Da li vibrirajuće platforme zaista deluju?

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Bilo koji proizvod koji marketinški tvrdi da će vas učiniti snažnijim, zdravijim i vitkijim bez puno napora i energije, uglavnom bi trebalo da izaziva nepoverenje kod vežbača. Nažalost, mnogo je vežbača koji žele jednostavniju, bržu i jeftiniju varijantu za vežbanje bez prethodne i prave analize.

Kada je reč o vibrirajućim platformama, mnoge studije podržavaju njihovu upotrebu, naročito kod rehabilitacija, sa akcentom na leđa. Međutim, čak i to ne znači da su sve ostale tvrdnje u vezi ovog uređaja tačne - kao što su povećanje mišićnih performansi i povećanje gustine kostiju.

power

Kako rade vibrirajuće platforme

Reč je o uređajima koji se sastoji od vibrirajuće platforme i držača sa ekranom koji očitava frekvenciju (minimalna je 25, a maksimalna 50 Hz), vreme (od 30 sekundi do 4 minuta), amplitudu pokretanja platforme, koja ide u smeru gore-dole, levo-desno ili horizontalno-vertikalno.

U zavisnosti od proizvođača i količine opreme sa kojom dolaze, neki od uređaja nude jednostavno vibriranje sa nekoliko brzina, dok drugi dolaze u paketu sa virtuelnim trenerom, a neki čak vibriraju i u različitim pravcima - gore / dole kao klackalica, napred/ nazad i sl. Zajedničko za sve ove mašine jeste da vibriraju između 20 - 50 puta u sekundi, a korisnik ima utisak vožnje rolera po kaldrmi.

Proizvođači tvrde da ove vibracije dovode do kontrahovanja skeletnih mišića, angažujući mnogo više mišića nego što bi to bilo moguće tokom samostalnih pokreta. Kako kažu, trening celog tela moguće je uraditi tokom vremena od samo 15 minuta usled visoke efikasnosti i stimulacije velikih mišićnih grupa na ovim spravama.

Pulsiranje tela tokom vibracija, ubrzava protok krvi kroz telo, tako da može da pomogne oko brže rehabilitacije kičme. Uz upotrebu sa elastičnom trakom može se napraviti program vežbi od 15-20 ukupno, postepeno se intezivira i za svakoga je individualan.

Istraživači su otkrili da korišćenjem vibracione platforme rekreativci ali i profesionalni sportisti mogu jako dobro poboljšati svoje performanse sa samo nekoliko minuta treninga u toku dana.

 

Da li su ovi uređaji i zaista tako dobri

Iako su pojedine koristi ovakvih uređaja i zaista moguće, mnogi istraživači smatraju da su preuveličavane. Efekti vibracija su ograničeni vremenskim periodom koji ovakvi uređaji pružaju (od 30 sekundi do 4 minuta) i individualni su za svakoga. Postoje studije koje tvrde da ovakvi uređaji ne pružaju nikakve koristi, tako da su potrebna i dodatna istraživanja.

Na primer, vozači kamiona na dužim deonicama, izloženi su sličnim frekvencijama kao i na vibrirajućim platformama i uglavnom pate od hroničnih bolova i često oštećenja nekih nerava. Dok vibracije na platformama nisu potpuno iste, mogu takođe da dovedu do sličnih problema kao što su oštećenje zglobova.

Da sumiramo, profesionalni sportisti koji žele da unaprede svoje performanse i potrebno im je da na primer skaču pola centimetra više, možda bi i mogli da pronađu neke koristi ovakvih sprava. Za svakodnevne ljude, prosečne rekreativce, koji žele samo da izgledaju malo bolje, one uopšte nisu potrebne. Stara škola kondicionih treninga i rada sa opterećenjem je i više nego dovoljna, a pružiće zasigurno veće benefite.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas16
Juče243
Nedeljno1000
Mesečno3177
Ukupno669596

Currently are 10 guests and no members online