećenje zglobova, a omogućava stalna kontrola pulsa, a time i rad u aerobnoj zoni.

Smanjite otpor za brze i zabavnije vežbanje I isprobavanje pokreta na spravi, povećajte brzinu ili opterećenje kako biste radili napredne vežbe za oblikovanje mišića. Bez obzira na to da li ste početnik ili trenirate godinama – samo 25 minuta dnevnog treninga pružice vam potpuno zatezanje mišića i kardio program koji samo možete poželeti.

Eliptični trenažer sagoreva otprilike 13 kcal u minuti mada to sve zavisi od otpora, brzine I vaaše trenutne forme, ali ukoliko vežbate  25 minuta dnevno sagorećete prosečno oko 325 kcal.

 

Prednosti korišćenja eliptičnog trenažera

  • maksimalno smanjenje stresa na kičmu i zglobove;
  • pruža efikasan kardiovaskularni trening, mogućnost rada pri različitoj brzini i otporu pri vežbanju;
  • većina novijih eliptičnih trenažera pruža mogućnost korisniku da sam odabere nagib a time i težininu pri vežbanju;
  • novi modeli imaju rukohvate koji omogućavaju sihronizovani rad gornjeg i donjeg dela tela čime se postiže rad i zatezanje celog tela.

 

Nedostaci korišćenja eliptičnog trenažera

  • mnogi ljudi smatraju da su pedale previsoko i da je potrebno uložiti veći napor kako bi se pokrenule;
  • ne pruža dovoljno težišta pri vežbanju (ključno u prevenciji osteoporoze) i jačanje kostiju i mišića;
  • najveći akcenat je ipak na nogama i donjem delu tela, tako da zahteva uvođenje dodatnih vežbi za gornji deo tela i trbušne mišiće kako bi trening bio kompletan
  • napredni eliptični trenažeri mogu biti veoma skupi, a osnovni modeli koštaju oko 1.000 evra, što je skuplji model to znači da pruža i više funkcija. Godišnji troškovi održavanja mogu biti preveliki.

 

Razlike između pokretne trake I eliptičnih trenažera

Pokretne trake namenjene su uglavnom pasioniranim trkačima ili osobama koje uživaju u džogingu tokom cele godine. Za razliku od pokretne trake glavna prednost eliptičnih trenažera je potpuno smanjen stress I uticaj na kičmu I zglobove tako da je namenjen širokom spektru vežbača bez obzira da li imaju ili ne iskustva u vežbanju. Pored toga, ukoliko ste u potrazi za kvalitetnim kardiovaskularnim treningom sa različitim mogućnostima aerobnih programa, onda je eliptičan trenažer prava stvar za vas. Eliptični trenažer je dobar izbor za starije osobe koje imaju probleme sa kolenima ili žele da saniraju neku povredu.

Zaključak je da i pokretne trake i eliptični trenažeri pružaju mogućnost efikasnog kardiovaskularnog treninga i sagorevanje velike količine kalorija. Isprobajte ih i odlučite sami koja sprava vam više odgovara.

 

Preporuka

Ukoliko zelite da kupite eliptični trenažer za kućnu upotrebu vodite računa da izaberete neki koji ne pravi buku zbog vaših ukućana. Nemojte nabavljati one jeftine, nepouzdane, piskave sprave. Verovatno će se vrlo brzo rasklimati i pokvariti i tako će stajati u vašoj sobi i samo zauzimati prostor. Najbolje je za kucnu upotrebu i ukoliko nemate mnogo novca da izdvojite uzeti onaj srednjeg ranga, za koji ćete biti sigurni da će pratiti vaše pokrete, I za koji ćete imati garanciju i servis. Uvek pre svake kupovine bilo kakvog trenažera, pogledajte različite modele I ono što oni pružaju, pogledajte kako su ocenjeni I potražite forume kako bi čuli šta drugi korisnici imaju o njima da kažu. Najbolje bi bilo da možete pre kupovine dag a probate, čujete I vidite kako zaista radi. Dok ne nabavite jedan za sebe možete se zadovoljiti I vežbati na jednom u obližnjem fitness klubu I utvrditi da li vam takva vrsta aerobnog programa zaista odgovara.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas173
Juče243
Nedeljno1157
Mesečno3334
Ukupno669753

Currently are 27 guests and no members online