Stacionarni bicikl

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Možda ne znate, ali stacionarni bicikl predstavlja fitnes opremu koja je prva stekla popularnost kako po klubovima, tako i za kućnu upotrebu mnogo pre visokotehnoloških sprava i vežbi koje danas postoje. Dosta vas ga je verovatno i probalo, a neki ga možda drže negde i na svom tavanu.

Ukoliko ste spremni da krenete sa fizičkom aktivnošću i skidanjem viška kilograma, možda je vreme da očistite prašinu sa svog bicikla i započnete svoju misiju.

Kada započinjete program vežbanja, najbolje je da krenete da radite nešto što je laganije i što bi mogli da zavolite, zato je stacionarni bicikl idealan za vežbanje kod početnika. Lagan je za upotrebu, ne zahteva nikakvu dodatnu fizičku spremu, zauzima manji prostor za razliku od drugih fitnes sprava, a dok okrećete pedale možete odgledati svoj omiljeni film ili seriju, slušati muziku ili čitati omiljeno štivo. Pored toga, vi ste stalno u toplom kutku kod svoje kuće, možete vežbati kada god vi to poželite, ne obraćajući pažnju na vremenske prilike. 

 

Kupovina stacionarnog bicikla

Pre bilo kakve kupovine, trebali bi da razmotrite određene opcije, koje će uticati kako na vašu želju za vežbanjem tako i na težinu programa vašeg vežbanja.

 • da li želite jednostavniji bicikl koji podseća na klasičan bicikl ili tip bicikla (rekumbent) gde ste zavaljeni u svom naslonu a pedale su pomerene ka napred i nalaze se negde ispod rukohvata; 
 • da li želite manji i praktičniji bicikl u skladu sa vašim prostorom ili veći, i elektronski složeniji bicikl;
 • da li želite novi ili korišćen bicikl u skladu sa budžetom;
 • koliko želite da potrošite na stacionarni bicikl.

Exercise-Bike     girl-on-exercise-bike

 

Koliko potrošiti na stacionarni bicikl

Znajte da stacionarni bicikli u zavisnosti da li su novi ili polovni, mogu koštati od nekoliko stotina evra pa do nekoliko hiljada. Kada utvrdite svoje novčane mogućnosti trebalo bi da povežete cenu proizvoda sa njegovom stabilnošću, praktičnošću i kontroli koju nudi. Pre svega, morate utvrditi sa sobom ili svojim ukućanima, koliko dugo ste spremni da ga koristite i da li će vas zaista animirati tokom dužeg remenskog perioda.

Pošto po staroj poslovici, "koliko para, toliko muzike", vi dobijate koliko platite", gledajte da izaberete bicikl koji je od renomiranih proizvođača, hvaljen na forumima i koji će vam trajati.

Ukoliko uzimate polovan stacionarni bicikl, vrlo je važno da ga probate pre kupovine i dobro zagledate, kao što i sami znate, svakakvi proizvodi kruže i svako od nas drugačije čuva i misli na proizvod koji je pazario. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da je elektronika ispravna, da pedale nisu rasklimane i da su rukohvati čvrsto povezani sa uređajem, jednom rečju da nije raskliman i da ga je moguće normalno koristiti tokom dužeg perioda vremena.

Naš predlog je da ukoliko kupujete korišćen stacionarni bicikl, pogledate u obližnjim klubovima ili lokalne prodavce da li neko možda prodaje korišćene bicikle i po kojoj ceni. Čak i ukoliko je bicikl korišćen za "spining" u klubu, on može dobro raditi za vas. Mali su, stabilni, i simuliraju pokrete klasičnog bicikla.

