"Vibram five fingers" patike

"Vibram five fingers" patike - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

U poslednjih nekoliko godina, razvoj obuće za trčanje značajno je unapređen, a cilj istraživanja postavljen je na razvoj što lakših, mekših i udobnijih patika koje će dobro simulisati ljudsko kretanje stopala i pomoći u što udobnijim pokretima, naročito kod trčanja. Najveći problem osoba koje su pasionirani trčanjem jeste i pronalazak adekvatnih patika koje neće praviti žuljeve nakon samo nekoliko obuvanja, a pored toga čest je i nastanak bolova u različitim delovima nogu, upravo zbog lošeg kretanja izazvanog neadekvatnom obućom. 

Vibram five fingers patike, nastale su kao proizvod dugoročnih istraživanja, kao trenutno najpopularnije patike za nošenje na bosu nogu i to za višenamensku upotrebu. Ono što ih izdvaja od ostalih patika je pre svega sam izgled, koji na prvi pogled većini osoba i nije previše primamljiv, sa parčetom gume i prorezima od gume namenjenim prstima, nisu ni približno kul kao nekada klasične patike namenjene trčanju iz firmi kao što su Nike ili Adidas.

 

Nastanak Vibram Five fingers

Five fingers (5 prstiju) od kopanije Vibram, poznati je proizvođač patika. Izumeo ih je Robert Fliri još 1999. godine, ali su prve u prodaju puštene 2005. godine. Danas slične patike proizvode i Nike, Adidas i ostale vodeće sportske kompanije. Ovakve patike prave su i više različitih vrsta i dimenzija, tako da postoje za muškarce, žene i za decu. Veličine svakako ne spadaju u klasične jer ih morate prilagoditi svojim stopalima i prstima.

 vibram patike plave

Po čemu su karakteristične

Princip leži u tome, da kada trčite bosi, pokret je potpuno drugačiji nego kada nosite neku obuću, uglavnom zbog debelog đona koji vas forsira da se kod svakog koraka dočekate na petu. Kod "five finges" obuće, ispod stopala imate samo tanak sloj gume koji vam omogućava mnogo prirodnije kretanje. Drugo, skoro sva ostala obuća vrlo malo nam dozvoljava da pokrećemo i pomeramo prste na nogama, a kod ove obuđe je i to izvodljivo.

Patike su prvobitno izumljene za osobe koje se takmiče u vožnji jedrilica, u slučajevima kada je potrebno da osoba koja upravlja kontrolom jedra, treba što manje da se kliza i bude što stabilnija.

Kako bi navikli svoje noge i stopala na "novu" vrstu kretanja, kompanija Vibram predlaže da oni koji se odluče da kupe ovakvu vrstu patika, moraju da prođu i period adaptacije stopala na istu, tako da je preporučeno da ih u početku nosite samo oko 15 minuta dnevno i krenete samo sa laganim hodanjem.

 

Negativni efekti Vibram five fingers

Kao i kod drugih obuća, ovakve patike nisu pogodne za svaku priliku. Pre svega, nikako ne bi bilo dobro da iz sportskih patika koje trenutno nosite, pređete odmah na ovakve patike i krenete da trčite, jer bi to svakako umnogome opteretilo vaše zglobove, ligamente i mišiće. Prelazak na ovakve patike bi morao da bude spor i dugoročan. Osim toga, oni koji su imali prilike da ih i isprobaju kažu da ih je nekad teže navući i svući, mogu vrlo lako da se oznoje, a u početku kada se vaša stopala navikavaju na njih možete dobiti i bolne upale, naročito ukoliko trčite u njima prerano.

 

Pozitivni efekti Vibram Five Fingers

S obzirom da su naše noge i stopala "konstruisane" da se kreću slobodno, ili zaštićeno u raznim cipelama ili čizmama, Five Fingers će vam upravo to i omogućiti - slobodno kretanje stopala. Ono što su profesionalni sportisti izjavili o ovim patikama je sledeće:

  • ove patike jačaju stopala i donje mišiće nogu, poboljšavaju i podstiču normalno i prirodno kretanje stopala i smanjuju rizike od povreda;
  • poboljšavaju obim pokreta u zglobovima, stopalima i prstima, sada se vaše noge zajedno sa ostalim delom tela kreću mnogo prirodnije;
  • stimulišu prirodnu izbalansiranost tela i bolju agilnost pokreta. Kada nosite ovakvu obuću, hiljade neuroloških receptora u nogama šalju vredne informacije mozgu oko poboljšanja ravnoteže i prirodnijeg pokreta;
  • omogućavaju prirodno ispravljanje kičme i poboljšavaju držanje. Spuštanjem vaše pete, vaša telesna težina postaje ravnomerno raspoređena;
  • prirodni pokreti i prirodno kretanje čine da se osećate bolje

odnos vibram i bose noge

 

