Pojas za dizanje tegova

Pojas za dizanje tegova - 5.0 out of 5 based on 3 votes
User Rating:  / 3
PoorBest 

 

Odlaskom u bilo koji klub za vežbanje koji poseduje i deo sa opterećenjem, često možete videti grupu veoma krupnih momaka koji hodajući po klubu nose oko struka pojas za dizanje tegova. Ovi pojasevi nisu novina u fitnesu i postoje već dugi niz vremena, međutim ono što većina ljudi ne shvata jeste da su kod potpuno zdravih osoba koje se ne bave powerliftingom uglavnom i nepotrebni.

Uglavnom postoji verovanje u ovakvu vrstu pojaseva da sprečavaju nastanak povreda - štite leđa, povećavaju snagu, poboljšavaju opštu formu i pomažu u boljem funkcionisanju - nažalost sve ove tvrdnje su u stvari prividne. U stvarnosti, konstantno nošenje ovakvog pojasa pruža lažan osećaj sigurnosti, a u nekim slučajevima može da dovede i do disbalansa mišića pa čak i povrede. Nošenjem pojasa, motorne jedinice mišića i standardni obrasci kretanja bivaju izmenjeni, a šta više kod osoba kod kojih već postoji ili je postojala neka vrsta povrede, rizik postaje još i veći.

Tokom sledećeg teksta, razmotrićemo korišćenje ovog pojasa kao i slučajeve u kojima vam može biti potreban.

Depositphotos 7575118 s-487x325

Vaš "unutrašnji pojas" za dizanje tegova

Vaše telo već poseduje "unutrašnji" pojas za dizanje tegova a to je trbušni pojas koga sačinjavaju: ravni trbušni mišić, unutrašnji i spoljašnji kosi trbušni mišići i poprečni trbušni mišići. Primarna uloga trbušnih mišića jeste da stabilizuju kičmu i sprečavaju nastanak povrede u ovom području. Pod pretpostavkom da ste potpuno zdravi, ovi mišići bi trebalo da urade veliki posao za vas prilikom podizanja opterećenja.

Tokom svakodnevnih aktivnosti i dnevnih obaveza, vaše jezgro bi trebalo da bude sve što vam je potrebno u podržavanju vaše kičme. Možete biti ograničeni u težini opterećenja koje možete da podignete u jednom trenutku, ali kao što i sami znate najvažniji razlog odlaska u klub za vežbanje i rada sa opterećenjem je da postajete snažniji i povećavate mišićnu masu. Radeći postepeno i prvo sa manjim opterećenjem, vaše telo i mišići će lagano napredovati i prilagođavati se postavljenim težinama. A ukoliko želite da pokrenete što više mišićnih skupina, radićete više sa slobodnim opterećenjem, a manje sa mašinama.

 

Kada i zašto koristiti pojas za dizanje tegova

Kao što smo i ranije napomenuli ovaj pojas uglavnom koriste powerlifteri kod podizanja ogromnih opterećenja kod vežbi čučnja i mrtvog dizanja, a većina njih ima izuzetno zdrava leđa. Za većinu dizača tegova, pojas se koristi u slučaju podizanja opterećenja iznad ili od 90% od maksimuma. To znači da koriste pojas kod priprema za takmičenje, prilikom testiranja svoje maksimalne snage i kao način da zaštite svoje trbušne mišiće i kičmu od neželjenih situacija. Za sve vas ostale koji se bavite sličnim vežbama snage, pojas se preporučuje u radu sa 80-85% od maksimuma. Kako da znate koliko je za vas 80-85% od maksimuma?

Težine koje možemo da podignemo ne više od 2 - 3 puta su na nekih 90% od našeg maksimuma i one koje često koriste powerlifteri, dok su 4 - 6 ponavljanja na 80% -85%. Raspon od maksimalnih 6 do 12 ponavljanja je u zoni 80% do 60% od maksimuma.

Veoma važno je napomenuti da je glavni razlog korišćenja pojasa da poveća efikasnost mišićne muskulature više nego zbog bezbednosti i smanjenja mogućnosti povreda. Pojas će pomoći u stvaranju dodatnog unutrašnjeg abdominalnog pritiska i stabilizacije torza kako bi se sprečilo izvijanje u lumbalnom delu kičme.

 

Kako pravilno koristiti pojas

Uobičajena pojava među onima koji koriste pojaseve jeste da trebaju njihovim postavljanjem da "guraju" stomak protiv pojasa tokom dizanja opterećenja. Ova situacija je kontra - intuitivna jer radeći na ovakav način rezultirate savijanje kičme - što je u stvari glavni cilj samog pojasa, da ovakvu situaciju spreči i potpomogne trbušnim mišićima.

Kada nameštate pojas uvek proverite da li ga postavljate na stomak, ne na kukove, pazite da ga ne učvrstite previše i na taj način sprečite pravilnu cirkulaciju. Kada ga koristite jednostavno ga namestite i zaboravite da je tu, koristite svoje jezgro (stomačne mišiće) normalno. Vaši trbušni mišići će raditi napornije prilikom korišćenja pojasa, ali je to situacija koju u stvari želite.

 

Vrste pojasa

Postoje dve osnovne vrste pojasa i to: olimpijski i powerlifting.

Powerlifting pojas je obično izrađen od kože. Debeo je i čvrst, a širina je konstantno ista oko opsega. Kada nosite ovakav pojas žrtvujete udobnost i pokretljivost da biste dobili veću funkcionalnost.

Olimpijski pojas za dizanje tegova je širi na leđnom delu nego napred. To povećava pokretljivost tokom olimpijskog dizanja, koji zahteva više atleticizma nego kod powerliftinga.

Ukoliko se profesionalno ne bavite nekim sličnim sportom koji zahteva korišćenje ovakvog pojasa, ne morate brinuti oko njegove kupovine. Svaki klub u koji odlazite pružiće vam mogućnost korišćenja pojasa za vežbanje.

 

Savet

Na kraju dana, pojas za dizanje tegova vam u određenom trenutku može pomoći u daljem razvoju i napretku, ali kao što smo i naveli, ne posmatrajte ga kao opremu za sprečavanje nastanka povrede, naročito NE ukoliko već imate određenu povredu ili bol u krstima. Korišćenje pojasa može izbaciti iz ravnoteže normalno kretanje mišića neophodnih za ovakve pokrete i izazvati nastanak povrede.

Pojas treba koristiti samo u slučajevima kada radite sa težinama 80-85% od maksimuma, a neko sa malo više iskustva može izvući korist tek na 90% od maksimuma, što ne znači da preporučujemo da radite sa ogromnim opterećenjem, jer ukoliko ste rekreativac to vam nikad neće i zaista biti potrebno.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas173
Juče243
Nedeljno1157
Mesečno3334
Ukupno669753

Currently are 22 guests and no members online