Vijača

User Rating:  / 0
PoorBest 

Preskakanje vijače često možete videti u bokserskim treninzima, i može zvučati čudno, ali ovakav način treninga može vam pružiti ultimativni kardio. Preskakanjem konopca uključujete mišiće skoro celog tela, podižete srčane otkucaje a uz to vrlo dobro sagorevate i masne naslage. Kod vijače je dobro što brzinu pokreta sami kontrolišete, tako da pokreti mogu biti veoma lagani ali i brzi i naporni. Obično se preskakanje vijače povezuje sa detinjstvom i decom koja se u parku igraju preskakanja konopca, tako da ona ne ulazi u razmišljanje o uključivanju u sam program. Preskakanje vijače je jako važno zbog činjenice da veoma dobro razvija koordinaciju i ravnotežu, a da ne govorimo o poboljšanju kardiovaskularne i mišićne izdržljivosti. Vijača nam može omogućiti i razvoj eksplozivne snage i bolje skočnosti, i bolju izdržljivost mišića sa akcentom na ramena, ruke i noge.

Preskakanje konopca će doprineti:

 • agilnost;
 • koordinaciju i ravnotežu;
 • hitrost;
 • eksplozivnu snagu (skočnost) i rad nogu;
 • izdržljivost;
 • sagorevanje telesnih masti;
 • zatezanje mišića (ramena, ruku i nogu).

Preskakanje vijače možemo podeliti u nekoliko faza:

 • faza pripreme (zamah);
 • faza odraza (priprema za odskok);
 • faza "leta";
 • faza doskoka.

Na dole prikazanoj slici možete primetiti da su u radu sa vijačom angažovani skoro svi mišići tela, čime se može zaključiti da vijača predstavlja sjajan fitnes rekvizit za vrhunski trening.

ANATOMIJA vijača

 

Tehnika preskakanja

 • Obuća - mora biti adekvatna sportska obuća koja će omogućiti stabilnost zglobova i pravilan odskok i doskok;
 • Dužina vijače - kada stanete na sredinu kanapa ručke treba da su otprilike do visine grudi;
 • Podloga za preskakanje - Izbegavajte da skačete na tvrdim podlogama. Parketi i gumene podloge su najbolje;
 • Tehnika - prvo usavršite tehniku preskakanja pa tek onda vijaču ubacite u vaš redovan program vežbanja;
 • Zagrevanje - podignite srčani puls i zagrejte mišiće sa laganim trčanjem;
 • Položaj tela - položaj tela treba biti uspravan (ramena spuštena,  lopatice lagano povučene prema nazad, kontrahovani trbušni mišići) ali relaksirani dok skačete;
 • Pogled - gledajte prema napred a ne u noge;
 • Noge - lagano savijene u  zglobu kolena;
 • Ramena -  opuštena i laktovi blizu tela;
 • Skok - ne treba da se skače previsoko – osim ako se ne  izvode  trikovi, odnosno složenije vežbe;
 • Okretanje vijače - okrećite vijaču iz zgloba ruke, ne vrtite ih pokretima iz lakta odnosno pokretom cele ruke.

Vežbe sa preskakanjem konopca mogu biti vrlo jednostavne ili vrlo komplikovane. Ako nikada do sada niste imali priliku da preskačete vijaču, najbolje bi bilo da počnete sa osnovnim dvonožnim skokom. Vrlo je bitno da dužina konopca odgovara vašoj visini. Kako biste to provjerili, uzmite ručke vijače i skupljenim nogama stanite na konopac. U tom položaju laktovi ruku moraju da budu pod pravim uglom. Naravno, kao i pre svake vežbe, preporučuje se lagano zagrevanje kako ne bi došlo do neželjenih povreda. Jednom kada uvežbate dvonožni preskok, možete probati sa težim koracima.

 

Trening sa vijačom

Početnici mogu krenuti sa vežbama od 15 skokova dnevno i postepeno povećavati broj dok se ne stekne odgovarajuća kondicija. Takođe se preporučuje trening od 5 minuta, čime vijaču trebate vrteti iz zglobova a ne iz laktova, zatim telo nije nikad zgrčeno već opušteno, a skok kao što smo i ranije naveli nije previsok, već manji. Kolena su blago savijena i opuštena. Kada uspete da dođete do nivoa od 10-minutnog preskakanja vijača znajte da ste u dobroj formi. 10 minuta preskakanja vijače, u zavisnosti od vaše građe (oko 120 skokova u minuti), troši jednako kalorija kao 30-minuta trčanja.

Kada jednom dostignete odgovarajuću kondiciju i savladate dobro rad sa vijačom, možete se oprobati i u različitim varijacijama ove vežbe:

 • skokovi sa obe noge napred - nazad, levo - desno;
 • preskakanje jednom pa drugom nogom u mestu;
 • pojačavanje intenziteta vežbe uz podizanje kolena;
 • preskakanje vijače kroz lagano džogiranje povećavajući intenzitet;
 • preskakanje vijače u obliku broja 8.

Tehnike i varijacije rada sa vijačom su neiscrpne, možemo reći da postoji preko 25 najkorišćenijih vežbi koje se koriste u radu sa vijačom. A ukoliko se odlučite za kupovine jedne, imajte na umu da postoje one od lakših i težih materijala. Teže vijače opterećenje usmeravaju na gornji deo tela, ali pritom težina ne sme biti u ručkama jer se time težište prebacuje na zglobove šake, laktove i ramena.

 

Primena vijače u sportu

Vijača se najviše koristi u sportovima gde je potreban rad i brzina nogu pa tako ima veliku primenu u borilačkim sportovima, naročito u boksu koji smo ranije napomenuli ali i u mnogim timskim sportovima naročito tokom trenažnog procesa. Ukoliko se vežbe sa vijačom rade u cilju razvijanja ravnoteže i koordinacije, dovoljno je raditi manje ponavljanja sa što više različitih načina preskakanja odnosno vežbi izvođenja. Međutim, ukoliko je cilj unapređenje i razvijanje kardiovaskularne i mišićne izdržljivosti onda je potrebno povećati vreme izvođenja pokreta, tj. broj skokova. Broj skokova i ritam skakanja povećava se promenom brzine okretanja vijače.

 

Dizajn vijače

U osnovnom dizajnu vijače nije bilo velikih promena, ali moderna tehnologija je osmislila mnoge varijacije na tu temu. Na primer, užad su počela da se proizvode od najlonskih niti, ta razliku od prvobitnih, dok se ručke prave od drveta, gumene pene ili plastike. Oblik ručki se u osnovi menjao kako bi se vijača bolje i lakše obuhvatila a i da manje žuljaju dlanove. Kod savremenih vijača za profesionalne sportiste i one koji mogu za tako nešto da izdvoje, postoje i ugrađeni aparati za praćenje otkucaja srca. Pri kupovini najbolje je da se posavetujete sa prodavcima i da odlučite šta želite od svog treninga.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas218
Juče240
Nedeljno458
Mesečno4275
Ukupno670694

Currently are 13 guests and no members online