Koje Vibram Five Fingers patike da odaberem

Sa ukupno za sada 13 modela za muškarce i 16 modela za žene, svaki model sa drugačijom bojom, zadatk pronalaženja prvog adekvatnog modela za vas može biti jako izazovan zadatak. Možemo ih podeliti grubo na one koje su namenjene teretani i trčanju, samo trčanju ili samo hodanju, vodenim sportovima ili svakodnevnom kretanju. 

Vibram Five Fingers imaju sopstveni regulator veličina, koji se posmatra u skladu da li je namenjen ženi, muškarcu ili detetu. Princip leži u tome da je potrebno da se vaši prsti, peta i celokupno stopalo kompletno uklope u izabrani model. Budite sigurni kada probate određeni model da vaši prsti na nogama imaju mogućnost da se potpuno isprave. U redu je ukoliko postoji malo slobodnog prostora za vaš malić, to je očekivano. Jedina razika između muških i ženskih modela, jeste taj što su muški modeli nešto duži i širi od ženskih modela.

Kako bi adekvatno izabrali pravi model i veličinu za vas, pružamo vam uvid u kalkulator sa sajta Vibram Five Fingers, koji će veličinu odabrati za vas, kliknite OVDE.Ono na šta morate obratiti pažnju jeste da bi trebali da otkrijete veličinu svoje obuće izražene u Američkim veličinama a to možete učiniti na sledećem sajtu kliknuvši OVDE.

 

Kako i na koji način krenuti sa nošenjem ovakvih patika

Takozvano uputstvo za upotrebu, možete pronaći i na sajtu Vibrama, ali pokušaćemo i mi da vam pružimo par smernica. Za početak, preporučujemo da šetate u njima nekoliko dana, noseći ih na početku samo za šetnju ili vežbajući u teretani. Ukoliko ih kupujete sa ciljem trčanja, pripremite se da lagano napredujete i razvijate prirodnu snagu u nogama noseći ove patike i to u vremenu od 2-3 meseca. Nikako ne pokušavajte da istrčite na samom početku više od 1km, jer su pojedine osobe prijavile da su bukvalno "upalile" noge i dobile strašno velike upale.

Ukoliko imate ravne tabane, visoke lukove stopala ili nešto slično, ne bi trebalo da predstavlja probleme kod nošenja ovakve obuće, ali bi bilo dobro da se pre kupovine ovakve obuće dobro informišete kod svog lekara i pokušate sa prodavcem da pronađete one koje vam se čine najudobnije.

 

Kako se čiste Vibram Five Fingers patike

Iako su ove patike napravljene od specijalnog materijala koji štiti od mikrobne strukture, one i dalje mogu da navuku bakterije i prljavštinu i da izazovu nastanak neprijatnih mirisa. U stvari, miris patika nakon nekoliko nošenja može biti toliko jak da čak i osobe koje obožavaju ovakve patike mogu da prestanu da ih nose.

Prevencija - brisanje patika mokrom krpom natopljenom sa malo alkohola nakon svakog nošenja i njihovo luftiranje na terasi, može sprečiti nastanak nepovoljnih mirisa. 

Čišćenje - Vibram patike možete oprati u mašini, nakon nekoliko nošenja ili po želji u zavisnosti od nakupljene prljavštine i mirisa, i nakon toga osušiti. Ukoliko nakupite dosta blata ili prljavštine najbolje bi bilo da ih potopite u neku kofu ili posudu sa vodom, uzmete staru četkicu za zube i jednostavno očetkate nakupljenu prljavštinu a potom ih ručno operete ili u mašini.

 

Savet

Iako mnogi smatraju da su ovakve patike suviše tanke i da mogu da naštete nogama i stopalu, istraživanja dokazuju suprotno. Mnogi takođe i smatraju da ćete delovati smešno u njima zbog samog dizajna ali i da ćete biti skloniji povredama. Mi kažemo da ćete biti pokretljiviji i slobodniji, a samim tim imaćete i prirodnije kretanje celog tela, na vama je da odlučite da li želite da ih isprobate i kupite.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas192
Juče240
Nedeljno681
Mesečno2858
Ukupno669277

Currently are 18 guests and no members online