Kettlebells / Girje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Kettlebell (eng) ili girya (rus)  ili rusko zvono, je naizgled obična kugla od izlivenog gvožđa sa ručkom. Međutim ovaj rekvizit je omiljenom među profesionalnim sportistima ali i kod rekreativaca. Težište je pomereno i nalazi se u kugli a ne u ručki, tako da prilikom rada sa njom mišići se nalaze u stalnom naprezanju jer moraju da stabilizuju telo njišući kuglu. U daljem tekstu zvaćemo je “girjom, ona predstavlja tradicionalni ruski rekvizit za vežbanje, neki pominju da je nastala i pre čak 300 godina. Girja je postala popularna uvođenjem od strane “Pavel Caculin”, osobe koja vodi RKC (Russian Kettlebell Challange).

Trening girjama se može grubo podeliti na RKC – pomenut gore, gde je cilj potrošiti što više kalorija, i takozvani “Girevoy sport” – gde je cilj za što kraće vreme izvršiti što više ponavljanja. Razlika postoji u veličini girja, kod RKC –a, girje su različitih veličina između 8 i 32 kg i oble su, a kod Girevoy sport –a, girje su više kockastije i sve imaju iste dimenzije.

 2409 kettlebells

Trening girjama

Tipičan trening sa ovim pomagalima gradi snagu i izdržljivost, sa najvećim akcentom na donji deo leđa, ramena, noge, a povećava i snagu samog stiska. Trening obuhvata rezne vežbe, postoji oko 300, a najznačajnije su sving (swing), sneč (snatch), klin (clean), pres, čučnjevi, ustajanje iz partera itd. Za razliku od standardnih bućica, girje kao što smo naveli uključuju više ponavljanja, a vežbe su po principu holistične jer angažuju više mišića istovremeno. Na taj način stvara se kombinacija aerobnog treninga sa visokim intenzivnim i intervalnim treningom. U sportskim profesionalnim krugovima, girje su naročito popularne u rvanju, džudo, MMA itd. Osim njih girje koriste i policajci, vatrogasci i vojnici tokom svojih priprema. Ukoliko želite da poboljšate snagu, izdržljivost, radni kapacitet, koordinaciju, podignete vitalnost, poboljšate zdravlje kičme, zglobova, tetiva i ligamenata girje su prava stvar za vas.

Pokreti koji se koriste u radu sa ovim rekvizitom, mogu biti potencijalno opasni za one koji već imaju neke probleme sa ramenima, leđima ili slabim jezgrom, pa se preporučuje da budete oprezni i radite sa iskusnim trenerom. Preporučena težina za početak treniranja sa girjom za  žene u dobroj kondiciji je 8kg, dok je za muškarce 12kg , a za sportiste u punoj snazi 16kg  i 20kg. Jednom ako se odlučite i kupite ovaj rekvizit on će vam trajati zauvek, tj. imaćete ga za ceo život. Cene girja mogu se kretati od 1.500 RSD pa i do 10.000 RSD. A pre nego što se odlučite da kupite jednu ili više girji, probajte da vežbate sa njima u nekom fitnes centru.

 kettlebell-workout

Prednosti vežbanja sa girjom

Skoro da svaki vežbač bez obzira na interesovanja fizičkih aktivnosti, može imati koristi u vežbanju sa ovim rekvizitom. Neke od prednosti su:

  • unapređena koordinacija i agilnost;
  • bolje držanje tela;
  • efikasno vreme vežbanja – razvijaju snagu, ravnotežu, izdržljivost i stabilnost;
  • vežbe su funkcionalne i pomažu u povećanju mišićne mase i gustine kostiju;
  • nizak rizik od povreda ukoliko se koristi dobra forma prilikom vežbanja;
  • vežbe su jednostavne i ne zahtevaju mnogo prostora.

 

Primeri nekih od vežbi sa girjama

1. Čučanj sa potiskom

onearm ketbel squat and press

2. Zamah sa potiskom

onearmketbel clean and pres

3. Zamah sa savijenom rukom

onearmketbel clean

4. Sneč

OneArmKettlebellSnatch

5. Zamah sa ispravljenom rukom

OneArmKettlebellSwing

6. Zamah, čučanj, potisak

Two Arm Kettlebell Clean and Press

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas22
Juče214
Nedeljno1421
Mesečno3598
Ukupno670017

Currently are 17 guests and no members online