 

Koji stacionarni bicikl izabrati

Bez obzira da li ste početnik ili iskusni vozač bicikla, vrlo je važno da obratite pažnju na udobnost ali i na cilj vašeg vežbanja. Na primer, bicikli tipa (rekumbent) koji smo gore naveli, koji je bio popularan naročito pre nekih 10-ak godina, u kome ste zavaljeni u naslon, dobri su kod osoba koje se oporavljaju od neke povrede i naročito za starije osobe. Imaju manje opterećenje i uticaj na zglobove, međutim kod mnogih postoji način podešavanja da sedite uspravno a samim tim i otežate svoj program vežbanja pa mogu biti prilagodljivi ukoliko više vas želi da vežba na stacionarnom biciklu. Stacionarni bicikli standardnog tipa uglavnom se razlikuju po elektronici i mogućnostima koje nude. Ipak nemojte da zavaravate sebe, elektronika je tu da spravu učini izazovnijom i lepšom, ali vi ćete na njoj ipak samo vežbati, a sve dodatne i komplikovanije stvari vam mogu samo skretati pažnju tokom vežbanja.

Koji god model da izaberete, uverite se da zadovoljava vaše dnevne potrebe vežbanja i da se osećate prijatno. Pitajte prodavca da li postoji neki test period i vreme koje vam može dati na korišćenje sprave kako bi vi bili sigurni da ste kupili ono što želite.

Stationary-Bikes.jpg

 

Prednosti korišćenja stacionarnog bicikla

 • jednostavan za korišćenje;
 • pogodan za sve uzraste;
 • odličan za kućnu upotrebu;
 • idealan za gojazne ljude koji žele laganiju ali dobru svakodnevnu fizičku aktivnost;
 • idealan jer omogućava vežbanje bez obzira na vremenske prilike;
 • omogućava uključivanje drugih aktivnosti tokom vežbanja (gledanje televizije, slušanje muzike ili čitanje omiljenog štiva);
 • veoma nizak rizik povreda kolena i skočnih zglobova;
 • lako razvijanje tempa za sagorevanje kalorija;
 • pomaže u razvijanju malo snage nogu.

 

Negativne strane korišćenja stacionarnog bicikla

 • uključuje samo nožne mišiće;
 • ukupno ne sagoreva veliku količinu kalorija;
 • vežbanje može postati dosadno nakon nekog vremena;
 • može biti skupo za kratkotrajnu upotrebu;
 • neki stacionarni bicikli su veoma bučni;
 • ne ubraja se među najbolje fitnes programe;
 • hodanje bi bilo isto tako dobro, a ne košta ništa;
 • mali opseg kretanja tela.

 

Važna napomena

 • sedište podesite tako da kada je pedala u donjem položaju, stopalo je spušteno na nju i blago savijeno u kolenu;
 • obucite se lagano i sportski kada vežbate na biciklu, pošto je aerobni trening u pitanju, znojenje je pojačano;
 • pripremite flašicu sa vodom pored sebe i povremeno hidrirajte organizam kako ne bi dehidrirali;
 • u zavisnosti od otpora na biciklu koji ste izabrali, vrlo je važno da držite telo u uspravnom položaju bez prevelikog pomeranja tela na stranu, postavite akcenat na noge prilikom okretanja pedala;
 • vežbajte najmanje 3 puta nedeljno ne manje od 30 minuta, kako bi vežbanje imalo efekta;
 • držite vaš gornji deo tela opušten;
 • uvek se zagrejte laganim okretanjem pedala na početku i postepeno povećavajte brzinu.

 

Preporuka

Generalno ukoliko povremeno vežbate, stacionarni bicikl može biti idealna ideja za vas da ostanete fit i sami birate vreme kada ćete vežbati. Bez obzira da li ste tek ustali, možete vežbati u vašoj pidžami, dok gledate omiljeni program ili sedite sa svojim ukućanima. Možete organizovati takmičenje u potrošnji kalorija sa svojim ukućanima, ukoliko imate opciju merenja potrošnje kalorija ili izazivati jedni druge ko će duže okretati pedale.

Stacionarni bicikl ne mora biti ni monoton ukoliko se oprobate u različitim programima težine okretanja pedala ili načina treninga (intervalni, spining). Povećavajte povremeno intenzitet ili vreme provedeno vežbajući i uživajte u vašem programu vežbanja.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas195
Juče240
Nedeljno684
Mesečno2861
Ukupno669280

Currently are 9 guests and no members online